Continuem amb els ambients!

Aquest curs continuem amb els ambients a educació infantil:

· AMBIENT DE NATURA

· AMBIENT ARTÍSTIC

· AMBIENT DE CONSTRUCCIONS

· AMBIENT DE LLAR

· AMBIENT D’OFICIS

· AMBIENT DE TEATRE

Compartim un meravellós espai (de temps i físic) a on poder gaudir amb companyes i companys de P3, P4 i P5 amb l’experiéncia del joc i l’aprenentatge.

Si cliqueu l’enllaç podeu veure algunes imatges de moments gaudits en els diferents ambients durant aquesta primera volta.

https://photos.app.goo.gl/5p5BhZyh4tJqJRKn2

 

Benvinguts als ambients 2011-2012

Els ambients d’aquest arriben com sempre amb molta ilusió.Hem fet alguns canvis en el material o espais proposats però la dinàmica de treball continua sent la mateixa.

Un ambient que presenta novetats és l’ambient de JOBS (abans oficis), en el qual, per tal d’apropar els menuts a la llengua anglesa, se’ls presenta vocabulari i consignes en anglès. D’aquesta manera els infants es familiaritzen més fàcil i ràpidament amb la segona llengua.

Els nou ambients que tenim aquest curs són: Artístic, Teatre, Sons, Natura, Jobs, Llar, Mediateca, Farina,llavors i sorra i per últim el de les Construccions.

Com que els ambients ja estan funcionant, poc a poc anirem actualitzant el blog i posarem fotos perquè veieu com s’ho passen els vostres petits!!!!

De ambients

PRINCIPIS METODOLÒGICS


ALUMNE:
– L’infant és el constructor del seu propi aprenentatge. Investiga, prova, assaja, modifica, construeix, destrueix, parla, raona, explica, inventa…
– Considerem important també l’organització de grups naturals, no constituïts per edats, sinó per interessos, que afavoreixin la interacció, col•laboració i cooperació entre infants de diferents edats, on es donin relacions d’ajuda mútua, i on els infants més madurs serveixin de model per tal d’estructurar el joc i construir l’aprenentatge i el creixement com a persona.

MESTRA:

– La funció de les mestres és fer de guia, d’organitzadores, de mediadores que faciliten el procés.


ESPAI:
– Donem molta importància als espais i a la seva organització. Creiem que tant l’espai com els materials són la principal estratègia d’intervenció.
– Utilitzant tota mena de materials
– Creant espais i materials atractius i motivant


L’ACCIÓ:
– L’activitat o joc lliure és la principal recurs didàctic i d’aprenentatge Es prioritzen, per tant, les tasques no dirigides tot i que n’hi ha que sí que ho son.
– L’activitat o joc lliure és el principal recurs didàctic i d’aprenentatge Es prioritzen, per tant, les tasques no dirigides tot i que n’hi ha que sí que ho son.

ELS AMBIENTS D’APRENENTATGE AL CEIP ROSA ORIOL

Al llarg dels darrers anys 2006-2008, hem intentat establir les bases del que consideràvem important per tal d’engegar una educació infantil coherent i de qualitat, consensuada per tots i totes les persones implicades professionalment amb el cicle.
Tot això ens va portar a reflexionar al voltant de tres eixos fonamentals:
• Quin és el concepte d’infant que tenim.
• Quin és el concepte de mestre.
• Quin és el concepte de família.

Pensem que l’infant és una persona capaç , ple d’experiències, emocions, sentiments, espontaneïtat, curiositat i ganes d’aprendre; que sap expressar-se en múltiples llenguatges. El nen/a és un ésser social que interactua amb els companys, els adults i amb l’entorn proper. Aquesta interacció és una font de creixement i enriquiment mutu.
Tots els infants tenen unes necessitats que cal cobrir i uns drets que cal respectar.

La mestra hauria de ser una persona que se sorprengués amb tot allò que observa, que es mostra il•lusionada i no dona respostes si no que provoca preguntes.
És una acompanyant en el procés de creixement dels infants i sap deixar-los anar de la mà en el moment que cal.
Hauria de tenir capacitat afectiva, amb habilitats socials i ser empàtica. Per sobre de tot, la mestra, ha de ser una persona amb ganes d’aprendre.
Ha de ser capaç de donar recursos als infants per organitzar l’espai i gestionar el temps, provocar situacions que afavoreixin l’aprenentatge significatiu i ajudin a resoldre conflictes.

La família és el primer agent socialitzador amb qui es troba l’Infant.
Cada família té uns valors, costums i tradicions diverses que enriqueixen l’escola.
Hauríem d’aconseguir la complicitat i la col•laboració de les famílies en els diferents processos d’aprenentatge dels seus fills. Per això l’escola ha d’estar oberta a acollir-les. Tots tenim el mateix objectiu: el creixement harmònic i feliç de l’Infant.

Després de reflexionar i definir aquests aspectes de l’educació vàrem decidir iniciar un nou projecte metodològic i organitzatiu a l’etapa d’Educació infantil: els ambients d’aprenentatge.

QUE ENTENEM PER AMBIENT D’APRENENTATGE?

El treball mitjançant els ambients d’aprenentatge consisteix, bàsicament, en una manera diferent d’organitzar els alumnes, l’espai i els materials per tal de propiciar i construir un lloc d’aprenentatge que sorgeixi espontàniament. En aquest ambient el nen és el protagonista i constructor del seu propi aprenentatge. El paper del mestre és secundari i es basa fonamentalment en organitzar i afavorir aquest aprenentatge. Mitjançant aquesta orientació pedagògica volem que els alumnes participin d’una manera més activa, lliure, constructiva i creativa del seu aprenentatge escolar i de creixement com a persona.