“Una finestra al món”

28596_397188234159_637174159_4280964_6602137_n1

 

“Una Finestra al Món” és un projecte educatiu que es planteja com a objectiu principal l’intercanvi d’experiències educatives entre els alumnes de la nostra escola i els nens/es de les escoles del campament de refugiats sahrauí, Smara.

Mitjançant aquesta experiència pretenem que els nostres alumnes coneguin altres formes de viure, d’entendre el món, posant-los en contacte directe, malgrat la distància, amb nens pertanyents a una altra lògica cultural. Tot això emmarcat en un projecte d’escola inclusiva que suposa un model educatiu en que els mestres, els alumnes i les famílies participen i desenvolupen un sentit de comunitat entre tots.

“Una Finestra al Món” es va iniciar el curs passat, 2009-2010, però amb una ferma intencionalitat de seguiment en els propers cursos.

L’experiència es va gestar principalment des de l’àrea d’Educació Física i va consistir en un intercanvi de “jocs de pati” entre els nens/es de la nostra escola i els nens de l’escola Castilla La Mancha de Smara. Mitjançant un enregistrament audiovisual els nostres alumnes van poder mostrar, als nens/es sahrauís, alguns dels jocs que més els agraden. Al desplaçar-se un membre de l’equip docent, durant les vacances de Nadal, al campament de Smara, els nens/es sahrauís van poder visualitzar i vivenciar aquests jocs. A la vegada, van enregistrar alguns dels jocs tradicionals de la cultura sahrauí, que posteriorment els nostres alumnes practicaren a les sessions d’Educació Física.

En segon lloc, i no menys important, fou l’ajuda econòmica i el subministrament de material escolar que vam proporcionar a totes les escoles del campament de Smara. Fet que va ser possible gràcies a la col·laboració de moltes famílies i del recolzament de la ONG TEPS, ja que no podem oblidar la situació política i social que viu el poble sahrauí.

Fruit d’aquesta experiència se’ns va despertar el desig de continuar treballant i fer créixer el projecte. Desig que es veia enfortit al ser compartit amb la població on es va desenvolupar la tasca i amb els propis alumnes que van mostrar entusiasme per seguir en contacte amb els nens/es sahrauís.

20440_236664534159_637174159_3281194_268412_n

 

Desprès de moltes reflexions, el projecte d’aquest curs, 2010-2011, consistirà en un intercanvi de llegendes entre els nens/es de la nostra escola i els nens/es de les escoles del campament de refugiats sahrauí, Smara. Es tracta, per tant, d’apropar les dues realitats a través del intercanvi cultural de llegendes –catalanes i sahrauís–.

Es objectius principals que ens plantegem són:

Conscienciar als nostres alumnes de l’existència d’altres realitats i mantenir-los en contacte amb el poble sahrauí a través del intercanvi de llegendes.

Seguir col·laborant amb el bon funcionament i desenvolupament de les escoles del campament de refugiats de Smara, proporcionant material, activitats i formació.

La comunitat sahrauí amb la que vam dur a terme l’experiència van demanar assessorament i recolzament vers la gestió i organització del material didàctic i de biblioteca que reben per part de tota la comunitat internacional. En aquest sentit, i atenent a què l’escola Cèsar August forma part del Programa d’innovació educativa: Biblioteca escolar Puntedu , s’ha considerat que es pot dur a terme la dinamització de biblioteques i la formació dels mestres i responsables per a gestionar-les. D’aquesta manera s’aconseguirà un bon ús d’aquests espais, tenint en compte els seus costums i els coneixements nous que adquiriran per portar-ho a terme.

Establint les directrius del recolzament en la dotació i gestió de la biblioteca, es va plantejar si tenia sentit dur a terme aquest recolzament si no adequàvem l’espai destinat a la biblioteca, per tal d’aconseguir un manteniment de tot el material i un aprofitament real de l’assessorament rebut. Per tant, es va discutir la qüestió i, atenent que som un grup multidisciplinar, i que comptem amb un enginyer i un arquitecte, vàrem arribar a la conclusió que, efectivament, calia dur a terme la rehabilitació de les biblioteques en el marc i en els termes que la comunitat ens digui.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *