Sortida al museu de les matemàtiques

El passat 25 d’octubre els nens i nenes de 4t vam anar al museu de les matemàtiques situat a Cornellà. Vam sortir ben d’hora cap al metro perquè ens esperava un taller d’allò més interessant. Mentre un grup feia la visita al museu, l’altre feia el taller a un espai diferent. El que no sabíem és que la visita consistia en resoldre jocs matemàtics! Hi havia tota una sala de jocs manipulatius per treballar la simetria amb miralls, un dòmino gegant a terra així com un cub fet de coixins.

A l’altra sala vam poder jugar al famós “Tetris” que tan hem sentit parlar dels nostres pares i mares. Amb una plantilla vam omplir diferents figures d’animals! Aquí us deixem algunes de les fotos. Ens ho vam passar d’allò més bé! I nosaltres que ens pensàvem que faríem examen de multiplicacions i divisions…

Ah! Els diumenges de 10 a 14h l’entrada és gratuïta així que no podeu deixar perdre l’oportunitat per visitar-lo!

A reveure!

TALLERS A CICLE MITJÀ

A Cicle Mitjà ja hem començat els TALLERS!

Igual que el curs passat s’han organitzat tallers per a treballar l’expressió artística i plàstica.

Les tardes dels dilluns disposem de cinc professores, les tutores de 3r, de 4t i la Mariona, per la qual cosa podem fer cinc tallers de 20 alumnes cadascun.

A cada taller hi van cinc alumnes de cada classe, de manera que tots els nens i nenes del cicle es podran interrelacionar.

Cada taller tindrà tres sessions, que s’han distribuït al llarg de tot el curs, dos el primer trimestre, dos el segon trimestre i una el tercer trimestre. Entre taller i taller hem deixat alguna sessió per treballar el nom de la classe i d’altres activitats plàstiques.

Els tallers són:

  • Primers passos de costura. El fa la Neus. Aprendrem a enfilar l’agulla, a cosir botons i a fer alguns punts.
  • Dansa. El fa la Mariona. Aprendrem diferents danses populars i tradicionals del món.
  • Modelem, enguixem i pintem. El fa la Laia. Farem escultures amb paper de diari i benes de guix.
  • Descobrim materials. El fa la Laura. Farem treballs plàstics fent servir diferents materials:cartró, plomes, fils…
  • Tècniques sobre paper. El fa la Tere. Treballarem diferents maneres de plegar, retallar, enganxar… el paper.

Us adjuntem unes imatges per tal de que pugueu veure el que estem fent en els diferents tallers.

 

El nom de les nostres classes

Com cada curs, els alumnes de cicle mitjà es converteixen en grans pintors i les nostres aules es converteixen en un petit museu en honor al pintor triat. Aquest any després de fer recerca, proposar diferents artistes, veure diferents quadres i estils pictòrics va arribar el moment de les votacions. I aquest és el resultat:

La classe de 3r A és Vasarely, un pintor molt conegut i destacat per treballar les formes geomètriques i centrar-se en la il·lusió òptica.

La classe de 3r B és Van Gogh, el gran pioner de l’expressionisme i una gran influència en l’art del segle XX.

La classe de 4t A és Afremov, un pintor bielorús que encara és viu i el seu estil és ben original. Utilitza espàtules per representar paisatges  de tot el món amb un gran ventall de colors fent quadres molt alegres.

La classe de 4t B és Brosmind, uns germans de Huesca que combinen la il·lustració digital amb escultura, música i vídeo. Sens dubte, una nova manera de representar l’art plàstica a partir de la publicitat i el disseny.

Aquí us deixem algunes mostres del que hem anat treballant aquests mesos. Anirem penjant més novetats així com la sortida relacionada amb els nostres artistes!

 

NOU CURS!!!

Hola a tots i a totes!!! Encara no us havíem donat la benvinguda al curs 2017/2018!!

Aviat us anirem posant al dia de les nostres activitats doncs ja hem fet algunes sortides i estem a punt de celebrar la castanyada!!

Fins aviat!!

Jocs Florals a Cicle Mitjà

Ja fa uns tres mesos que l’alumnat de cicle mitjà va començar a treballar de valent per preparar aquest gran moment: els Jocs Florals de 2017!

Enguany, Sant Jordi ha volgut caure en diumenge, així que l’entrega de premis del concurs la farem aquest divendres, 21. Poemes i contes tornaran a ser els protagonistes d’aquesta festa literària. Roses i nervis també seran presents.

Tot el professorat del Cicle vol felicitar l’alumnat pel gran esforç realitzat i per les grans obres que han escrit. Permeteu que posem en dubte la famosa dita: “Una imatge val més que mil paraules”. I si no, llegiu els textos en els nostres llibres digitals i jutgeu.

Continua llegint

El Cicle Mitjà hem anat al palau de la Música

El passat dijous 23 de març els quatre grups de Cicle Mitjà vam  anar al Palau de la Música Catalana de Barcelona a sentir un concert. Abans de parlar de la música que vam escoltar hem de dir que ens va entusiasmar l’edifici de l’arquitecte modernista Domènech i Montaner. Ens van situar a les primeres files del primer pis, de manera que vam tenir una visió privilegiada de tota la sala i de l’escenari. Per als que no coneixíem la sala, la veritat és que vam quedar impressionats.

En quant a la música, l’espectacle es diu Big Bang Beethoven. Així que era música del gran mestre alemany. Però ens la vam fer escoltar d’una manera molt especial. En primer lloc hem de dir que era una orquestra de càmera amb un grup d’instruments de tot tipus, corda, vent, percussió… i amb un gran piano. I amb una posada en escena molt interessant. Els músics estan tota l’estona movent-se per l’escenari amb diferents vestuaris que fan l’espectacle molt variat i animat (ho podeu veure a les fotos). Vam sentir diversos fragments de Beethoven, alguns de molt coneguts com el de l’oda a l’alegria de la novena simfonia. Una altra cosa molt especial van ser els arranjaments. Alguns fragments no els van sentir com es fan habitualment a les sales de concert sinó arreglats adaptant-los a diferents estils de música, des del jazz al flamenc passant pel rock. De manera que hem pogut veure que la música de Beethoven sona molt actual i molt i molt bonica. Ha estat un gran concert i ens ha agradat molt.

Per acabar la sortida vam anar caminant des del Palau al parc de la Ciutadella on vam dinar i vam poder jugar una estona. A més, el dia va acompanyar amb sol i fresqueta. Ha estat una sortida fantàstica.

El Cicle Mitjà hem anat al Delta del Llobregat

El dia 7 de març de 2017 vam anar d’excursió ala reserva natural del Delta del Llobregat, a la zona del Remolar-Filipines.

Durant tot el matívam poder ferun recorregut a peu visitant els diferents ecosistemes (llacuna, bosc de ribera, pineda, platja) descobrint i estudiant la variada fauna i flora.

A la caseta d’aguait situada a prop d’un braç de l’estany d’El Remolar, vam restar-hi una bona estona en silenci per poder observar diversos animals com els cavalls, les tortugues i alguns peixos, però sobretot vam veure molts ocells:

ànecs coll verd que tenen el cap i el coll de color verd (d’aquí el nom), en canvi les femelles i les cries són de color marronós.

corbs marins  quesón ocells marins una mica grans, amb les plomes negres i per pescar se submergeixen a l’aigua nedant una bona estona per sota la superfície. Les seves plomes no són impermeables i per això sovint els podem veure amb les ales obertes, assecant-se al sol.

– polles d’aigua  que són de color gris, amb el cap i el coll més foscos, amb el bec i el seu voltant de color vermell.

cabussets que sónd’aspecte més arrodonit que els ànecs i es capbussen amb molta freqüència durant períodes curts.

– altres ocells commartinets, bernats pescaires, garses, gavines, gavians i ocells més comuns com els coloms.

Ens van explicar l’impacte que té l’aeroport i el nombrós trànsit aeri en els animals del delta, ja que el fort soroll dels avions provoca estrès i confusió  als ocells en els seus moviments migratoris.

Tot caminant per la ribera, vam poder veure aquesta vegetació:

tamarius i salicòrnies que suporten molt bé la salinitat del sòl.

esparregueres que ara estan donant els seus primers espàrrecs.

– mates de jonc que tenen unes fulles dures i punxegudes amb una base atapeïda on hi ponen els ous algunes aus perquè quedin ben protegits.

canyissos que creixen a les vores d’estanys, dels rius i, en general, en terrenys inundats.

– cortadèries que són un tipus d’herba amb les fulles serrades al marge, molt tallants.

algunes espècies invasores com les palmeres (fetes malbé per uns escarabats anomenats banyuts), el pittosporum, miosporum…

A la pineda vam poder veure diferents espècies de plantes: pins pinyoners, ginesta ialgunes herbes i matolls.

Vam poder observar i tocar: cranis i potes d’animals que viuen al delta (de gavina, d’ànec, de bernat pescaire, d’aligot) també vam poder examinar una closca de tortuga i veure un escorpí, un escarabat dissecat, una muda de serp, un ullal de porc senglar…

El final de l’itinerari era la platja, on vam pujar a una torre amb balconet  per poder  veure tota la desembocadura del riu Llobregat, les dunes de la platja, l’aeroport del Prat i sobretot el mar, que semblainfinit, que no s’hagi d’acabar mai.

Hem pogut descobrir un important espai natural protegit que és molt a prop de Barcelona i ben segur tindrem l’oportunitat de poder-hi tornar!

 

3 de març: un altre cop Sant Medir!

Com cada any hem sortit als carrers de Gràcia a celebrar aquesta festa que tant ens agrada i a agafar tots els caramels i totes les llaminadures que hem pogut. Tot el Cicle Mitjà ens hem situat al Carrer Gran de Gràcia a l’alçada del carrer Lluís Antúnez.  I, la veritat, és que aquest any ha estat fantàstic. Han passat moltíssimes colles, com no recordàvem de feia temps. Així que hem tornar a l’escola amb les bosses ben plenes i molt contents.

 

Al Cicle Mitjà també hem celebrat el carnaval

Al Cicle Mitjà, el dia 24 de febrer hem celebrat el Divendres de Carnaval ben guarnits amb barrets, ulleres, màscares, capes  i altres elements ben originals.

Al matí, a les nostres classes hem pogut explicar a la resta de companys com hem posat a la pràctica les nostres idees per a fer un bon “accessori  carnavalesc”.

A la tarda, al gimnàs de l’escola hem pogut lluir-nos bé fent una gran desfilada perquè tots els companys del cicle ens poguessin veure.

Mentre es preparava el “Gran ball de Carnestoltes”, algun alumne espontani ha pogut posar en pràctica les seves habilitats artístiques, improvisant  un tema relacionat amb el Carnaval. Tots hem gaudit molt amb l’actuació del Daniel de 4t B, que ens ha amenitzat la festa amb una “versió original” que s’ha convertit en el nostre himne del Carnaval 2017.

Després ha començat el ball amb la dansa de  l’Indiot, que alguns havíem practicat al taller de dansa i ho hem pogut ensenyar a la resta de companys per a ballar-la tots junts. Seguidament ens hem mogut a ritme de swing amb molta marxa… Hem acabat ben acalorats!

Finalment, hi ha hagut una sorpresa: com que… Per Carnaval tot s’hi val!… Ens han repartit unes llaminadures que eren un complement per posar-nos i  menjar-nos: uns rellotges i una collarets de sidral. Aquest ha estat el premi per haver participat tan bé en totes les activitats del Carnaval.

Quan s’ha acabat la festa, hem marxat cap a casa satisfets amb la feina que hem fet i amb la tarda divertida que hem passat.

 

 

 

Matemàtiques manipulatives a 3r

Aquest curs volem apostar fort per les matemàtiques manipulatives. Ja fa uns mesos que hi ha un grup de mestres preparant materials i buscant altres maneres de fer les mates. Des de fa unes setmanes, a 3r  hem començat a fer aquestes mates alternatives. Rodes de multiplicacions, dòminos d’operacions, curses de cotxes amb càlcul mental, bingos de taules, Geomag, Trídio, Riddle Cube… són només alguns dels materials que utilitzem. Les mates són un joc!