Colònies d’estiu acidH: una experiència d’alt valor

Està arribant l’estiu i els pares i mares ja esteu buscant algunes colònies d’estiu per als nostres fills/es per diferents motius, bé per raons laborals necessiteu d’aquestes estades o bé simplement perquè penseu que són interessants per a ells/es.

“Extraescolars, Esports i Lleure Educatiu acidH” volem contar-vos alguns beneficis que tenen les nostres colònies d’estiu:


Les colònies d’estiu són d’una utilitat vital per als adolescents i joves en el seu procés vivencial, de creixement i de maduració respectius.
No es tracta tan sols d’un espai d’entreteniment o de mantenir ocupats els nens i nenes: aprendre a l’aire lliure, lluny de casa i al costat d’altres nois i noies de la seva edat, augmenta la seva capacitat d’aprenentatge. Durant aquest tipus d’estades educatives s’aconsegueixen molts dels objectius pedagògics que es complementen amb els de l’escola o institut.

De fet, unes colònies d’estiu són una aliança entre el que és lúdic, la diversió, el joc i el procés educatiu. La implicació dels infants en aquest aprenentatge és molt més gran que la que tenen a classe. Parlar en públic, passar aquests dies sense l’ajuda dels pares, compartir, fer-se el llit i organitzar la seva habitació, fer activitats d’aventura, ajudar en tasques comunitàries, …, són processos de formació que tenen a veure amb moltes de les àrees en què es formen durant els seus anys escolars.

A les colònies d’estiu, els qui són educats i els educadors s’impliquen per igual. Però, quins són els motius pels quals els nens es comprometen i alhora aprenen d’aquest tipus d’experiències?

* Hi ha normes i responsabilitats més grans que les que els nens assumeixen a casa.
* No hi ha exàmens.
* Participen en activitats inusuals per a ells.
* S’afavoreix el contacte i l’intercanvi entre els nens.
* Es fomenta la creativitat.
* Es respecta i es potencia el fet diferencial i l’originalitat.

Els monitors, el personal de servei i els mateixos nens participants realitzen una tasca educativa molt important, ja que tots ells transmeten als altres algun tipus de coneixement o habilitat. Un dels elements més significatius que incideix en el gran potencial formatiu de les colònies d’estiu és el monitor, un o una jove (i com a tal, en procés continu de formació) amb una capacitat adquirida per potenciar els recursos educatius que té a l’abast.
Encara que qualsevol edat és bona perquè els nens vagin a les colònies d’estiu, els adolescents són els que en trauran més profit.

Quins són els beneficis de les colònies d’estiu pels adolescents i joves?

1. Diversió: gairebé tothom procura ocupar el seu temps lliure amb activitats que resultin entretingudes, recreatives, però sobretot, divertides. Cercar diversió no significa negar-se a plantejaments seriosos ni eludir responsabilitats. Tenen temps lliure per al joc no estructurat, no dirigit. És un temps sense preocupacions, on es poden relaxar, riure, no pensar en les seues ocupacions acadèmiques…

2. Acció: les activitats programades en unes colònies d’estiu han de motivar o promoure el moviment. Els jocs, les rutes i els tallers aconsegueixen que la ment i el cos estiguin ocupats i potencien el moviment, l’exercici, l’activitat física i la concentració. En les colònies es fan activitats físiques per tant: salten, naden, corren, passegen… Res d’estar asseguts a una cadira o al sofà. Les colònies d’estiu són acció i moviment.

3. Aprenentatge: els adolescents hi aprenen tècniques i conceptes nous i, a més, busquen constantment, experimenten, innoven i replantegen les seves idees. Milloren les seues habilitats: esportives, artístiques… La gran varietat d’activitats que oferim fa que siga fàcil per als participants descobrir i desenvolupar allò que els agrada fer.

4. Convivència: unes colònies d’estiu compten amb activitats que tenen per objectiu potenciar el sentit de grup, però també moments de llibertat que permeten que els participants s’agrupin a la seva manera i neixin possibilitats d’aprofundir en el coneixement de l’altre. Els xiquets/es fan noves amistats, les colònies es converteixen en llocs on es fan moltes amistats noves que desprès durant l’any les mantenen: via postal, mail, reunint-se… La programació que es realitza en aquests llocs fa que els xiquets/es es relacionen amb facilitat: rient-se, jugant, parlant, cantant..passant-s’ho molt bé.

5. Respecte: els nois que s’apunten per voluntat pròpia a unes colònies tendeixen a evitar el conflicte i a fer aportacions pròpies al grup segons la seva personalitat, sense alterar els principis dels altres. Conviuen amb altres persones i deuen cooperar, respectar-se, consensuar, tenen responsabilitats, comparteixen tasques, resolent desacords… Les nostres colònies es basen en el treball en equip.

6. Alternatives: assistir a unes colònies d’estiu és també una forma de trencar amb la rutina, ja sigui practicant esports diferents als habituals o realitzant activitats fora del normal.

7. Afirmació personal: aquest és un bon marc perquè els adolescents guanyin seguretat en si mateixos, a més de ser l’àmbit ideal perquè tinguin la possibilitat de fer aportacions espontànies però també enriquidores per a ells mateixos i per a la societat. Els ajudem a desenvolupar confiança en si mateix i la seua autoestima mitjançant les activitats no competitives, provant coses noves (i a vegades també passant una poqueta de por). Aquestes activitats els ajuden a dormir assoles sense els pares, a no tindre por a la foscor, es fan independents i autònoms prenent les seues pròpies decisions.

8. Desconnecten de la tecnologia: es prenen un descans de la televisió, els telèfons mòbils i d’Internet. S’adonen que es pot fer molta cosa sense ells: descobreixen la seua creativitat, la natura, les persones, les emocions… tenen davant d’ells un món per descobrir.

Podríem seguir enumerant perquè les nostres colònies d’estiu tenen moltes avantatges però el millor que es pot fer és vindre i comprovar-les. PERQUÈ LES COLÒNIES D’ESTIU D’ACIDH SÓN LES MILLORS!!.

Ja us hem convençut?. Trobareu tota la informació que necessiteu aquí!https://moodle.acidh.org/course/index.php?categoryid=3