El passat dimecres 28 d’octubre vam fer la ruta del pa del Lluçanès, les dues escoles de la ZER i vam anar juntes.
Aquí us deixem les impressions que n’han tingut l’alumnat de la ZER.
______________________________
El dimecres 28 d’octubre, a ¾ de 9 ens va venir a buscar un autocar i conjuntament amb els alumnes de St.Feliu ens vam dirigir cap a al Mas Terricabres d’Oristà. Allà en Miquel ens va explicar les diferències entre el blat Forment, la xeixa i el blat modern. Del blat forment en vam aprendre moltes característiques: creix més alt que els blats moderns i la xeixa, porta menys gluten, no és tan necessari tirar-hi tants insecticides gràcies a l’alçada de la seva espiga. El van deixar de conrear i ara l’han recuperat.
Després vam anar a veure el Molí de Santa Eulàlia de Puig-Oriol. Allà vam veure un molí d’aigua que anava molt ràpid. L’aigua feia moure engranatges i aquests fan moure les moles que molien la farina. És molt antic i està molt ben conservat.
Finalment vam anar a Sant Boi a visitar el forn de pa. Vam veure un forn molt gran on hi posen llenya i l’encenen. Un cop està cremada treuen el caliu i el posen a un bidó. Per fer el pa primer barregen aigua, farina (amb una mica de farina de blat forment), sal i llevats (massa mare). Tot seguit en fan el pa i el posen en uns calaixos a fermentar. Un cop el pa ha pujat el posen al forn que està molt calent i es cou. Un cop fet el pa el treuen , l’espolsen i ja el poden vendre.
La sortida de la Ruta del pa ens ha agradat molt perquè ens han explicat tot el procés que se segueix amb l’elaboració del pa. Hem après moltes coses interessants. Hem conegut el territori proper, en el qual vam poder observar el paisatge del Lluçanès.
També ens ha agradat el fet de fer uns tallers previs a l’activitat, anar a la masia, anar al molí i el procés d’elaboració del pa.
Retroenllaç: La ruta del pa | Escola LLEVANT
Retroenllaç: Parlem de la ruta del pa | Escola LLEVANT