1. La matèria
- La matèria. Massa, capacitat i volum.
- Estats físics de la matèria i propietats dels sòlids, dels líquids i dels gasos.
- Propietats característiques de les substàncies.
- El color, l’olor i el sabor.
- La duresa.
- La tenacitat i la fragilitat.
- L’elasticitat i la plasticitat.
- La ductilitat i la malleabilitat.
- La solubilitat.
- El punt de fusió i el punt d’ebullició.
- La densitat.
CRITERIS D’AVALUACIÓ
- Convertir unitats de massa, volum i capacitat utilitzant factors de conversió.
- Utilitzar amb propietat conceptes relacionats amb l’estat físic de la matèria i propietats característiques de les substàncies.
- Caracteritzar la matèria en estat sòlid, líquid o gasós.
- Identificar materials més o menys durs, tenaços o fràgils, elàstics o plàstics i dúctils o mal·leables.
- Descriure materials de diferents tipus a partir d’identificar les seves propietats.
- Descriure materials de diferents tipus (minerals, roques, aire, aigua) a partir d’identificar les seves propietats i de mesurar-les.
- Interpretar punts de fusió i d’ebullició i utilitzar-los per conèixer l’estat físic d’una substància.
- Utilitzar el concepte de densitat per calcular el volum i la massa de diferents materials.
2. Canvis de la matèria. Les mescles
- Substàncies pures i mescles.
- Mescles homogènies o solucions
- Mescles heterogènies
- Altres tipus de mescles: les dispersions.
- Mètodes de separació de substàncies que formen una mescla.
- Mètodes per separar les substàncies d’una dissolució.
- Mètodes per separar les substàncies d’una mescla heterogènia.
- Canvi físic i canvi químic.
- Representació de les reaccions químiques.
- L’estructura de la matèria.
- L’àtom.
- Representació dels àtoms.
CRITERIS D’AVALUACIÓ
- Entendre i aplicar els conceptes següents: substància pura i mescla, mescla homogènia i heterogènia, àtom i element químic, dispersions, concentració, solut i dissolvent.
- Descriure materials de diferents tipus (minerals, roques, aire, aigua) a partir de distingir si es tracta d’una mescla hompgènia, una solució o una substància pura.
- Definir el concepte de solubilitat i associar-lo a la temperatura.
- Calcular el % en massa d’una dissolució.
- Identificar i conèixer diferents mètodes de separació de substàncies.
- Dissenyar i realitzar la separació dels components d’una mescla senzilla, i relacionar les tècniques aplicades amb els mètodes de separació de mescles utilitzats en contextos quotidians (cuina) o industrials (reciclatge de materials)
- Interpretar observacions d’alguns canvis en els materials a partir d’imaginar la matèria formada per partícules.
- Classificar fenòmens com a canvis físics o químics.
3. El sistema solar
- L’origen de l’Univers.
- Els estels i el Sol. Les galàxies i la Via Làctia.
- El sistema solar.
- Planetes i satèllits.
- El planeta Terra.
- La Lluna. Els eclipsis.
CRITERIS D’AVALUACIÓ
- Conèixer la teoria del Big Bang.
- Definir les unitats que s’utilitzen per mesurar distàncies en l’Univers i el sistema solar.
- Conèixer i classificar els diferents tipus d’estels.
- Identificar els planetes del sistema solar.
- Relacionar els moviments de la Terra respecte el Sol amb el nostre calendari.
- Explicar les fases lunars.
- Descriure eclipsis de Sol i de Lluna.
- Posicionar el Sol, la Terra i la Lluna per explicar el dia i la nit, les estacions, la durada del dia al llarg de l’any, les fases lunars, eclipsis i la longitud de les ombres.
4. El planeta Terra. La geosfera
- El planeta Terra.
- La geosfera.
- Estructura interna de la Terra.
- El relleu terrestre.
- La composició de la litosfera.
- Els minerals.
- Les roques.
CRITERIS D’AVALUACIÓ
- Conèixer les diferents capes de la Terra.
- Relacionar el relleu amb fenòmens geològics externs (erosió) i interns (moviment de les plaques).
- Diferenciar mineral de roca.
- Classificar els minerals segons les seves propietats.
- Identificar minerals propers.
- Identificar minerals d’interès econòmic.
- Conèixer i explicar el cicle de les roques.
- Identificar els principals tipus de roques, en particular les de l’entorn proper, relacionant les seves propietats amb l’ús més freqüent que se’n fa tant industrialment com ornamental.
5. Els embolcalls de la Terra
- L’atmosfera i les seves característiques generals.
- Estructura i composició.
- Funcions.
- Dinàmica.
- Clima i temps atmosfèric.
- Els mapes meteorològics.
- La hidrosfera
- L’aigua i les seves propietats.
- Les aigües naturals.
- L’aigua com a regulador de la temperatura i com a agent geològic.
- L’aigua i els éssers vius.
- El cicle de l’aigua. L’alteració de l’aigua.
- La depuració de l’aigua residual.
- La potabilització de l’aigua.
CRITERIS D’AVALUACIÓ
- Descriure les funcions de l’atmosfera.
- Descriure i classificar les variables que determinen el temps atmosfèric.
- Relacionar altura i pressió.
- Conèixer i caracteritzar els diferents tipus de climes.
- Explicar amb idees científiques senzilles alguns fenòmens meteorològics i justificar les mesures de seguretat que calgui prendre.
- Interpretar mapes meteorològics.
- Enregistrar correctament les dades meteorològiques en forma de taules i gràfics, comparar les dades de diferents estacions meteorològiques i interpretar mapes del temps senzills.
- Conèixer les principals funcions de la hidrosfera.
- Descriure el cicle de l’aigua.
- Argumentar les causes i els impactes d’algunes activitats humanes sobre el cicle de l’aigua i les possibles solucions que ens proposem per minimitzar-ne els efectes.
- Descriure el procés de depuració de les aigües residuals.
- Argumentar amb criteris fonamentals científicament la necessitat d’utilitzar de manera sostenible l’aigua i tot tipus de materials tant per al consum personal com a la indústria i a l’agricultura, i actuar de manera conseqüent.
6. Els éssers vius
- Com reconeixem els éssers vius?
- Funcions vitals dels éssers vius.
- La nutrició.
- La relació.
- La reproducció.
- Els éssers vius estan constituïts per cèllules.
- Concepte de cèllula.
- Com és una cèllula?
- Les funcions de la cèllula.
- El microscopi òptic.
- La diversitat dels éssers vius.
- Biodiversitat i activitats humanes.
- La classificació dels éssers vius.
CRITERIS D’AVALUACIÓ
- Definir les característiques d’un ésser viu.
- Identificar els diferents tipus de nutrició dels éssers vius.
- Diferenciar cèl·lules eucariotes de procariotes.
- Identificar els passos per tal de treballar correctament amb un microscopi.
- Calcular l’augment d’un microscopi.
- Definir el concepte d’espècie.
- Definir el concepte de biodiversitat.
- Reconèixer, a partir d’observacions directes i indirectes, evidències de cadascuna de les característiques dels éssers vius (es nodreixen, es relacionen, es reprodueixen i estan formats per cèl·lules) i utilitzar-les per justificar que quelcom és un ésser viu.
- Utilitzar claus dicotòmiques senzilles per identificar organismes o el regne al qual pertanyen a partir de l’observació directa o indirecta d’alguns organismes.
- Classificar els éssers vius en regnes.
7. El regne animal
- Concepte d’animal.
- Organització interna.
- La forma dels animals.
- Les funcions vitals dels animals.
- La nutrició.
- La relació.
- La reproducció.
- Diversitat i classificació dels animals.
- Els animals vertebrats.
- Els peixos.
- Els amfibis.
- Els rèptils.
- Els ocells.
- Els mamífers.
- Els animals invertebrats.
- Els animals més senzills.
- Els cucs.
- Els equinoderms.
- Els molluscs.
- Els artròpodes.
CRITERIS D’AVALUACIÓ
- Identificar els trets característics de les cèl·lules dels animals.
- Enumerar les funcions vitals comunes a tots els animals.
- Relacionar cada sistema amb la funció que desenvolupa.
- Definir el concepte de metamorfosi.
- Diferenciar animals vertebrats i invertebrats.
- Conèixer els fílums dels animals invertebrats i alguna característica rellevant de cadascun.
- Exemplificar animals dels diferents grups de vertebrats.
8. El regne vegetal
- Característiques generals dels vegetals.
- Els òrgans de les plantes: l’arrel, la tija, la fulla.
- Les funcions vitals a les plantes.
- La nutrició.
- La relació.
- La reproducció.
- Diversitat i classificació dels vegetals.
- Els briòfils.
- Els pteridòfits.
- Els espermatòfits.
- Plantes introduïdes i biodiversitat.
CRITERIS D’AVALUACIÓ
- Identificar els diferents teixits cel·lulars que constitueixen les plantes.
- Descriure la circulació a l’interior de la planta.
- Descriure els conceptes de saba bruta i saba elaborada.
- Definir i descriure la fotosíntesi.
- Conèixer les característiques de les molses i de les falgueres.
- Relacionar les parts d’una flor amb la seva funció.
- Classificar les plantes amb llavors en gimnospermes i angiospermes.
- Identificar les plantes de l’entorn més proper.
9. Els regnes de les moneres, els protoctists i els fongs
- El regne de les moneres.
- Característiques generals dels bacteris.
- Bacteris perjudicials i bacteris beneficiosos.
- El regne dels protoctists.
- Els protozous.
- Les algues.
- El regne dels fongs.
- Els llevats.
- Les floridures.
- Els fongs que formen bolets.
CRITERIS D’AVALUACIÓ
- Conèixer les principals característiques dels organismes que pertanyen al regne de les moneres, dels protoctistos i dels fongs.
- Classificar els bacteris per la seva morfologia.
- Definir el concepte d’antibiòtic i conèixer el seu origen.
- Diferenciar la nutrició d’algues i protozous.
- Relacionar els fongs i els bolets.
- Importància per a l’ésser humà (tant beneficiosa com perjudicial) de bacteris, protozous i fongs.