CREMA CATALANA

INGREDIENTS:

1 litre de llet

6 rovells d’ou

200 g de sucre

40 g de midó ó farina de blat de moro (tipus Maizena)

color alimentari groc ou (opcional)

pela de llimona

canyella en rama

ELABORACIÓ

  1. Poseu a bullir la llet amb el canonet de canyella i la pela de llimona. Quan arrenqui el bull, apagueu el foc i deixeu-ho infusionar uns minuts perquè els sabors de la canyella i la pela de llimona es barregin.
  2. Mentrestant, barregeu en un bol els rovells, el sucre i el midó fins que quedi una pasta ben fina, sense grumolls.
  3. Torneu a arrencar el bull a la llet i, quan bulli, afegiu-la a poc a poc a la barreja de rovells, sucre i midó, abaixant el foc al mínim i sense deixar-ho de remenar amb una espàtula de fusta. Deixeu-ho coure 30 s.
  4. Quan s’hagi espesseït, passeu-ho per un colador per evitar que hi quedi algun grumoll i també per treure el canonet de canyella i la pela de llimona.
  5. Poseu-ho en cassoletes de terrissa i deixeu-ho refredar.
  6. A l’hora de servir la crema, poseu-hi un grapat de sucre al damunt i cremeu-lo amb una pala de cremar.

I no us oblideu d’acompanyar-la amb els CARQUINYOLIS!!

CARQUINYOLIS: recepta

INGREDIENTS

100 gr. d’ametlles crues
2 ous, 1 llimona
100 gr. de sucre
175 gr. de farina
1 cullerada de llevat en pols-mitja cullerada de canyella en pols
unes gotes d’anís.

PAS A PAS

Agafeu la farina i el llevat i feu una mena de volcà posant l’ou, el sucre, la raspa de llimona i la canyella en el centre.

Treballeu una mica aquests condiments, afegint les ametlles crues senceres i l’anís quan ja tingui consistència.

Un cop fet això, amasseu-ho tot fins poder formar unes barretes d’uns quatre centímetres d’amplada per dos d’alçada i pinteu-les amb rovell d’ou barrejat amb unes gotes d’aigua. J

a podeu posar les barretes al forn, a poca temperatura, i quan estiguin cuites, i encara toves, les talleu en diagonal i les torneu a posar al forn fins que quedin daurades i seques.

I què millor que acompanyar-ho amb una bona CREMA CATALANA!! T’explicarem com elaborar-la!

CARQUINYOLIS: història

Primer de tot, heu de saber que el carquinyoli es va començar a elaborar a l’Espluga de Francolí als voltants del 1888.

Amb els bocins que sobraven i donat que la majoria de la gent del poble disposava d’ametllers, se’ls va ocórrer afegir ametlles a la massa. Els coïen en forns de llenya i agradaren tant als habitants i visitants, que van començar a vendre’s com una exquisidesa de la comarca.

La recepta original ha variat molt des dels seus inicis i ara els carquinyolis són de primeríssima qualitat.