Bon estiu

Benvolguts i benvolgudes.

Us volem desitjar un bon estiu. Esperem que  amb les lectures  us facin sentir bé  després d’aquests temps tan difícils que fem estem vivint arran de la pandèmia, el confinament, la desescalada i la represa.

Desitgem que en el  curs  vinent 2020-21 comenci i segueixi amb normalitat.

Salut.

Orientacions sobre activitats per als alumnes a causa del tancament pel coronavirus

Orientacions generals

Les activitats han de contribuir al desenvolupament de l’autonomia personal (gestió del temps, autoregulació, presa de decisions…) i ser significatives per a l’aprenentatge; poden consistir en la realització d’activitats d’observació i de contrast d’elements propers a la realitat de l’alumne, de cerca d’informació, d’indagació, de lectura, culturals, artístiques, lúdiques…, activitats alternatives a l’aprenentatge a l’aula que no és possible fer pel tancament dels centres.
Tot i que el treball habitual a classe, amb interacció entre alumnes i docents, és difícilment substituïble per un treball equivalent a casa, és recomanable una rutina diària evitant que siguin tasques repetitives, d’una durada excessiva o no contextualitzades, de manera que tinguin sentit per a l’infant i es respectin les seves necessitats de descans, el temps de lleure i la convivència familiar.
A continuació us proposem un recull de propostes referides a les diferents etapes educatives.

Orientacions d’educació infantil
Cal compaginar temps de joc autònom en què l’infant decideixi què vol fer i com, amb temps i activitats compartides amb l’adult.
Per al temps de joc autònom hem de posar a l’abast de l’infant materials diversos amb els quals pugui elaborar el seu joc: materials per fer construccions, objectes o robes que serveixin per disfressar-se, materials inespecífics (conquilles, bastons, peces de fusta, envasos…), titelles, ninos, cuinetes, contes, fulls, estris d’escriptura…
Pel que fa a les activitats compartides amb l’adult podem fer diferents propostes que ajuden al desenvolupament de les seves capacitats. Per exemple:

Activitats de comunicació
○ Llegir contes, demanar als infants que ens els expliquin després, que els acabin de forma diferent…
○ Mirar contes del web de TV3: Una mà de contes.
○ Realitzar un diari i anar-hi incorporant: les anècdotes del dia, retalls d’imatges, petites converses, dibuixos, retalls de paraules de catàlegs…
○ Triar una història o conte i representar-lo amb titelles o escenificant-lo.
○ Inventar històries, dibuixar-les, escriure què hi passa (com ho vulguin escriure).

● Activitats a l’exterior si és possible (patis, terrassa, jardí…):
○ Caminar, córrer, saltar, grimpar, fer equilibris… sempre que sigui possible.

● Activitats d’experimentació, en podeu trobar alguns exemples a:
Manual de experimentos
Dinamiks
Aprenent amb les mans
● Jocs de taula:
○ Parxís, sudoku, trencaclosques, jocs de cartes, etc

● Activitats en entorns digitals:
○ Enregistrar un àudio o un vídeo amb un conte, una cançó o un relat amb l’infant com a protagonista, i escoltar-lo o veure’l. Comentar amb l’infant què poden fer diferent, com ho poden enriquir…
○ Instal·lar a la tauleta alguna de les apps referenciades al portal Toolbox … i acompanyar els infants en la tria de l’app, en el funcionament i durant el joc.
○ Realitzar els jocs que et proposa el web Edu365

● Col.laborar en les tasques de la llar
○ Ajudar en la preparació del menjar: pelar fruita, preparar amanides, preparar el berenar…
○ Endreçar l’habitació
○ Parar taula i recollir-la
○ Plegar i classificar la roba…

Orientacions d’educació primària
Cal compaginar temps de lleure i de joc autònom en què els nens i les nenes decideixin què volen fer i com, amb temps i activitats compartides amb els adults.
Per al temps de lleure i de joc autònom hem de posar a l’abast dels els nens i les nenes recursos i materials diversos amb els quals puguin elaborar els seus jocs: materials per fer construccions, objectes o robes que serveixin per disfressar-se, materials inespecífics, titelles, ninos, cuinetes, contes, llibretes, pintures…
Pel que fa a les activitats compartides amb els adults es poden oferir diferents propostes enriquidores que afavoreixen els aprenentatges. Per exemple:

● Activitats de l’àmbit lingüístic:
○ Redactar un diari explicant que han fet, anècdotes del dia, retalls d’imatges, com s’han sentit… durant els dies que no han anat a l’escola. Pot ser un diari virtual amb enllaços, vídeos…
○ Escriure contes, històries, cançons, poemes… (en diferents idiomes).
○ Planificar i fer un còmic
○ Enregistrar un audio d’històries, contes, descripcions…
○ Enregistrar, amb material audiovisual, moments de la vida quotidiana i les explicacions, descripcions, argumentacions… que trobin adients
○ Escoltar audiollibres
○ Llegir contes, llibres, demanar als infants que ens els expliquin després, que els acabin de forma diferent, que canvïin algun personatge…
○ Visualitzar pel·lícules i altres programes com: InfoK, Dinamiks, Manduka, Una mà de contes, Què, qui, com? Fish&Chips irecollir en el diari idees o aspectes destacats.
○ Visitar museus virtuals ifer relats, dibuixos… de la visita. Buscar informació d’alguna obra que els hagi interessat.
○ Inventar representacions amb joguines, titelles, obres de teatre.
○ Pensar i planificar les vacances escollint llocs a visitar i itinerari a realitzar (google maps).
○ Preparar alguna entrevista d’opinió sobre algun tema del seu interès.

● Activitats de l’àmbit matemàtic:
○ Gràfica de temperatures. Recull termòmetre cada dia a una mateixa
sistemàtic de la temperatura que marca el hora del dia durant dues o tres setmanes. En
acabar es pot fer una gràfica que reculli aquestes dades tot indicant la mitjana i explicar què s’hi observa. Si no es disposa de termòmetre es pot consultar la pàgina web del Servei Meteorològic de Catalunya.
○ Recull fotogràfic de formes geomètriques. Àlbum fotogràfic que recull fotografies d’elements que podem observar, quotidians, indicant les principals formes geomètriques que hi trobem.
○ Recollida de dades horàries. Recull sistemàtic de dades horàries durant una setmana per a la realització d’una gràfica: temps de dormir, temps de jugar, temps de lectura, temps de veure la tele, etc.
○ On és més barat? Fer una llista de coses que voldríem comprar anotant el preu que té en diferents botigues online. Identificar quin és el preu més barat, el més car i la diferència de diners que ens podríem estalviar si compréssim el més barat.
○ Quina oferta m’interessa? Anotar les ofertes on no hi hagi indicat el percentatge de descompte (per exemple 3×2, segona unitat a meitat de preu, etc.). Intuïtivament decidir quina és la millor. Després calcular el percentatge de descompte que et fan en l’article comprat a cadascuna de les diferents ofertes i comprovar d’aquesta manera si la intuïció ha estat la correcta.
Materials autocorrectius de Edu 365.
Aprenent geometria.

● Activitats de l’àmbit de coneixement del medi:
○ Els virus Què són? Com són? Quins tipus hi ha? Què és el coronavirus? A qui afecta? A totes les franges d’edat? A tots els països? Els antibiòtics poden servir per lluitar contra els virus? Quina diferència hi ha entre un antiviral i una vacuna? Per què no hi ha ara mateix una vacuna contra el coronavirus?
○ Les vacunes Què són? Com funcionen? Com es produeixen? Per què no hi ha una vacuna per al coronavirus? Per què és convenient vacunar-se? Com afecta a tota la població que hi hagi grups de persones que no es volen vacunar?
○ Seguiment de la pandèmia Consulteu cada dia la informació que donen els mitjans de comunicació i els portals del Departament de Salut com: http://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/c/coronavirus-2019-ncov/. Feu un comentari cada dia sobre la situació (en un blog, en un clip de vídeo, etc.).
○ Visitar ciutats i llocs del món a través del google Earth

● Activitat d’experimentació i art:
○ Manual de experimentos preescolar Edelin Bravo
○ Jugar amb jocs de taula, puzzles, tangram, lego, robots, maquetes…
○ Observar, fer fotografies i recollir al diari.
○ Fer fotografies i gravacions de les observacions realitzades.
○ Fer hipòtesi i recerca de com seran les ciutats del futur (smart cities) i les escoles del futur (smart school)
Dinamiks

● Activitats amb el mòbil o tauleta:
○ Enregistar un àudio amb un conte, amb una cançó i escoltar-lo. Comentar amb el nen o la nena, què poden fer diferent, com ho poden enriquir…
○ Instal·lar a la tauleta alguna de les apps referenciades al portal Toolbox, Apps educatives validades per docents | Toolbox | mSchools iacompanyar els infants en la seva aplicació.

● Suport a les tasques de la casa
○ Col·laborar en la neteja de la llar
○ Ajudar en la preparació del menjar: pelar fruita, preparar amanides, fer el berenar…
○ Endreçar l’habitació
○ Parar taula i recollir-la
○ Plegar i classificar la roba…

#em quedo a casa

Bon divendres a tothom
Us proposem 10 museus per visitar des de casa aquests dies excepcionals que vivim
Que gaudiu dels Tours virtuals i les col·leccions en linia.
1. Pinacoteca di Brera – Milano https://pinacotecabrera.or g/
2. Galleria degli Uffizi – Firenze https://www.uffizi.it/mostre-virtuali
4. Museo Archeologico – Atene https://www.namuseum.gr/en/collections/
7. British Museum – Londra https://www.britishmuseum.org/collection
8. Metropolitan Museum – New York https://artsandculture.google.com/explore
9. Hermitage – San Pietroburgo https://bit.ly/3cJHdnj
10. National Gallery of art – Washington https://www.nga.gov/index.html

Gràcies Roser

Benvolguts i benvolgudes

Avui hem tingut la grata sorpresa de rebre la visita de la Roser Capdevila i a més a més, ens ha portat un calendari del 2020 per a cada classe de 3r. Ens ha explicat que cada mes està dedicat a un dia internacional i que els dibuixos els ha fet la seva neboda Marta.

Ens comenta que el quadre que li vàrem fer li va agradar molt.

Gràcies estimada Roser.

Ens ha agradat molt la teva visita i el teu regal.

Que passeu un bon dilluns.

 

Per molts anys Roser

Benvolguts i benvolgudes,

 

Avui la Roser Capdevila celebra el seu aniversari. Des del bloc de la biblioteca i en nom de tota la comunitat educativa li desitgem un feliç aniversari.

Els nens de la classe de 3r A i 3r B i són els escollits per fer-li un regal en nom de tota l’escola.

Aquest any l’escola treballem els pintors com a eix transversal i han elaborat un quadre però utilitzat diferents materials: arròs, plastilina, puntes de colors, llenties, etc.

Que tinguis un gran dia Roser.

Un sac ple de desitjos culturals

Benvolguts i benvolgudes

En primer lloc, us volem desitjar un bon Nadal i encara millor un bon any nou 2020. En segon lloc, us adjuntem l’enllaç de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona on trobareu recomanacions de llibres, música i cinema, una selecció d’obres de les biblioteques de la Xarxa, les activitats programades, els descomptes i avantatges que pots aprofitar si tens el carnet de les biblioteques, el rànquing dels documents més prestats, l’especial de Nadal del portal infantil Gènius i la proposta de la xef Ada Parellada per fer un menú de festa.

Esperem que en podeu gaudir.

Bona lectura i bones festes