Música pop

Segons la el pop és música moderna que parteix del model marcat per The Beatles.

El terme pop té diversos significats:

1. D’una banda és l’abreviació de música popular (popular music) en anglès i, per tant, abraça el rock i tot el que no és música clàssica i que és de consum popular.

2. Per altra banda el terme també defineix un tipus de rock amb cançons que tenen com a base el model marcat pels Beatles dels inicis, és a dir, cançons curtes —de tres minuts—, comercials, amb ritmes senzills, melodies harmòniques i tornades enganxoses, aptes per a un públic molt més ampli que el del rock-and-roll, en especial, però no exclusivament, dirigides als adolescents.

El pop és interpretat normalment per un conjunt de bateria, baix i una o dues guitarres, que sovint es reparteixen la veu principal i els cors.

Els instruments bàsics que integren un conjunt de rock són: dues guitarres, baix elèctric i la bateria.

Cadascun d’aquests instruments té una funció específica:
– una guitarra elèctrica és la principal, la que fa la melodia.
– l’altra guitarra elèctrica és la rítmica, la que fa els acords.
– el baix elèctric toca les notes greus que fa de “coixí” a la melodia
i que juntament amb la bateria proporciona una base rítmica.
– la bateria que marca el ritme.

El mot pop es popularitzà els anys seixanta com a terme definidor de diversos moviments culturals —també de la música moderna— que volien ser trencadors, com per exemple el pop-art d’Andy Warhol. Els anys setanta el rock evolucionà cap a línies més dures i menys ‘comercials’, però els grups que es mantingueren en la cançó senzilla de tres minuts, amb un solo de guitarra, o cap, conservaren l’etiqueta pop, per bé que ampliant el terme en funció de les noves incorporacions estilístiques. Així, hi ha pop-soul, pop-rock, pop alternatiu, techno-pop, power-pop, new wave o dance-pop.

Entre els diversos grups i intèrprets que han practicat el pop i les seves derivacions cal esmentar Cheap Trick, Stevie Wonder, Michael Jackson, Madonna, Dionne Warwick, Badfinger, Posies, Withney Houston, Pet Shop Boys, Everly Brothers, ABBA, Fleetwood Mac, Kinks, Jam, Oasis, Sade, Tequila o Alejandro Sanz.

Als Països Catalans, els grups més destacats pel que fa al pop han estat Sirex, Duble Buble, La Madam,Gossos, Ja t’ho diré, Sopa de cabra, Sau i Els Pets, Lax’n’busto.

CLÀSSICS DEL POP EN EL TEMPS

La funció d’aquests gràfics és ajudar a visualitzar i escoltar l’evolució en el temps de la carrera d’un artista o els canvis experimentats per un estil musical.

GENEALOGIA DE LA MÚSICA POP

Aquests arbres pretenen mostrar a partir d’estils molt coneguts les evolucions i ramificacions que han anat patint en el temps amb exemples de grups ben coneguts:

VÍDEOS:

El grup català ELS PETS ens interpreta el tema “Bon dia”:

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/s0WAW6ATXlU" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

CANÇÓ:

PER AMPLIAR INFORMACIÓ:

Més informació a: Història de la Música Pop i Rock i a la