Com cuinar un bon relat

escriure 3 ( imaginació)L’escriptura és un ofici artesanal, més proper a l’orfebreria o a la cuina que al mite del geni inspirat dels romàntics.

Cuinar una novel·la o un relat suposa barrejar en proporció  i ordre adequats uns ingredients i cuinar-los fins que estiguin llestos.

INGREDIENTS PER A CUINAR UN BON RELATingredientes cocinar

1- LA IDEA

És el punt de partida ( que ens serveix per a qualsevol acte de creació).

La idea la podem extreure d’observar la realitat, de la nostra pròpia memòria, de coses que ens han passat, d’una cançó, d’una imatge, d’un dibuix…

idea 1 (pissarra)Per recopilar idees és important portar sempre una llibreta d’idees a sobre, o pots tenir una carpeta a l’ordinador on guardar-les. O més pràctic encara: una aplicació de notes al mòbil on hi puguis escriure aquelles idees ja que poden aparèixer en qualsevol moment!!

Aprofita les teues experiències, les persones que coneixes, allò que passa al teu voltant… per agafar al vol una idea i transformar-la en un relat.

activitat

 

PRÀCTICA 1: 

Escriu 4 idees, cadascuna sobre aquests temes:

 1. Un record
 2. Una imatge
 3. Un text, un llibre, un poema, una cançó…
 4. Un audiovisual: una peli, un curt, un anunci, un vídeo…

2. L’ARGUMENT I LA TRAMA

No és ben bé el mateix.

L’argument és la sinopsi del què vols explicar. Explica els esdeveniments fonamentals que executen o pateixen els personatges en un temps i en un espai. Ha de ser un resum del teu relat.

Ha d‘incloure el final i ha de permetre modificacions.

La trama ha de respondre les següents qüestions: Com explico la història? Des de quin punt de vista? Amb quin to?

Ha d’incloure els següents punts:

 • El to: dramàtic, còmic, realista, fictici…
 • El punt de vista del narrador: en primera, segona o tercera persona… Pots triar un personatge com a narrador o un narrador omniscient. En un relat millor que el narrador sigui sempre el mateix per no despistar el lector.
 • L’ordenació dels fets: com explicaràs la història, que contaràs primer, que deixaràs pel final…

activitatPRÀCTICA 2:

escriure a mà

A partir de l’exemple feu l’activitat que us proposo més endavant. 

Argument: una dona s’enamora de l’home de la seva germana i no sap com dir-li.

Trama: Una dona de 50 anys que es diu Maria en un sopar familiar se n’adona que té moltes coses amb comú amb el seu cunyat. Ella està separada i la seva germana Sara no hi és en aquell sopar ja que és metgessa i estava de guàrdia i la truquen per una urgència. Després d’aquell sopar la Maria se n’adona que s’ha enamorat perdudament i percep que el sentiment és recíproc.Durant una setmana s’envien missatges de watsap amb el seu cunyat i ella no ho pot amagar més i busca la manera de dir-li a la seva germana.

Activitat proposada:

Desenvolupa una trama a partir del següent argument: Un noi adolescent no sap com dir als seus pares que vol deixar d’estudiar piano i dedicar-se al bàsquet que és el que sempre li ha agradat.

3- EL TEMA

És important tenir clar de què vols parlar en aquest relat: l’amor, la solitud, l’amistat, les relacions familiars, la mort, la tristesa, la impotència, la frustració, la diferència…

activitatPRÀCTICA 3: 

 

Quin creus que és el tema de les següents pel·lícules/llibres.

1- Harry Potter

2- Els Jocs de la famjocs de la famclub incomprendidos

3- Divergent

4- El club dels incompresos (Bon dia princesa)

5- Bajo la misma estrella

6– Alícia al País de les meravelles 

7- Peter Pan

8- El diari de Greg

Podeu proposar més pel·lícules i més llibres si voleu.

Sabríeu dir de les mateixes pelis/llibres quins són els personatges principals i secundaris? I els antagonistes?

4- ELS PERSONATGESpersonatges 1

“Els personatges són la base i el motor de la història perquè són els qui la viuen. Fan que aquesta avanci i que el lector/a vulgui continuar llegint”

Tingues en compte aquests apartats a l’hora de crear els personatges:

– Els personatges han de ser creïbles i realistes.

– No carreguis un relat amb molts personatges.

– El lector s’ha de sentir identificat amb algun dels personatges, l’ha de poder entendre, si hi empatitza el relat entra molt millor. Ha de tenir virtuts i defectes, fortaleses i debilitats.

– Pots fer una fitxa completa dels personatges o almenys del principal: nom, descripció física, descripció psicològica… No inclouràs tota aquesta informació en la història però quan més sàpigues més creïble serà aquell personatge  tant per tu com pel lector.

– Recorda que hi ha els personatges principals ( pot ser un o més) i els secundaris. També hi pot haver l’antagonista.

– L’antagonista no té perquè ser un personatge, també pot ser una idea ( l’anorèxia, la família, la societat, una malaltia…) o un fet històric( una guerra…).

activitatPRÀCTICA 4: 

A partir de les imatges fes una fitxa dels personatges. La fitxa ha de contenir: Nom, descripció física i descripció psicològica. 

personatge 1

 

 

 

personatge 2

 

personatge 3 personatge 4

I ARA QUE JA TENS TOTS ELS INGREDIENTS A CUINAR!!

Comença a escriure a partir de l’esbós que hagis fet del teu relat. Et pots fer una fitxa amb els punts anteriors o bé una taula i a partir d’aquest guió ja pots començar a escriure!

Tria les paraules i frases adequades per allò que vols explicar, consulta el diccionari quan calgui. Van molt bé els diccionaris de sinònims per no repetir paraules.

Pots pautar-te terminis per escriure el teu relat.escriure ordi

Sigues flexible i estigues obert a canvis sobre la història inicial que tenies pensada si sorgeixen.

Escolta els teus personatges si volen alguna cosa diferent, si estan còmodes amb els què escrius…

REVISEM I CORREGIM

Aquest és el toc final perquè ens surti un plat a mida i boníssim! Hem de fer una revisió: passem el corrector d’ortografia, rellegim la història tantes vegades com faci falta per si hi han errades semàntiques, lògiques i de coherència. Has de veure, quan la rellegeixes, que la història flueix i que els personatges es presenten adequadament. Que s’entén.

Demana segones opinions si pots. Que algú es llegeixi la teua història i et digui que li sembla, si canviaria alguna cosa, pot corregir errades si les troba… Aquells als qui confiis aquesta tasca seran el teu grup d’editors: escola’ls, dona’ls les gràcies, deixa’ls temps per pensar sobre el relat i després inclou aquelles revisions i suggerències que tu sentis vàlides. No totes les seues aportacions tenen perquè ser bones. No t’oblidis que és la teua història.

escriure 1ALGUNS CONSELLS PER MILLORAR LA RECEPTA :

 • Un conte no és el resum d’una història sinó una història en si.
 • Els principals aconteixements d’un relat curt han de passar en poc temps: dies o fins i tot minuts.
 • La teua història ha de contenir com a mínim: introducció, acció inicial, desenvolupament, clímax i resolució.
 • Hi ha d’haver un gir: ha de ser un canvi en l’escena del relat, que sigui perceptible pel lector i que faci el relat sorprenent i efectiu.
 • La primera frase, la primera part de la història és molt important. Ha de captar l’atenció del lector i deixar-lo amb ganes de llegir més.
 • El final també és molt important i per això s’ha d’acabar amb cura. Intentem que aquest final deixi una petjada, un ressò en el lector.
 • El títol també és important: que suggereixi, intrigui i llanci nova llum sobre el text un cop acabat de llegir.
 • Si et bloqueges davant la pàgina en blanc pensa en alguna cosa que has viscut i comença escrivint: em recordo que…. En pot sortir un molt bon relat.

activitatPRÀCTICA 5: 

– Pensa en una idea i un personatge principal i escriu un títol i la primera frase.

A més a més…

Dos presentacions que ens poden servir de recurs per treballar la lectura creativa a l’aula:

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *