Exploratree és un nou recurs de la web 2.0 que permet dissenyar esquemes i mapes conceptuals directament des del navegador web.
Els mapes conceptuals són un tipus d’esquemes per representar coneixements de forma gràfica. Podem trobar diversos programes que faciliten aquesta tasca, Freemind i CmapTools, són dos exemples de programari lliure que fan aquestes funcions. Aquestes aplicacions afavoreixen l’organització de les idees, la metacognició, l’anàlisi i la modelització, components destacats de la competència d’aprendre a aprendre i també de la competència digital.
L’originalitat d’Exploratree és presentar un ventall de plantilles i guies per generar una amplia varietat d’esquemes, a més ofereix la possibilitat de fer-los col·laborativament a la xarxa.
Exploratree és una iniciativa del projecte “Enquiring Minds” impulsat pel Futurelab, organització britànica dedicada a promoure la innovació amb les TIC, a la que vaig dedicar un dels primers posts d’aquest Bloc.
Actualment Exploratree es troba en fase de proves, i s’espera que a primers del 2008 funcioni a ple rendiment. Les funcionalitats que ofereix són:
* Crear esquemes a partir de plantilles, de forma individual o col·lectiva
* Recuperar els esquemes existents
* Imprimir els esquemes
* Editar i modificar els esquemes existents, canviant el text, les formes, les imatges o la seqüència de presentació.
* Enviar per correu a un grup de persones el vincle a un dels nostres esquemes
* Permetre afegir comentaris als esquemes (com en un Bloc)
* Compartir amb un grup el nostre esquema, facilitant la seva edició compartida (com en una Wiki).
Per tots aquests atributs, Exploratree constitueix un excel·lent exemple d’aplicació TAC (Tecnologia per l’aprenentatge i el coneixement).
Doncs, amb el risc que comporta dir el següent per la poca ortodòxia que suposa des de un ensenyant d’aula, penso que aquesta aplicació no la ha fet un “nadiu digital” , el que es pretén es ordenar el coneixement per treure conclusions (mapa conceptual) i es tot el contrari de com funcionen els meus alumnes que a partir del caos en treuen conclusions, després del zapping continu que fan de tota la informació que reben queda una idea , fins que ells no arribin a ser els profes nosaltres només farem una aproximació a les TAC’s ,em comencen a agradar els núvols de tags , crec que això si es Web i pensament 2.0.
De bon rotllo ;-).
(Aquest comentari està al bloc de blogger a la mateixa entrada, perdoneu si el veieu dues vegades però no quin dels dos blocs esta “viu”).