LECTURA: “El llac del Cigne”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CONTE EL LLAC DELS CIGNES

Prop d’una vila anomenada Lyucha hi ha una muntanya que es diu Palyta. Al capdamunt d’aquesta muntanya hi ha un llac molt petit però profund: el llac del Cigne. Encara avui, les persones grans de la zona expliquen quin és l’origen del seu nom. Fa molts i molts anys, al peu de la muntanya de Palyta hi havia una casa molt petita on vivien un home vidu amb la seva filla Marichka, una jove preciosa. Vivien tranquils, vigilant la muntanya i una mica allunyats del poble. Quan els tàrtars van arribar a Lyucha, van destruir-ho tot i van matar molta gent. Després van avançar cap a la muntanya amb la intenció de travessar-la i anar cap a l’altra banda per seguir conquerint terres. Quan van arribar al peu de la muntanya van veure la casa on vivien la Marichka i el seu pare i s’hi van apropar. En aquell mateix moment la noia sortia de casa.

Els tàrtars la van raptar i la van obligar a ensenyar-los el camí cap a l’altra vall. Ella no parava de plorar i els va demanar que si no la deixaven anar no els ajudaria a aconseguir el que volien. Ara bé, els tàrtars li van dir que si no els ajudava matarien el seu pare i cremarien la casa. Quan va sentir que farien mal al seu pare, la Marichka va cedir i va començar a pujar muntanya amunt per ensenyar-los el camí. Ella coneixia molt bé aquest camí, que a través del bosc arribava a altres pobles. Després de caminar una estona van arribar a dalt de la muntanya i van començar a travessar el llac, que en aquell moment encara no tenia nom.

Com que era hivern, el llac estava gelat i només la Marichka sabia que caminaven sobre d’aigües gelades. Quan van ser al bell mig del llac, va dir que estava molt cansada, que tenia molt de fred i que necessitava una mica d’escalfor per poder continuar el viatge. Els tàrtars també estaven cansats i van decidir fer foc perquè la Marichka entrés en calor. Van encendre una gran foguera i el gel va començar a desfer-se sota seu. Es va fondre tan de pressa que no van tenir temps de fugir i tots es van enfonsar dins del llac, fins i tot la Marichka.

El pare, que quan va saber què havia passat va sortir darrere la seva filla per salvar-la, va veure aquell immens forat al gel i es va adonar de la catàstrofe: la Marichka havia mort, però amb el seu sacrifici havia salvat de la destrucció tàrtara les vides dels habitants de moltes viles de la regió. L’home va plorar molt i finalment va tornar cap a casa molt trist; des d’aquell dia no va deixar de pensar en la seva filla. Quan va arribar la primavera, un dia era a prop del llac, plorant, i de sobte va veure com de dins l’aigua en sortia un cigne de color blanc. Era l’ànima de la Marichka, que sortia de les profunditats del llac. El pare no va poder deixar de mirar-lo fins que es va convertir en pedra. I des d’aquell moment, a la muntanya de Palyta, al llac del Cigne, hi ha una escultura amb la forma d’aquest ocell preciós que ens recorda el gest heroic de la Marichka.

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

L’ase amb pell de lleó

Llegeix aquesta faula: 

Un dia, un ase va trobar un paquet en el camí. Per a la seva sorpresa, va descobrir que contenia una pell de lleó. L’ase es va posar tan content que es va vestir amb la pell mentre exclamava:

– Magnífic! Just el que buscava!

I tot seguit se’n va anar a admirar el seu reflex a l’aigua d’una font propera.

-Ara sóc un lleó! Ensenyaré a tothom a no riure’s de mi mai més! – I dit això l’ase es va encaminar cap al bosc amb aire de superioritat.

El primer animal que es va trobar va ser un porc senglar. El pobre senglar es va espantar de tal manera que va sortir cames ajudeu-me, es va estavellar contra un arbre i va caure sense sentit.

– Com n’és de divertit! – va exclamar l’ase tot satisfet de la seva disfressa.

Poc després, es va creuar amb una guineu que, al veure’l, es va quedar petrificada de terror.

– Senyor lleó! Vós sou un animal digne i noble! Us ho suplico! no em devoreu! – va implorar la guineu.

En poc temps el bosc sencer era pres d’una gran confusió a causa d’aquest fals lleó. Atemorits, els micos volaven de branca en branca i els conills fugien.

– Com m’ho estic passant de bé! – es va tornar a dir l’ase per a ell mateix – Si rugís com un lleó, encara els faria més por!.

I es va posar a rugir .. o com a mínim això pensava ell! Perquè el seu rugit semblava més aviat un bram!

– Escolteu, escolteu tots! El lleó no rugeix, sinó que brama! – va exclamar un ós rentador – No és un lleó, si no un ase disfressat de lleó!

I fou així com els animals del bosc descobriren l’engany de l’ase!

Publicat dins de General | Deixa un comentari

ELS MITES CATALANS: EL COMTE ARNAU

POEMA EL COMTE ARNAU DE JOAN MARAGALL

IX

Aquella nit els ulls de l’Adalaisa
se van omplir d’una pietat tan gran
que el comte Arnau s’hi va encisar una estona,
oblidat dels seus passos. Aviat
va sentir no tocar de peus en terra.
Quin esglai! Va llançar un gran crit d’esglai.
Totes les veus de la terra – s’hi van arremolinar;
pro de seguida
l’infant pesà en el ventre d’Adalaisa
i els va tornar a la terra. I digué Arnau:
“Com s’ha espessit ta figura!
La boca et surt enfora àvida i dura:
demana per l’infant.
S’ha deformat ta cintura
i el teu esguard al cel és menys brillant.
Ja et lliguen a la terra prou forts llaços…
Doncs, en la terra et deixo… I, ara, adéu.
-Arnau, si jo era teva, no eres meu!

-Jo sóc sols dels meus braços i els meus passos”.

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

CURTMETRATGE DE VALORS: “TAMARA”

COMENTEM EL CURT:

  1. Què passa en aquesta història?
  2. Per què creus que la mare es posa trista quan veu ballar a la seva filla?
  3. Com acaba la història?
  4. Quin missatge té aquesta història?
  5. Digues un altre títol per aquesta història.

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Foment de la Lectura: Recomana un llibre

 

les-aventures-dulisses

Ei, tu, sí sí, tu! Llegeixes? Si la resposta és afirmativa, aquí tens un espai per a recomanar llibres, còmics, en català, castellà, anglès, i digues per què els recomanes. Fomentem la lectura.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

BENVINGUTS AL NOU CURS 2016-2017: INSTITUT JOAN BROSSA

images

Com molts mestres  i professors/res sabem, sigueu substituts,   interins  o funcionaris sense destinació definitiva, som nómades i anem d’un centre a un altre cada any. Bé, enguany, he tingut la sort de tornar a l’institut Joan Brossa d’Horta-Guinardó. Després d’un any fora, m’he retrobat amb companys i companyes, així com he vist com els qui havien sigut alumnes de 1r, començaran 3r, i ja han deixat de ser els petits. Doncs bé, comença un nou curs escolar per a tots i totes. Benvinguts al nou curs escolar i a la nova etapa d’aquest blog.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

CURTMETRATGE DE VALORS: “SWEET COCOON”

 

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

CANÇÓ: “ESCOLTA-HO EN EL VENT” DE BOB DYLAN

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

VÍDEOS: L’ASSETJAMENT

 

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

ACTIVITATS DE COMRENSIÓ ORAL

Escolta les notícies de l’Info K i respon les qüestions de comprensió oral:

 

NOTÍCIES INFO-K 15/02/2017

Publicat dins de General | Deixa un comentari