1964-1966: anirem tots cap al cel

[kml_rm movie=”http://video.xtec.cat:8080/ramgen/edu3tv/video/tvc/aquelles/955247.rm” width=”322″ height=”288″/]

“Totes aquelles cançons” recorda com, l’any 1965, tothom cantava en català. El fenomen s’havia consolidat i, fins i tot, les discogràfiques estrangeres demanaven als seus artistes que gravessin en català.

L’any 1964 s’estrena un programa de ràdio que va ser fonamental per a la difusió de la Nova Cançó. Era “Radioscope”, un xou matinal diari de Ràdio Barcelona, fet en directe i amb públic, presentat pel cantant i actor Salvador Escamilla. “Radioscope” es va convertir en tot un fenomen mediàtic, hi van passar gairebé tots els conjunts i cantants que cantaven en català, amb especial atenció als més joves, com Maria Cinta o el duet mallorquí Queta & Teo.

Els Setze Jutges anaven creixent amb la incorporació de cantants com Maria del Carme Girau, Martí Llauradó, Maria Amèlia Pedrerol i Joan Ramon Bonet.

L’any 1964, Raimon publica el disc amb els temes de la banda sonora en català de la pel·lícula “Los felices 60”, del director Jaime Camino.

La censura prohibia algunes cançons, que no es podien radiar ni tocar en directe, i sovint, als discos, s’havien d’alterar les lletres. Els cantants Raimon i Francesc Pi de la Serra ho expliquen amb anècdotes.

La Nova Cançó va créixer de cop quan es va inaugurar, a Barcelona, la Cova del Drac, un local dedicat exclusivament a la Cançó.

Es produeix la primera escissió en el món de la Cançó amb la creació de Concèntric, empresa formada per antics gerents d’Edigsa. Una de les primeres descobertes del nou segell discogràfic Concèntric va ser el poeta, músic i actor Guillem d’Efak, un artista mallorquí d’origen familiar guineà.

La moda del català va arribar a la companyia RCA, que va fer cantar en català artistes com ara Rita Pavone, Jimmy Fontana o Luis Eduardo Aute.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *