Segons diversos estudis realitzats, s’ha evidenciat que les persones que viuen als països mediterranis, segurament pel seu estil de vida i la dieta, gaudeixen de millor qualitat de la mateixa i més expectatives de longevitat.
La filosofia de la dieta mediterrània, cada poble amb el seu estil i cultura pot resumir la dieta en
El Decàleg de la Dieta Mediterrània:
I.- Utilitzar l’oli d’oliva, amb mesura, com a principal greix d’addició.
II.- Consumir aliments vegetals en abundància: fruites, verdures, llegums i f ruits secs.
III.- El pa i els aliments procedents dels cereals hauran de formar part de l’alimentació diària.
IV.- Els aliments millors són els menys processats: els frescos i locals.
V.- S’han de consumir diàriament productes lactis, principalment iogurts i formatges.
VI.- La carn vermella ha de consumir-se amb moderació i, si pot ser formant part d’estofats o altres recptes que els acompanya la verdura.
VII.- La fruita fresca hauria d’ésser les postres habituals, i dolços, pastissos i postres lactis solament s’haurien de prendre ocasionalment.
VIII.- El peix amb abundància i els ous amb moderació.
IX.- L’aigua és la beguda per excelència.
X.- Practicar activitat física cada dia és tan important o més que l’alimentació equilibrada.
Fer, almenys 4 àpats. Esmorzar, en llevar-se és fonamental.