DESCOBRIM L’ANG (Associació de Naturalistes de Girona)

História

 

L´Associació va néixer (1981) com a organització de caire purament naturalista orientada a l´estudi i divulgació dels valors naturals de les ciències ambientals, realitzant sobretot activitats de caire divulgatiu i acadèmic de la natura. El principal exponent d’aquesta època de la trajectòria de l’ANG és el Concurs de Fotografia Naturalista, que és considerat un dels tres primers concursos de la seva especialitat a nivell de l’Estat espanyol.

El caràcter naturalista de l’ANG es va anar transformant al llarg dels anys 80 i principis dels 90 arrel de dos campanyes principalment, la campanya de protecció dels Estanys de Sils i la campanya contra el pas de la nacional II per la vall de Sant Daniel “N-II per l’autopista”.

 

Els anys 90 va adoptar una postura de defensa ecologista de l’entorn, incorporant a les seves accions la reivindicació, la denúncia jurídica, la pressió institucional i la difusió mediàtica, per a la creació d’opinió pública al respecte de les disfuncions entre activitats humanes i sostenibilitat ambiental. 

 

Ara mateix l’entitat segueix un Pla estratègic pel proper bienni 2013-2014, on es vol ampliar la presència i força de l’ANG arreu de les comarques gironines. El Pla estratègic té com a objectiu impulsar la defensa del territori a les comarques gironines

 

En paral·lel, l’entitat té previst fer accions de divulgació i educació ambiental arreu de les comarques gironines, per tal de conscienciar a la població i fer-la més crítica amb les problemàtiques ambientals. L’entitat preveu centrar els esforços en educació ambiental, concretament en tots els àmbits de consum responsable, el consum responsable és la base d’un canvi de model social i econòmic envers un sistema més sostenible i respectuós amb el medi.

 

Estructura i organització

És una associació que disposa d’una assemblea general anual d’uns 300 socis, on s’aprova la junta directiva, els pressupostos i  programes d’actuació.

La junta directiva està composta pel president, tresorer, secretari general, membres de diferents comissions i vocals. S’encarrega de gestionar l’organització i representar l’entitat en altres institucions.

Equip de secretaria és el grup encarregat i de dinamitzar i potenciar el treball de les comissions. També te cura de gestionar  l’entitat, informar els socis, atendre denuncies i executar els projectes.

Els voluntaris són aquelles persones que col•laboren  amb l’entitat sense rebre cap retribució econòmica. Es poden abstindré de pagar la quota a canvi del voluntariat.

Els associats són socis que paguen la quota, poden ser o no voluntaris.

Està organitzada per diferents comissions de treball.

           Comissió tècnica de defensa del territori.

           Concurs de fotografia naturalista.

           Educació ambiental i consum responsable.

           Juvenil.

           Transgènics.

 IMG_2158

Campanyes

Campanya “Bústies netes” aquesta campanya té dos objectius:

1-         adequar la publicitat a la demanda dels ciutadans amb l’objectiu de reduir la producció innecessària.

2-         Fer respectar el dret cívic de no rebre publicitat.

Metodologia: mitjançant uns adhesius on hi diu “publicitat aquí no” (amb l’empara de l’ordenança municipal).

Resultat: 6000 bústies amb l’adhesiu han reduït entre 160.000 i 200.000 quilos de paper a l’any.

           Anàlisi dels efectes del canvi climàtic sobre els ecosistemes i hàbitats de l’espai natural del Baix Ter Montgrí. ? el seu objectiu és determinar els efectes del canvi climàtic sobre les espècies vegetals i animals del territori.

Metodologia: mitjançant un itinerari per fer a peu o amb bicicleta on mostra els imminents efectes del canvi climàtic sobre la biodiversitat que alberga aquest espai natural.

           Procés de desmantelació  del recinte de caça il•legal a les Gavarres. Objectius:

1-         Aturar la caça

2-         Desmuntar  la balla

Metodologia:  procés judicial que va aturar la caça a la zona nombrada però queda pendent retirar la balla.

           SOS peix el seu objectiu és sensibilitzar i informar a la ciutadania sobre l’amenaça que pesa sobre els mars i oceans i promoure el consum responsable de peix i marisc com a eina per prevenir la sobrepesca i explotació dels mars.

           Activitats del marc escolar. El seu objectiu és conscienciar als estudiants sobre els recursos del medi natural i l’ús que se’n fa.

           Concurs de fotografia a l’ERAM  el seu objectiu  és impulsar l’acostament de la ciutadania amb la natura a través d’una activitat lúdica com és la fotografia.

           E-rutes. Descoberta de les iniciatives d’eficiència energètica a la ciutat de Girona.

           Campanya contra el Fracking el seu objectiu és aturar la prospecció del petroli a les comarques gironines .

Funció social

L’associació de naturalistes de Girona té com a missió aconseguir canviar actituds i hàbits per tal de protegir el medi ambient, el territori i fomentar la justícia ambiental.

Defensa del territori:

           Aigua: És una de les línies de treball més veteranes dins l’ANG i el seu objectiu és la sensibilització ciutadana vers l’estat dels rius gironins i alhora informar sobre el consum d’aigua. Es treballa per incidir directament sobre la ciutadania i empreses, i aconseguir així, una reducció del consum d’aigua en les nostres activitats diàries.

           Fracking: En els darrers mesos han aparegut diversos projectes de fracking a les comarques gironines. El fracking o fractura hidràulica és una tècnica per possibilitar l’extracció de gas i petroli del subsòl. L’ANG s’ha adherit a la Plataforma Aturem el Fracking (PAF) i s’oposa frontalment a aquests projectes.

           Residus: Perseguim reduir la generació de residus a través de la conscienciació de la població, oferim eines i expliquem la importància d’escollir un producte o un altre en funció del nombre de residus que generarà la seva compra. En aquest sentit considerem que l’educació i la sensibilització envers una compra “ambientalment correcte” és la clau per aconseguir una reducció de residus al mateix temps que una forma de pressió vers les empreses per tal d’exigir aquesta reducció des de la pròpia fabricació del mateix.

           Transition Towns:  És una xarxa de comunitats que treballen per incrementar la resiliència als fets que puguin esdevenir en relació a l’arribada del Peak Oil(pico petrolero), el canvi climàtic i la crisi econòmica. Aquest moviment engloba moviments socials i ambientals que volen canviar la manera de fer les de seves comunitats, per tal d’esdevenir territoris més sostenibles.

Algunes de les activitats i formació que fa la funció social dels naturalistes:

           Activitats en e marc escolar

           Curs d’horts ecològics per nens i nenes

           E-rutes. Descoberta de les iniciatives d’eficiència energètica a la ciutat de Girona

           Casals de natura

           Xerrades ecologistes

           Camp de treball a la Vall de Sant Daniel

           Ecoauditoria als centres escolars

 Objectius i reflexió

L’ANG té com a objectius, aconseguir canviar actituds i hàbits per tal de protegir el medi ambient, el territori i fomentar la justícia ambiental.

  • L’associació actua reivindicant, informant, defensant, treballant, aportant i fomentant.
  • Volen aconseguir una societat que esdevingui sostenible ambientalment i socialment.
  • Treballen per donar resposta a l’esgotament del petroli, el canvi climàtic i la crisi econòmica.
  • Protegeixen la biodiversitat de les comarques gironines fomentant projectes de recuperació d’espais naturals, editant materials de descoberta i fent un seguiment dels plans i projectes que es desenvolupen al territori.
  • Treballen per preservar la nostra costa, evitant la construcció desmesurada, combatent la pesca destructiva, i fomentant el consum responsable de peix.
  • Impulsen l’agricultura ecològica que rebutja els organismes modificats genèticament, protegint la biodiversitat i garantint la sobirania alimentària.

Creiem que per a desenvolupar aquests tipus de tasques es necessiten persones compromeses, en busca de respostes als problemes ambientals complexos als quals ens afrontem a diari.

Les tres accions que ens venen en ment per descriure aquesta associació són: organització, lluita, constància.

En la majoria d’ocasions l’organització es veu obligada a anar amb peus de plom. Contínuament ajuntaments, consorcis, empresaris… moguts per interessos econòmics, van en contra de les activitats de millora proposades per l’ANG.

Tot i que en ocasions l’entitat surt guanyadora, per desgràcia en moltes altres en surt amb la cua entre cames.

Però això no els priva de lluitar i seguir endavant, encara amb més ganes, amb més força i amb més il•lusió, combatin els “enemics” constantment.

Col•laborant amb aquesta entitat i moltes altres relacionades amb el medi ambient s’aconsegueix una gratificació personal, moltes vegades no recompensada per la resta de la societat.

IMG_2163

Quant a epuig222

Professor de Secundària Intervenció Sociocomunitària 508
Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *