Intel·ligències Múltiples i/o Múltiples competències

Les competències i les intel·ligències són paraules diferents que expressen el mateix?

Segons Perrenoud, competència en educació és la facultat de mobilitzar diferents recursos cognitius amb eficàcia i escaiença –inclou els sabers, les informacions, les habilitats operatòries i principalment les intel·ligències- per a fer front i solucionar una sèrie de situacions o problemes. Si integrem els conceptes, l’alumnat competent, serà aquell que enfronta els reptes del seu temps utilitzant els sabers que ha adquirit, mentre aplica, en tots els camps de la seva acció les habilitats prèviament apreses a classe.sacapuntes1

 

Gardner defineix la intel·ligència com la capacitat de:

  • Resoldre problemes quotidians.
  • Generar nous problemes per a resoldre.
  • Crear productes o oferir serveis valuosos dins del propi àmbit cultural.

 

Les competències i intel·ligències no expressen el mateix. Naixem amb les nostres intel·ligències però necessitem despertar-les mitjançant estímuls significatius. En canvi no naixem amb qualsevol competència. L’escola ha de despertar i ampliar intel·ligències i alhora és necessari desenvolupar competències. S’han de treballar els dos conceptes.

 

Les intel·ligències són eines que hem d’utilitzar, sistemes neuronals que diferencien una persona d’una altra. Les tenim totes i les necessitem totes. L’escola és qui ha de despertar i ampliar les intel·ligències. I també és necessari desenvolupar competències. És a dir, les intel·ligències són els llapis de colors que s’utilitzen per a pintar i les competències serien les maquinetes de fer punta necessàries  per esmolar i tenir unes bones puntes per pintar. No hi ha cap problema en poder estimular les intel·ligències, desenvolupant diferents competències. Les hem d’utilitzar a l’aula per poder manifestar-se en qualsevol acte de la vida quotidiana.

Tenim la necessitat d’harmonitzar i coordinar la teoria de les intel·ligències múltiples amb la necessitat de preparar a l’alumnat, a saber transformar la informació en coneixement, que permeti resoldre diferents situacions contextualitzades i significatives, és a dir, ser competent. L’enfocament competencial ens aportarà noves propostes de desenvolupament instrumental, (com la competència lingüística i la competència matemàtica); el desenvolupament interpersonal, (com la competència social i ciutadana); el desenvolupament sistèmic, (com la competència d’iniciativa i autonomia personal).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *