4a FIRA de projectes Impulsem la robòtica

El 23 de febrer de 2018 l’alumnat de 4 t de tecnologia va participar a la 4a edició de la Fira de projectes de robòtica organitzada al Cosmocaixa pel Departament d’Ensenyament, el CESIRE i Arduino. Aquesta Fira és el colofó al projecte «Impulsem la robòtica» que l’alumnat de 4 t  ha seguit des d’octubre a les aules .

En aquesta edició han participat més de 100 Institut d’arreu de Catalunya amb la presència de més de 1700 alumnes entre els quals estaven els nostres alumnes de 4 t . Presentaven 7 projectes amb un mateix fil conductor: la casa domòtica per a un hamster. Els projectes presentats són:

– Control del dipòsit d’aigua amb un sensor de nivell d’aigua (Carla Forn, Laura Abizanda i Grau Albert)

– Control del dipòsit de menjar amb un sensor de pressió (Unax Gavilan, Gabriel Franco i Gerard Marsó).

– Control de l’aire condicionat (Adrián Lain, Zohaib Zohaib i Mohamed Jamout)

-Control del hamster amb una càmera web que es pot controlat pel teclat del PC o tablet (Alex Flores, Daniel Pasamontes i Ferran Galocha).

– Control de la porta amb sensors d’ultrasons (Triki Haitam, Alejandro Cazorla, Manuel Moré i Arian Sancho).

– Control d’una tira de leds amb una aplicació mòbil (Carlos Carrillo i Daniel Olmos)

– Control de presència a la roda de jocs ( Ainhoa Luna, Adrián Garcia, Miguel Angle Garcia i Jordina Quesada).

La nostra maqueta va tenir molt d’èxit cosa que es veu refletida en el número de likes rebuts , tant per estudiants, professors com per l’organització, Vam rebre 19 i per tant vam ser el grup que més likes van rebre a la Fira. Sobretot va agradar molt el fet que els 7 projectes estaven lligats formant un de més global .

En aquest enllaç (pòsters)  podeu observar els diferents pòsters dels treballs presentats a la 4a Fira de projectes i aqui us deixem el nostre treball :

Projecte global

1r. Aire condicionat

2n Dipòsit d’aigua

3r control tira de leds amb una aplicació mòbil creada amb app inventor

4t Control de presència a la roda

5è Control de porta amb sensors ultrasons

6è Control càmera web des de teclat de PC

7è Control de dipòsit de menjar


 

Simuladors

Us deixo alguns simuladors de coneixements físics, sobretot, d’electricitat

  • Physics Education tecnology (aquesta pàgina web ens permet entendre millor diferents continguts de física ja que ho fan en forma de simuladors. Alguns dels temes són : palanca, fricció, faraday, resistència, pressió , llei d’ohms)
  • Logisim ( simula circuits electrònics)
  • SIMCIR ( simulador electrònica digital)
  • Simulador circuitos ( aquesta web  ens permet simular  circuits electrònics, llei de Kirchoff… Autor:  Universidad Córdoba)

Jclic :estructures

Jclic és una eina que ens permet realitzar recursos didàctics interactius pels alumnes de quaselvol nivell i de qualsevol matèria . Aquest enllaç, jclic, us portarà fins la pàgina oficial on a més podreu trobar molts exemples que han realitzat altres professors . A més, és una eina que es pot incloure en el Moodle i avaluar-la

Us deixo aquest jclic que jo he creat pels alumnes de 3r de l’ESO ja que el tema triat: estructures és un dels temes d’aquest nivell — espero que us agradi

Telecomunicacions

Les telecomunicacions són part de la nostra vida i això provoca que la seva evolució hagi i sigui molt, molt ràpida. Deixo una sèrie de vídeos o webs sobre aquest tema .

 

Els canals de transmissió són dos : per cables ( de coure o fibra òptica) i per ones electromagnètiques :

  • CABLES

Fibra òptica  ( Infografia Eroski Consumer) . La transmissió de les dades es realitza gràcies a la llum.

telefonia fixa (Salonhogar)

 

  • Ones electromagnètiques: 

    – WIFI :

a)    WIFI (infografia Eroski Consumer

          –Telefonia mòbil :

 a)  Programa Enciclopèdia audiovisual de les Ciències i de les Tècniques (In situ). Telecomunicacions

 

Edu3.cat

b) El telèfon mòbil  (edu 365. Cristòbal Sánchez)

Navegador GPS : 

a)  Navegador ( El Mundo . Pablo Gutierrez)

Arquitectura del PC

A continuació us deixo diferents pàgines per complementar el  que s’ha vist a classe

WEBS teoria

WEBS amb exercicis online

 

Reparacions i manteniment de la vivenda

En aquesta unitat treballarem com reparem i mantenim una vivenda . Us deixo alguns vídeos o enllaços a web on podeu trobar diferent informació sobre le tema

Eroski COnsumer (vídeos, articles, infografies )

De totes elles destaquem la que parla dels corcs…..problema molt greu en aquelles estructures de fusta . Amb el programa  de quèquicom, Toquem fusta , vénen els tèrmits també podreu saber més sobre els tèrmits i els corcs i com ho fan per menjar fusta

 

Vídeo ( Agència catalana de consum)

Sistemes operatius

El sistema operatiu és un gestor de recursos i controla el funcionament correcte dels nostre ordinador. Al mercat trobem diferents sistemes operatius tot i que els més habituals són Microsoft Windows, GNU/Linux, Mac OS X. En els següents vídeos podeu fer cinc cèntims dels sistemes operatius.

 

Uso básico de TIC. Sistemas operativos (CETED FES Acatlán)

Los sistemas operativos ¿Qué son? (Portal Senior, Universitat politècnica de Valencia)

Domòtica

La domòtica és el conjunt de tecnologies que s’utilitzen pel control i l’automatització d’una vivenda o d’un edifici. Això ens permet gestionar d’una manera molt eficient l’energia , la seguretat i el confort d’aquesta vivenda o edifici. A més, ens permet poder-lo fer des de la nostra oficina o des de qualsevol indret . Amb aquest video ens podem fer una idea del seu funcionament

Edició vídeo

Per editar vídeos tenim diferents programes que ens ajuden a fer pel·lícules . A continuació us deixo uns quants programes i alguns tutorials

Movie marker . És una eina gratuïta de Windows . Et permet incloure vídeos, fotografies, audio, títols, crèdits, animacions i efectes en una línia de temps .

Virtual dub. Aquest a més, et permet capturar pantalles

Altres són : Avidemux, Camtasia studio.