BLACK FISH

BLACKFISH (2)

Publicat dins de General | Deixa un comentari

El crowdfunding o micromecenatge

El crowdfunding és cada cop més present a la nostra societat. Potser pel nom no sabeu a què ens referim, però us ho expliquem amb dues línies: crowdfunding és una forma de finançar un projecte entre tothom qui vulgui a través de microdonacions.
Les microdonacions permeten que molts projectes socials puguin tirar endavant amb l’ajuda de tothom. De les moltes plataformes actualment actives, alguns exemples són els següents:

Worldcoo
Verkami
Lanzanos
Goteo
Miaportación
Hazloposible
Teaming

Publicat dins de General | Etiquetat com a | Deixa un comentari

AGRICULTURA REGENERATIVA A LES PLANESES

El passat 11 de novembre vam fer una visita al Mas Les Planeses, que es dedica a la producció agrícola usant mètodes d’agricultura regenerativa. A continuació exposem alguns dels conceptes que ens van explicar.
L’agricultura regenerativa busca restaurar la vida i la fertilitat de la terra a partir d’un coneixement profund de la biologia del sòl viu i fent servir els recursos de l’entorn. Les tècniques de l’agricultura regenerativa ens permeten:
o Reduir els costos variables reduint la dependència de la compra de fertilitzants, tractaments sanitaris i consum de petroli
o Augmentar el rendiment amb produccions més grans en menys espai
o Oferir productes de qualitat econòmicament més accessibles
o Treballar amb la natura, respectant-la i aprofitant els seus beneficis
o Que el pagès pugui tenir el control de la seva terra.
Captura

Terrenys del Mas Les Planeses.

Primerament ens van parlar dels BIOFERTILITZANTS. Els biofertilitzants són substàncies que contenen microorganismes vius que colonitzen l’interior de les plantes i en promouen el creixement. Són una alternativa a l’ús dels adobs químics.

Els biofertilitzants tenen diferents usos:

– Complement de menjar per al bestiar.

– Introducció del bio fertilitzants als subministradors de rec dels camps, ja que són més fàcilment assimilables per les plantes.

– Ús directe sobre el sòl del camp.

Podem fabricar artesanalment llavors de microorganismes natius (en castellà SMN, Semillas de Microorganismos Nativos) amb una preparació bàsica utilitzant bidons a casa:

– Es barregen l’humus extret del bosc amb el sègol d’arròs.

– Es mescla amb una pala fins que el material queda homogeni.

– S’afegeix la melassa a la mescla barrejant-la amb les mans.

– Per acabar s’introdueix la mescla compactada dins un bidó i es tanca hermèticament, deixant-lo un plaç de 30 dies.

– Després d’aquest període ja es podrà utilitzar com a biofertilitzant o els seus usos derivats.

De fet, durant la visita vam fer una mescla per a obtenir SMN, aquí en tenim diverses fotos:

 IMG_1779

Agafant mostres d’humus al bosc.

IMG_1788

Mescla de l’humus recollit, sègol d’arrós barrejats i afegint melassa.

IMG_1816

Ficant la mescla dins un bidó que quedarà tancat hermèticament durant 30 dies.

Vam veure també un petit compostador. El COMPOSTATGE és un procés de transformació de la matèria orgànica per obtenir compost, un adob natural.

Aquesta transformació es porta a terme en qualsevol casa mitjançant un compostador, sense cap tipus de mecanisme,cap  motor ni cap despesa de manteniment.

Les escombraries diàries que es generen a les llars contenen un 40% de matèria orgànica, que pot ser reciclada i retornada a la terra en forma d’humus per a les plantes i cultius.

De cada 100kg de brossa orgànica s’obtenen 30 kg de compost.

el mètode del compostatge s’utilitza més quan tens un espai gran on fer-lo i es poden utilitzar aliments de més tamany.

IMG_1827

Compostador.

Una altra possibilitat és la tècnica de la VERMICULTURA es basa en la utilització d’algunes espècies de cucs de terra per transformar residus orgànics en vermicompost. En el procés, els cucs de terra no només fan servir els microorganismes que creixen en els residus per a la seva nutrició, sinó que també propicien l’activitat microbiana en el vermicompost produït. Normalment es fan servir els “cucs vermells”.

El vermicompostatge és una bona eina per treballar en espais petits com pisos ja que té unes dimensions més reduïdes i no sol tenir jardí ni terreny on realitzar el compostatge tradicional. Amb aquest mètode s’aconsegueix un hummus de major qualitat.

Com a curiositat, direm que ens van donar uns quants cucs per a poder fer un petit vermicompostador a l’institut. A veure si ens en sortim!

IMG_1829

Vermicompostador.

També ens van introduir dins un concepte nou per nosaltres: la Planificació i la Gestió Holística. Es tracta de professionalitzar el sector agrícola alternatiu a l’industrial per poder viure dignament del treball del camp, regenerant i enfortint alhora els enllaços comunitaris, la sobirania alimentària i les economies locals, oferint noves possibilitats d’ocupació agrícola i millorant la qualitat de vida dels que viuen del camp.

Com per exemple:

o                Gallines: Tenir gallines en un petit terreny alimentant-se només de vegetals i pinso. Els deixaven en el terreny perquè anessin fertilitzant el sòl. Amb més espai també es podrien utilitzar vaques per a fer el mateix procediment.

o                Els micronutrients (microorganismes natius) s’obtenen a partir de la barreja d’humus, sègol d’arròs i melassa. Desprès es comprimeix dins d’un pot amb tancat hermètic. Finalment es posen en un entorn més càlid per  aconseguir més activitat dels microorganismes. Llavors es deixa reposar uns quants mesos.

IMG_1825

Gestió Holística de gallines.

 Els 10 principis de la Gestió holística, és a dir l’essència d’aquest tipus de gestió, són els següents. Comprendre’ls i situar-los en pràctica és el primer pas per assolir els resultats desitjats per el nostre terreny.

 -La naturalesa funciona com un tot

-Entén l’ambient que estàs manejant

-El bestiar pot millorar la salut de la terra

-El temps és més important que el nombre d’animals

-Defensa que és el que estàs manejant

-Defineix què és el que vols

-El sòl nuu és l’enemic públic

-Juga amb totes les cartes

-Revisa les teves decisions

-Monitoritza els teus resultats.        

Pensem que les explicacions van ser molt interessants amb una gran aportació de coneixements, tot i que vam trobar a faltar una visita general de la finca per poder veure les diferent maneres de treballar l’horta, i quines funcions pot tenir en l’agricultura regenerativa. En general ens va sorprendre positivament el seu estil de vida, considerem que té algunes contradiccions tot i que pensem que és una manera de viure molt sostenible amb el medi.

Creiem que han encarat la gestió holística d’una manera molt beneficiosa pel sòl, però no han tingut en compte el benestar dels animals en l’aspecte de l’espai però sí en la qualitat de l’aliment.

Com a conclusió destacaríem que és una sortida molt recomanable on és toquen molts conceptes i es veu un estil de vida diferent al nostre, més sostenible i possible de fer.

 

Publicat dins de Sortides | Deixa un comentari

DESCOBRIM L’ANG (Associació de Naturalistes de Girona)

História

 

L´Associació va néixer (1981) com a organització de caire purament naturalista orientada a l´estudi i divulgació dels valors naturals de les ciències ambientals, realitzant sobretot activitats de caire divulgatiu i acadèmic de la natura. El principal exponent d’aquesta època de la trajectòria de l’ANG és el Concurs de Fotografia Naturalista, que és considerat un dels tres primers concursos de la seva especialitat a nivell de l’Estat espanyol.

El caràcter naturalista de l’ANG es va anar transformant al llarg dels anys 80 i principis dels 90 arrel de dos campanyes principalment, la campanya de protecció dels Estanys de Sils i la campanya contra el pas de la nacional II per la vall de Sant Daniel “N-II per l’autopista”.

 

Els anys 90 va adoptar una postura de defensa ecologista de l’entorn, incorporant a les seves accions la reivindicació, la denúncia jurídica, la pressió institucional i la difusió mediàtica, per a la creació d’opinió pública al respecte de les disfuncions entre activitats humanes i sostenibilitat ambiental. 

 

Ara mateix l’entitat segueix un Pla estratègic pel proper bienni 2013-2014, on es vol ampliar la presència i força de l’ANG arreu de les comarques gironines. El Pla estratègic té com a objectiu impulsar la defensa del territori a les comarques gironines

 

En paral·lel, l’entitat té previst fer accions de divulgació i educació ambiental arreu de les comarques gironines, per tal de conscienciar a la població i fer-la més crítica amb les problemàtiques ambientals. L’entitat preveu centrar els esforços en educació ambiental, concretament en tots els àmbits de consum responsable, el consum responsable és la base d’un canvi de model social i econòmic envers un sistema més sostenible i respectuós amb el medi.

 

Estructura i organització

És una associació que disposa d’una assemblea general anual d’uns 300 socis, on s’aprova la junta directiva, els pressupostos i  programes d’actuació.

La junta directiva està composta pel president, tresorer, secretari general, membres de diferents comissions i vocals. S’encarrega de gestionar l’organització i representar l’entitat en altres institucions.

Equip de secretaria és el grup encarregat i de dinamitzar i potenciar el treball de les comissions. També te cura de gestionar  l’entitat, informar els socis, atendre denuncies i executar els projectes.

Els voluntaris són aquelles persones que col•laboren  amb l’entitat sense rebre cap retribució econòmica. Es poden abstindré de pagar la quota a canvi del voluntariat.

Els associats són socis que paguen la quota, poden ser o no voluntaris.

Està organitzada per diferents comissions de treball.

           Comissió tècnica de defensa del territori.

           Concurs de fotografia naturalista.

           Educació ambiental i consum responsable.

           Juvenil.

           Transgènics.

 IMG_2158

Campanyes

Campanya “Bústies netes” aquesta campanya té dos objectius:

1-         adequar la publicitat a la demanda dels ciutadans amb l’objectiu de reduir la producció innecessària.

2-         Fer respectar el dret cívic de no rebre publicitat.

Metodologia: mitjançant uns adhesius on hi diu “publicitat aquí no” (amb l’empara de l’ordenança municipal).

Resultat: 6000 bústies amb l’adhesiu han reduït entre 160.000 i 200.000 quilos de paper a l’any.

           Anàlisi dels efectes del canvi climàtic sobre els ecosistemes i hàbitats de l’espai natural del Baix Ter Montgrí. ? el seu objectiu és determinar els efectes del canvi climàtic sobre les espècies vegetals i animals del territori.

Metodologia: mitjançant un itinerari per fer a peu o amb bicicleta on mostra els imminents efectes del canvi climàtic sobre la biodiversitat que alberga aquest espai natural.

           Procés de desmantelació  del recinte de caça il•legal a les Gavarres. Objectius:

1-         Aturar la caça

2-         Desmuntar  la balla

Metodologia:  procés judicial que va aturar la caça a la zona nombrada però queda pendent retirar la balla.

           SOS peix el seu objectiu és sensibilitzar i informar a la ciutadania sobre l’amenaça que pesa sobre els mars i oceans i promoure el consum responsable de peix i marisc com a eina per prevenir la sobrepesca i explotació dels mars.

           Activitats del marc escolar. El seu objectiu és conscienciar als estudiants sobre els recursos del medi natural i l’ús que se’n fa.

           Concurs de fotografia a l’ERAM  el seu objectiu  és impulsar l’acostament de la ciutadania amb la natura a través d’una activitat lúdica com és la fotografia.

           E-rutes. Descoberta de les iniciatives d’eficiència energètica a la ciutat de Girona.

           Campanya contra el Fracking el seu objectiu és aturar la prospecció del petroli a les comarques gironines .

Funció social

L’associació de naturalistes de Girona té com a missió aconseguir canviar actituds i hàbits per tal de protegir el medi ambient, el territori i fomentar la justícia ambiental.

Defensa del territori:

           Aigua: És una de les línies de treball més veteranes dins l’ANG i el seu objectiu és la sensibilització ciutadana vers l’estat dels rius gironins i alhora informar sobre el consum d’aigua. Es treballa per incidir directament sobre la ciutadania i empreses, i aconseguir així, una reducció del consum d’aigua en les nostres activitats diàries.

           Fracking: En els darrers mesos han aparegut diversos projectes de fracking a les comarques gironines. El fracking o fractura hidràulica és una tècnica per possibilitar l’extracció de gas i petroli del subsòl. L’ANG s’ha adherit a la Plataforma Aturem el Fracking (PAF) i s’oposa frontalment a aquests projectes.

           Residus: Perseguim reduir la generació de residus a través de la conscienciació de la població, oferim eines i expliquem la importància d’escollir un producte o un altre en funció del nombre de residus que generarà la seva compra. En aquest sentit considerem que l’educació i la sensibilització envers una compra “ambientalment correcte” és la clau per aconseguir una reducció de residus al mateix temps que una forma de pressió vers les empreses per tal d’exigir aquesta reducció des de la pròpia fabricació del mateix.

           Transition Towns:  És una xarxa de comunitats que treballen per incrementar la resiliència als fets que puguin esdevenir en relació a l’arribada del Peak Oil(pico petrolero), el canvi climàtic i la crisi econòmica. Aquest moviment engloba moviments socials i ambientals que volen canviar la manera de fer les de seves comunitats, per tal d’esdevenir territoris més sostenibles.

Algunes de les activitats i formació que fa la funció social dels naturalistes:

           Activitats en e marc escolar

           Curs d’horts ecològics per nens i nenes

           E-rutes. Descoberta de les iniciatives d’eficiència energètica a la ciutat de Girona

           Casals de natura

           Xerrades ecologistes

           Camp de treball a la Vall de Sant Daniel

           Ecoauditoria als centres escolars

 Objectius i reflexió

L’ANG té com a objectius, aconseguir canviar actituds i hàbits per tal de protegir el medi ambient, el territori i fomentar la justícia ambiental.

  • L’associació actua reivindicant, informant, defensant, treballant, aportant i fomentant.
  • Volen aconseguir una societat que esdevingui sostenible ambientalment i socialment.
  • Treballen per donar resposta a l’esgotament del petroli, el canvi climàtic i la crisi econòmica.
  • Protegeixen la biodiversitat de les comarques gironines fomentant projectes de recuperació d’espais naturals, editant materials de descoberta i fent un seguiment dels plans i projectes que es desenvolupen al territori.
  • Treballen per preservar la nostra costa, evitant la construcció desmesurada, combatent la pesca destructiva, i fomentant el consum responsable de peix.
  • Impulsen l’agricultura ecològica que rebutja els organismes modificats genèticament, protegint la biodiversitat i garantint la sobirania alimentària.

Creiem que per a desenvolupar aquests tipus de tasques es necessiten persones compromeses, en busca de respostes als problemes ambientals complexos als quals ens afrontem a diari.

Les tres accions que ens venen en ment per descriure aquesta associació són: organització, lluita, constància.

En la majoria d’ocasions l’organització es veu obligada a anar amb peus de plom. Contínuament ajuntaments, consorcis, empresaris… moguts per interessos econòmics, van en contra de les activitats de millora proposades per l’ANG.

Tot i que en ocasions l’entitat surt guanyadora, per desgràcia en moltes altres en surt amb la cua entre cames.

Però això no els priva de lluitar i seguir endavant, encara amb més ganes, amb més força i amb més il•lusió, combatin els “enemics” constantment.

Col•laborant amb aquesta entitat i moltes altres relacionades amb el medi ambient s’aconsegueix una gratificació personal, moltes vegades no recompensada per la resta de la societat.

IMG_2163

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Patates i el consum

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=YB0mdzlI-wc[/youtube]
Aquest vídeo critica que a una cosa comuna volem posar-li altres sabors, quan de fet amb el sabor que tenen actualment, ja són bons.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Decreixement

Publicat dins de Decreixement | Deixa un comentari

Garbage Warrior

Michael Reynolds és un arquitecte nord-americà que, preocupat pel medi ambient i per innovar en el disseny, decideix implantar una casa completament sostenible i que perjudiqui el menys possible al medi ambient: es proveeix aigua a si mateixa, manté automàticament una temperatura confortable i recicla seus propis deixalles. Per tal de poder dur endavant el seu projecte Reynolds haurà de batallar durament contra la burocràcia i altres instàncies, convertint-se en una història involuntàriament quasi èpica, per així poder presentar al gran públic aquest model d’habitatge. Michael Reynolds porta 35 anys trencant les normes de l’arquitectura i societat convencional. A partir dels setanta, va començar a construir un poblat en un desert de Nou Mèxic amb llaunes de cervesa, fang, ampolles de plàstic i pneumàtics vells. No són pocs els seguidors de Reynolds, ja que aquests han construït al voltant de 2.000 habitatges Earthship (literalment, nau de terra), també podem veure com aquesta comunitat viu de manera lliure i porta a una realitat sostenible el somni utòpic de tot ambientalista i anticapitalista.

Publicat dins de Cinema | Deixa un comentari

HOME

Estem vivint un període crucial. Els científics ens diuen que només tenim 10 anys per canviar les nostres formes de vida per evitar esgotar els recursos naturals i provocar una situació catastròfica del clima de la Terra.
Cadascun de nosaltres ha de participar en l’esforç col·lectiu, i és per a sensibilitzar al major nombre de persones es va realitzar la pel·lícula HOME.
Perquè aquesta pel·lícula fos difosa el més àmpliament possible, havia de ser gratuïta. El grup PPR, va permetre que ho sigui i es va comprometre a no tenir cap benefici . HOME no té cap interès comercial. El seu director és Yann Arthus-Bertrand.
M’agradaria que aquesta pel·lícula us interessi.

Publicat dins de Cinema | Etiquetat com a | Deixa un comentari

Benvinguts a Viure Sostenible

Benvinguts a Viure Sostenible, un bloc dedicat a l’Educació per a la Sostenibilitat.

Publicat dins de General | Deixa un comentari