Nova edició de Masterciències

A l’examen trimestral de la primera avaluació els alumnes han hagut de fer comprensió lectora a partir d’una noticia astronòmica, en aquest cas la pluja d’estels de les Leonidas. Us deixo amb l’article clicant a la foto i amb una selecció dels títols escollits pels alumnes de 1rB. El millor s’emporta premi segur. Aneu pensant a qui donareu el vostres vots. Com sempre tots són molt originals. Felicitats.

Explosión de meteoros de las Leónidas

 

 

 

 

 

 

 

Títols:

  • Un pluja meravellosa, les Leonides de foc (EG12)
  • La gran nit dels meteors (MS23)
  • Albacete s’omple de llum (PS24)
  • Les Leonides a l’atac (MC3)
  • Plouen estels (PS27)
  • La gran pluja de colors (TY30)
  • Els astres acabaran amb la Terra? (CG11)
  • Leonides amb sorpresa (AP18)
  • El cel plora (LM16)

A la propera sessió a l’aula fem la votació popular.

Publicat dins de General | 3 comentaris

Examen trimestral de ciències

Obro una pàgina per tohtom que tingui dubtes sobre alguna pregunta de l’examen. El que heu de fer és escriure el dubte als comentaris d’aquest article i a partir d’aquí un company o jo mateix us pot resoldre el dubte. D’aquesta forma ens quedarà un històric de dubtes que us pot anar bé a tots quan no entengueu alguna part de l’examen.

Imatge relacionada

Publicat dins de General | 1 comentari

L’Ona ens porta un regal…

De vegades a classe succeeix la màgia i resulta que del que estem treballant amb els alumnes surt un comentari, una proposta, una vivència, etc. Parlàvem de la formació dels Pirineus i de l’existència d’un llac interior o mar que hi havia a la zona que ara ocupa el riu Ebre quan la peninsula ibèrica no tenia la forma que té en l’actualitat. Llavors l’Ona ens va comentar que això era cert perquè al poble de la seva família a Terol ella havia trobat fòssils d’animals marins.

I aquí en teniu la mostra: motlles interns (el fang va entrar a l’interior de la closca de l’ammonites) o externs (la closca va deixar una empremta).

 

 

 

 

 

Són motlles i impressions d’Ammonites com el que teniu al final de la pàgina. Els Ammonites es van extingir fa mil·lions d’anys però els Nautilus (parents molts pròxims) encara volten pels oceans.

Resultat d'imatges de amonites

Font Museu virtual de los fósiles patagónicos

Publicat dins de General | Deixa un comentari

El resultat de l’huracà Leslie a Gavà Mar (Lucia Osuna i Mar Bonastre)

Unes quantes fotos fetes per la Lucia i la Mar del dijous 18 d’octubre així com unes altres dels alumnes del dijous 25 quan van sortir a treballar amb la seva classe a la platja. De platja ben poca (s’ha reduit més de la meitat en aquests dos mesos, de 25 metres a 11 metres) però de ganes de treballar moltíssimes. Felicitar als alumnes per com estan treballant a la platja amb la seva llibreta de camp. Aviat començarem a penjar resultats al bloc del museu marítim, observadors de la platja.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Minitemporal de pluja i vent —> Estrenem la llibreta de camp

El dijous 11 d’0ctubre desprès de l’episodi de pluges que va comportar a Mallorca el desastre de San Llorenç des Cardassar el alumnes de primer van visitar la platja. L’objectiu? Estrenar la llibreta en una situació com la que segur que viurem en algun moment del curs. Quant tenim temporal de llevant, la platja i la seva estructura canvien radicalment.

En aquest cas les pluges no van ser gran cosa, ni el vent, ni les onades i tot així  la sensació que van tenir els alumnes va ser que ens havíem quedat sense mitja platja. Us deixo amb la descripció de la platja a partir de la feina que va fer la Laia Espasa. Una gran feina Laia.

“No fa gaire vent i la marea ha pujat molt. Les onades trencaven amb força just al costat de la platja i uns 25 metres dins de l’aigua. Avui es pot veure l’escaló de tempesta, no és recte, en alguns llocs té forma corva.  Hi ha zones més altes (20 cm) i d’altres més baixes (10 cm). La zona on arriba la marea fa molta baixada.

La línia que marca fins a on ha arribat la tempesta, està més enllà de l’escaló, entre 2 i 10 metres. A la línia es poden veure bastonets de les orelles, canyes de riu, petxines i burilles”.

Escaló de tempesta creat per onades d’entre 1 i 2 metres. Foto: Laia E.

Publicat dins de General | 1 comentari

Nou curs, nous projectes

Els alumnes de primer ja han començat a visitar la platja per estudiar la seva estructura. Al llarg del curs la platja formarà part del dia a dia de l’aula i per això és bàsic que en coneguem els elements que la formen, la seva estructura i quins usos en fem.

Si fem bé la nostra feina com a científic a final de curs: entendrem la platja, l’estimarem i serem capaços de passar a l’acció per lluitar per la platja que volem.

I que millor per aconseguir-ho que tornar a participar del projecte de ciència ciutadana “Observadors del mar – Plàstic 0”.

http://1.bp.blogspot.com/-MoxHSGL8gKo/W1B00-7L_sI/AAAAAAAADDs/p06K8ruqMdgJCnkHZ8BOwu0XlG97kqVQQCK4BGAYYCw/s1120/observadors%2Bdel%2Bmar.jpg

Benvinguts al nostre equip.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Tornem al setembre. Bon estiu per tots i totes.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Examen de recuperació i millora de Juny

El dilluns de la setmana vinent tindreu l’oportunitat de recuperar les avaluacions suspeses de la matèria de Ciències Naturals. Els que vulguin millorar la seva nota també ho podreu fer. En aquest últim cas, la millora és voluntària però sempre recomanable. Les notes de les matèries són les que després faran mitjana i us ajudaran a entrar als estudis de batxillerat o cicles formatius que us agradin.

En el cas de tecnologia finalment hi haurà un petit examen de recuperació on haureu d’aplicar el procés tecnològic en un cas concret.

Aquí us deixo un enllaç amb el DOSSIER recuperació 2012-2013 juny.doc. No s’ha de lliurar cap dossier però d’aquestes preguntes o de l’estil sortiran les del vostre examen.

Bona sort. Un últim esforç.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Una breu aparició a BTV

Els del programa Catakrac de betevé van venir a visitar-nos al museu marítim durant l’exposició. Aquí teniu el vídeo, minut 18.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Cloenda observadors del mar

El dijous 31 de maig els alumnes representants de 1rA i 1rB van participar a l’acte de cloenda del projecte observadors del mar.

Just arribar al museu marítim els alumnes van muntar un petit estand amb una mostra de les infografies guanyadors i alguns dels materials recollits durant tot l’any a la platja. Entre els materials el nostre enigma: “El mar aquest any ens va portar una bossa de sirena. Què creus que hi podem trobar dins la bossa d’una sirena?”

Després de donar-nos la benvinguda totes les autoritats i escoltar les primeres conclusions a les que ha arribat el Luis amb les nostres dades, va arribar el moment de resoldre enigmes. Els alumnes que resolguessin els enigmes dels altres centres (diferenciar entre aigües amb gustos o resoldre un trencaclòsques) entrarien en un sorteig per guanyar una excursió de tres hores a bord del pailebot Santa Eulàlia del Museu Marítim.

Tastant aigües: dolça, salada, del mar mort i destil·lada.

 

 

 

 

Agafant forces davant del nostre estand.

Ha guanyat el Nemaña !!!!

Presentant la feina de tot l’any. Gràcies per la vostra valentia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Un cop resolts els enigmes va arribar el torn de veure el que havia preparat cada centre. La Lucia, la Blanca, el Martí i la Carlota van ser els encarregats de presentar el nostre powerpoint i el vídeo de denúncia que havíem preparat. La profunditat dels gràfics i les conclusions així com el vídeo va agradar molt. Aquí teniu l’enllaç clicant a la foto de la gavina. I per cert, felicitats al Nemaña com a guanyador d’un dels premis.

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari