Flying Books…

 

Un vídeo preciós sobre la lectura i la vida…

El Fantastic Flying Books de Mr. Morris Lessmore

HD Guanyador de l’Oscar

Un curt animat amb uns protagonistes el Senyor Morris i uns llibres molt i molt especials.

Mireu-lo i descobrireu quin secret amaguen aquests llibres voladors…

 

Flying Books

 

COM ESCOLLIR UN LLIBRE

A l’hora d’escollir un llibre per als vostres fills, haureu de tenir en compte els seus interessos, i també les característiques pròpies de cada edat. Seguidament us presentem unes orientacions

Fins als 5 anys

A partir dels sis mesos escolliu llibres que puguin cridar la seva atenció, que expliquin històries a partir d’imatges amb pocs detalls per tal que les reconeguin amb facilitat. Quan ja són una mica més grans podeu escollir llibres que tinguin protagonistes o temes amb els quals es puguin identificar: nens de la seva edat, animals, etc. Cal que siguin llibres curts. A partir dels 3 anys els llibres ja poden tenir més lletres, però és important que continguin un vocabulari o unes frases senzilles i que la lletra sigui grossa. És important que els llibres estiguin fets de diversos materials, que es puguin mullar per jugar a la banyera, amb tapes dures perquè no els trenquin, de cartró per ajudar-los a passar les pàgines millor, de roba per si se’ls posen a la boca, amb il·lustracions grosses, etc.

Dels 6 als 8 anys

Els llibres per a aquestes edats han de relatar històries quotidianes i conegudes, també llegendes i faules, amb varietat de personatges (quotidians, màgics, poderosos…) per tal d’estimular la seva imaginació. Han de ser llibres amb capítols curts, lletra grossa i que ajudin a entendre la història amb imatges (dibuixos, fotografies…).

Dels 9 als 12 anys

Als joves d’aquestes edats els agraden històries d’acció (misteri, ciència-ficció, còmics) on els protagonistes tinguin personalitats més complexes (presentin canvis de conducta, d’edat…), que s’enfrontin amb problemes propis d’aquestes edats i també que els puguin informar de temes actuals que siguin del seu interès. Cal que tinguin relats més llargs i de més complexitat, on, per exemple, es narri més d’una història en el mateix llibre. El llenguatge ha de ser quotidià i és bo que hi apareguin il·lustracions que acompanyin la història.

Dels 13 anys endavant

Cal que siguin llibres d’actualitat amb protagonistes i temes amb els quals es puguin identificar (amor, amistat, misteri, música, esport…). Poden ser relats d’històries extenses, fins i tot que ocupin més d’un llibre (trilogies, per exemple). Poden tenir il·lustracions si són necessàries per comprendre el relat o la informació.

 

Més informació

Família i Escola WWW.gencat.cat

 

 

COM DESPERTAR L’HÀBIT LECTOR?

Tot seguit us presentem una sèrie de recomanacions que us poden ajudar a aconseguir que els vostres fills trobin el gust per la lectura:

Intenteu que us vegin llegir a casa. Aquest és el primer pas que heu de fer com a pares: el contagi més eficaç és l’exemple. Quan els pares coneixen el plaer de la lectura, és molt difícil que no el comparteixin amb els fills.

Llegiu en veu alta als vostres fills quan són petits. D’aquesta manera l’infant associarà els llibres amb una experiència de benestar. També és bo que els pares inventeu històries a partir de les imatges d’un llibre; d’aquesta manera despertareu en els vostres fills, a més d’una gran quantitat d’emocions, l’interès d’acostar-se al món dels llibres.

Practiqueu la lectura de deu a vint minuts cada dia amb ells. És més beneficiós llegir un temps curt cada dia que no pas llegir una hora seguida un cop a la setmana. A més d’ajudar-los a desenvolupar l’hàbit lector, els vostres fills us agrairan aquesta estona de dedicació i acompanyament diari. D’altra banda, cal remarcar que per ser un bon lector, a més de llegir, és imprescindible que els vostres fills sàpiguen explicar el que han llegit. D’aquesta manera garantireu la comprensió del text i potenciareu el seu interès per la lectura.

Cal que tingueu a casa llibres que els interessin perquè són l’eina més poderosa per convidar a la lectura. Els vostres fills han de descobrir que es llegeix per aprendre, però també per passar-ho bé, per plaer i per distracció. Si els nens diuen que llegir és avorrit, de ben segur és perquè no han trobat les lectures adequades als seus gustos.

És important que disposeu d’un lloc agradable per llegir amb llum adequada, amb tranquil·litat i sense sorolls que poden distreure la lectura.

Ajudeu-los a planificar un temps per a la lectura i penseu que fora de casa també hi ha llocs i moments per llegir: a la biblioteca, a l’autobús, a la consulta mèdica…

Doneu-los a conèixer altres formats, com els llibres digitals, els blogs, les pàgines web… com una manera diferent d’acostar-se a la lectura.

Interesseu-vos per les seves lectures de classe i compartiu-les amb tanta naturalitat com pugueu, sense convertir-les únicament en un deure escolar. És molt positiu que aprofiteu moments distesos per poder parlar-ne.

Feu amb ells activitats al voltant dels llibres, com ara dibuixar sobre els personatges dels llibres que llegeix, anar al teatre o al cinema a veure obres relacionades amb llibres… Si vosaltres gaudiu anant a una llibreria i fullejant llibres, els nens de ben segur que aprendran a valorar aquests moments i també aprendran a escollir els seus propis llibres.

Regaleu llibres pels aniversaris i celebracions, d’aquesta manera aprendran a valorar-los i a associar-los com una font de plaer.

Més informació a www.gencat.cat (premeu)