3a SESSIÓ 2008-09

3a  SESSIÓ: 2-02-09. Contingut

§ Noticies  Servei TAC

 • Efemérides  2009

– Compensió lectora: Veure BSEC. Butlletí dels Serveis Educatius de Catalunya nº2 de – gener  de 2009: http://www.xtec.cat/bsec/pbsec32.htm

Any de Narcís Monturiol

Any Darwin

Any de l’Astronomia

Per realitzar activitats sobre astronomia un recurs interessant és el programa Stellarium, que mostra d’una manera realista el cel en tres dimensions tal i com el podem observar a ull nu, amb binoculars o amb un telescopi. Fins i tot ens permet situar-nos a altres planetes i veure el cel des d’allà, com a la imatge següent, “captada” des de Mart: Stellarium és programari lliure i està disponible per a linux, windows i macOS; també està essent utilitzat per projectors de planetaris portàtils.

Hi ha també un wiki, http://www.stellarium.org/wiki amb instruccions per utilitzar el programa i on, si voleu, podreu col·laborar en la traducció al català. Si exploreu el wiki trobareu també recursos educatius, com una sèrie de lliçons d’aula  elaborades per Digitalis (en anglès i en castellà).

 • Marató de ràdio
 • Jornada Projectes Innovació. Pels centres que acaben el projecte aquest curs
 • Eduwiki. Diccionari d’aula de Primària, http://eduwiki.cat
 • Programa d’Identificació Visual de la Generalitat de Catalunya.     Recordar les orientacions relatives a la identificació visual de la Generalitat de Catalunya (Imatge corporativa)(p.32) a http://www.xtec.cat/guies/imatge
 • Una mà de contes. Proposta d’un grup de centres experimentals del recurs, amb l’objectiu de fer enregistraments. Es necessiten 2 o 3 centres que volguessin fer o estiguin fent experiències.
 • DiversiTac. Mitjans de comunicació: convivència i diversitat cultural.

El projecte DiversiTAC és una proposta educativa basada en les TAC que té com a finalitat el desenvolupament de competències cívico-morals i comunicatives en els joves de secundària.

 • Jornada “La protecció de dades de caràcter personal entre els menors i adolescents en l’ús de les tecnologies de la informació”

Fruit del conveni signat entre l’Agència Catalana de Protecció de Dades i la Comisión de Libertades Informáticas (CLI) es presenta la publicació d’unes  guies dirigides a joves d’entre 9 i 17 anys amb la finalitat de conscienciar-los de les amenaces a la seva intimitat i privacitat que pot suposar la publicació de dades personals a Internet, així com proporcionar-los una sèrie de recomanacions pràctiques per evitar situacions de risc en aquest sentit.

 • Projectes en xarxa

El web de la XTEC ha estrenat una nova secció “Projectes en xarxa”, un espai col·laboratiu que neix amb la voluntat de ser un referent per al professorat interessat en projectes telemàtics. Entre els seus objectius vol acostar l’assessorament tècnic i pedagògic i fomentar l’ús de les TIC i la creació de xarxa entre el professorat.

És un lloc obert a la participació a través de:

–  L’espai de Creació de projectes, on podeu: Cercar col·laboracions, difondre els vostres projectes i anunciar-los als taulers corresponent.

– El correu de contacte, projectesxarxa@xtec.cat

– El fòrum de discussió entre els membres de la comunitat

A més, hi trobareu notícies destacades, enllaços d’interès, la secció “Mirades pedagògiques”, “En 4 ratlles“, adreces de xarxes de projectes i un seguit de recursos útils. Una part essencial del web és el recull de projectes, agrupats per nivells educatius i classificats per àrees: primària, formació de persones adultes, aules d’acollida, infantil, formació professional, ESO i batxillerat.

 • Formació 2009-2010

Nova oferta proposada:  Aplicacions TAC per a l’aprenentatge basat en problemes (Scratch i Squeak),  Projectes Telecol·laboratius en xarxa i Videotutorials i narracions digitals.

 • Catàleg de dotacions i actuacions relacionades

– Presentació territorial del Catàleg (gener-febrer-2009)

– Presentació del Pla TAC de centre a les juntes de directors (primavera 2009)

– Recollida informació d’experiències singulars de centre: Àgora, portàtils d’alume, PDI,… (3r.trimestre) 

§  Projecte col·laboratiu

Seguiment dels projectes col·laboratius que estan realitzant els centres participants amb eines i recursos TAC.  

§ Publicar una document amb Scribd

Tutorial per registrar-se al web i insertar documents  al blog del centre.

scribd.jpg

§  Recursos educatius

– Google docs

Crear formularis personalitzats  amb  JotForm

– Curs de fotografia digital 

taller_fotografia1.jpg  jotform.jpg

Aquest article ha estat publicat en Formació TAC. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *