Què és el soroll?

Quan toquem un instrument com per exemple la guitarra, la vibració de les cordes fa que vibrin les partícules de l’aire. Aquesta vibració produeix el so:

[kml_flashembed movie="http://www.epd.gov.hk/epd/noise_education/young/eng_young_html/m1/images/m1_photo_01.swf" width="350" height="300"/]

El soroll és un so que no es desitja. El soroll pot ser produït per moltes fonts: les cordes bocals, el mal funcionament d’un motor, una màquina en funcionament…[kml_flashembed movie="http://www.epd.gov.hk/epd/noise_education/young/eng_young_html/m1/images/a2_1.swf" width="200" height="175"/][kml_flashembed movie="http://www.epd.gov.hk/epd/noise_education/young/eng_young_html/m1/images/a2_2.swf" width="200" height="175"/][kml_flashembed movie="http://www.epd.gov.hk/epd/noise_education/young/eng_young_html/m1/images/a2_3.swf" width="200" height="175"/][kml_flashembed movie="http://www.epd.gov.hk/epd/noise_education/young/eng_young_html/m1/images/a2_4.swf" width="200" height="175"/]

Hi ha dos característiques importants de so o soroll – freqüència i volum.

El so és la pressió de l’ona que varia ràpidament quan viatja a través d’ un mitjà. Quan el so viatja per l’ aire, la pressió atmosfèrica varia periòdicament. El número de variacions de pressió per segon es diu la freqüència del so, i es medeix en Hertz (Hz) que es defineix com cicles per segon. Quant major sigui la freqüència, més agut es percep un so. Els sons produïts per tambors tenen moltes freqüències més baixes que les d’un xiulet, mira els diagrames.

[kml_flashembed movie="http://www.epd.gov.hk/epd/noise_education/young/eng_young_html/m1/images/a3.swf" width="400" height="375"/]

La resposta de l’oïda humana al so depen de la freqüència del so,una resposta entre 2500 y 3000 Hz i té una relativament baixa resposta en baixa freqüència.

[kml_flashembed movie="http://www.epd.gov.hk/epd/noise_education/young/eng_young_html/m1/images/a4.swf" width="350" height="300"/]

Si vols més informació ves a la font.

Font:

Combatre el soroll 

[kml_rm movie="http://video.xtec.cat:8080/ramgen/edu3tv/video/tvc/qkicom/001_754442.rm" width="352" height="288"/] 

El programa “Quèquicom” parla, en aquest capítol, de com es mesura el soroll, com es pot combatre i com pot afectar la concentració i la salut.

El buit és la millor manera d’aïllar el so. El presentador del programa, Toni Mestres, ho demostra traient l’aire d’una campana que conté un despertador.

El reporter Miquel Piris es trasllada fins a Bonmatí, a la Selva, per parlar amb l’enginyer acústic Francesc Sampedro, que defineix el soroll com qualsevol so que no es vol sentir. Allà comprova com, en alguns casos, l’aïllament entre dues vivendes és insuficient. Per mesurar si aquest aïllament s’ajusta a la normativa, o si entra dins els marges de la confortabilitat, es fa servir un aparell especial. Per valorar la contaminació acústica hi ha una escala que es mesura en decibels (dB).

Carles Escera, psicòleg de la Universitat de Barcelona, demostra com reacciona el cervell davant el soroll, i Antoni Grau, psiquiatre, també de la UB, parla de la utilitat d’alguns sorolls i de la molèstia d’altres.

D’altra banda, a la secció “La masia”, el biòleg Cristian Ruiz Altaba explica com funciona el sistema digestiu dels remugants.

One thought on “Què és el soroll?

  1. Pingback: XIPRERS » LA CONTAMINACIÓ ACÚSTICA

Comments are closed.