Mixpod, reproductor inserible

Feia temps que no escrivia en el bloc… a veure si amb l’any nou em retrobo amb aquest espai i les necessitats i desitjos que em van portar a crear-lo…

Avui us parlaré de Mixpod, un servei per a crear llistes de reproducció de música que després podem agregar al nostre bloc o web. El vaig descobrir en un bloc d’una ex-alumna… D’aquests serveis n’hi ha cinquanta mil… per què fer servir aquest que us proposo?

Doncs, la veritat és que no hi ha cap raó determinant i sí moltes parcials… perquè és fàcil d’utilitzar i generar, perquè és visualment atractiu, perquè és força personalitzable i perquè és compatible amb moltíssimes xarxes i formats…

Jo he fet servir un parell que fan servir vídeos de Youtube i, és clar, és molt  flipant en petit format… podeu veure una mostra a elscolorsdelamusica.blogspot.com

o en aquest mateix espai.

p.d. 27/1/2010 Per inserir-lo a WordPress podeu fer servir el codi embed que ofereixen per a hi5.


Shahi, un diccionari visual

Estàs treballant en un article o en un material educatiu i no saps quin tipus de fotos t’anirien bé per acompanyar el text?

Una opció interessant pot ser la que descobreixo a Educación Tecnológica on es parla d’una eina en línia anomenada Shahi, que es presentada com un diccionari visual. De fet, és un mash-up que incorpora els resultats de diverses eines ja existents. Shahi significa tè en anglès, i evidentment la primera idea és utilitzar-la en classe d’anglès perquè només funciona amb paraules d’aquesta llengua i provoca fàcilment la discussió i descripció, però jo crec que l’ús pot ser molt més extens.


Shahi, un diccionari visual

Shahi, un diccionari visual


Per exemple, estàs fent un treball sobre la pau, introdueixes a Shahi la seva corresponent “Peace” i el diccionari (a més de les diferents definicions) t’ofereix un bon grapat d’imatges diferents trobades a Flickr, Google i Yahoo, separades molt bé i finament. És, doncs, una bona manera de pensar en d’altres maneres d’enfocar un tema o d’incorporar imatges diferents relacionades amb el nostre camp de treball…

PDF-to-EXCEL, eina en línia.

T’arriba a les mans un article en format pdf i descobreixes en el seu contingut una taula que et sembla molt interessant per treballar unes dades o per fer uns gràfics tu o els teus alumnes.

Fins fa poc, com que no teníem la taula original… o passavem les dades prèviament o no podíem fer res de res… ara ja podem amb una fantàstica eina en línia anomenada PDF-to-EXCEL. Afegeixes l’article en format pdf, ella selecciona les taules de la resta del contingut i les afegeix separadament cadascuna en una pàgina diferent d’un arxiu en format Excel que t’envien en pocs minuts per correu electrònic. Ràpid, senzill i fabulós en resultats.

PDF to EXCEL

PDF to EXCEL

Jo ho he provat amb un arxiu pdf de quaranta-i-pico pàgines i correcte. Recordeu que podem obrir aquests fitxers en OpenOffice, així que és una eina que podem utilitzar els que fem servir també el programari de codi lliure.

Ara ja no tenim cap excusa per explotar nosaltres o els nostres alumnes les dades que ens arriben… Eina descoberta en Digizen.

FlashVortex, material flash 2.0

He estat provant una eina 2.0 que vaig descobrir aquí.

FLASHVORTEX és una fantàstica eina per crear amb certa facilitat texts animats, menús i banners en Flash, que veig molt útil per millorar l’aspecte visual de pàgines web, blocs, wikis, moodles…

Extreta de websitealbum.com

Extreta de websitealbum.com

Hi ha un punt de plantilles diferents i en cada plantilla es poden modificar un bon grapat de coses. També el programa et permet veure el que han fet altres i començar el teu a partir de qualsevol d’aquests. Al final t’ofereix un codi embed (que no he aconseguit que funcioni amb WordPress fins ara, però que sí ho fa amb Blogger; segurament no deu donar problemes amb una web clàssica).

Per acabar, trobo una mica molest el lloc que ocupa el seu nom a tots els objectes creats amb la versió gratuita. Pot desaparéixer amb una creueta en  la versió de pagament (econòmica, això sí).

Us deixo un parell d’exemples creats per a mi aquí.

TinEye, un cercador d’imatges diferent

Al interessantíssim bloc de “L’home dibuixat” descobreixo una ressenya que parla de l’existència de TinEye, un cercador d’imatges que funciona quasi al revés de la majoria de cercadors d’imatges. M’explico: aquí no poses una paraula i el cercador busca les possibles imatges relacionades, sinó que tu poses la imatge i TinEye fa dues coses: busca quines webs l’estan fent servir i si hi ha altres imatges iguals de major o menor resolució. De fet, és un servei molt interessant, no us sembla?

Jo he fet la prova amb una imatge clàssica de la web 2.0 que he trobat buscant “web 2.0” al cercador d’imatges de Google. M’he apuntat l’adreça de la imatge i l’he passat a TinEye. El resultat ha estat que TinEye ha trobat 132 webs que utilitzen la imatge, i ara disposo de la mateixa imatge en diferents resolucions (algunes de major i d’altres de menor resolució a la que jo he trobat a Google).

Extreta de http://www.thomevincent.com

Extreta de http://www.thomevincent.com

Així, doncs, dues utilitats fonamentals que jo veig al servei:

(1) Trobar diferents versions d’una imatge (en diferents resolucions), sigui una imatge que tinguis al disc dur o que trobis a Internet.

(2) Localitzar les diferents pàgines que utilitzen una imatge (que guardes al disc dur o que trobes a Internet) i així poder consultar els continguts relacionats amb aquesta.

p.d. 12/08/2009 Avui he descarregat unes imatges que m’interessaven al disc dur de l’ordinador. Després he fet servir TinEye per buscar si existien versions de més resolució… i alguna he trobat.

El valor de la lectura

Ho citava Manuel de Oliveira en una entrevista que apareixia en XLSemanal.

Un professor decideix visitar a un alumne al col·legi major perquè s’adorm a les seves classes. Quan obre la porta es troba una habitació plena de llibres per tot arreu i comenta:

“Ara ja sé perquè t’adorms a les meves classes”.
I l’alumne respon:
“És que, llegint, mai em sento sol“.

Delicious, gestor social de marcadors

En un article publicat a Zonatic-n sobre els marcadors socials (“social bookmarking”) o gestors de pàgines web favorites, descobreixo fa un parell d’anys les possibilitats enormes de Delicious.


Fa un parell d’anys que el faig servir i ja no tinc el problema de no saber en quin ordinador vaig guardar aquella pàgina que vaig descobrir per casualitat. De fet, tinc totes les pàgines que m’agraden gravades en el mateix lloc i, a més, puc accedir al llistat -jo i tothom qui vulgui- des de qualsevol ordinador. Com veieu és un gran invent. Però aquí no queda tot… Les etiquetes, el compartir els llistats, la part social d’aquest servei 2.0 és increïble perquè permet la transmissió de coneixement entre persones amb molta facilitat. I aquestes persones poden ser professors… o alumnes…

Si feu una ullada a l’article original podeu obtenir un munt de material i vincles per introduir-se en aquest món i entendre les possibilitats que ofereix. Jo he fet una ullada i us he fet una selecció de part del material.

Per exemple, no deixeu de veure la presentació en vídeo que fan en Commoncraft sobre les possibilitats d’aquest tipus de serveis en línia (en el lloc original podeu escollir la versió traduïda en castellà, si així ho preferiu).

També podeu consultar una presentació creada per Isidre Vidal que explica com fer un compte amb Delicious. I finalment us aconsello dos articles més que us poden donar idees de com aplicar Delicious en el camp educatiu, sobretot a l’hora de buscar i compartir recursos: el primer publicat a Consumer.es titulat “Del.icio.us: los favoritos de todos” i el segon publicat a FAQOFF “Del.icio.us. Guarda y comparte tus enlaces favoritos“.