DOS TRUCS SENZiiiiiiiLLS PER ESCRIURE MILLOR

És molt senzill i no ens costa res donar dues normes d’escriptura als primers cursos de la primària:

 1. Canviar totes les “i” (les que trobem entre frases, clar) per punts.

2. Fer frases que no superin la línia de llargada.

Simplement amb aquesta pauta, tan senzilla d’entendre i aplicar, els escrits dels alumnes milloraran molt. Pel que fa a la primera norma tots estem cansats de veure redactats plens a vessar de “is” i és la partícula conjuntiva més simple la que s’aprèn abans i, per tant, la més usada pels nens i substituint-la per punts serà un primer pas per erradicar-ne el seu abús i més endavant potser podrem valorar la necessitat d’introduir partícules noves (“tot i això”, “però”, “fins i tot”, etc…) i trobarem un estil més senzill. Uffff, quin fart de “is” !!!! Així mateix, pel que fa a la necessitat de construir les frases curtes, tal i com apunta en Daniel Cassany a La cuina de l’escriptura (Ed. Empúries), la tendència literària històrica és a escurçar les oracions. Un estudi anglès pondera la mitjana de paraules per frase de Descartes en 74, de Proust en 38 i de Simenon en 15. És evident, doncs, que un text clar es serveix de frases curtes.

cuinan.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *