AIGUA DOLÇA: LLACS I RIUS

Al nostre planeta hi ha menys aigua dolça. La trobem:

  • Llacs: són masses d’aigua que estan en depressions i s’alimenten de l’aigua de la pluja i dels rius.
  • Rius: són corrents continus d’aigua. la seva aigua prové d’altres rius, fonts, pluja o de neu fosa. El cabal és la quantitat d’aigua que porta un riu. La conca és el conjunt de terres que porten les aigúes al riu. El règim són les variacions de la quantitat d’aigua al llarg de l’any.

Tipus de règim:

  • Pluvial: l’aigua del riu prové principalment de les pluges. Per tant, depèn de la quantitat de precipitacions que el riu sigui més o menys cabalós. Hi haurà més aigua en època de pluja.
  • Nival: l’aigua del riu prové principalment de la fosa de la neu. Tindrà més aigua a la primavera i l’estiu i menys a l’hivern.

El treball dels rius:

La força de l’aigua tendeix a igualar el terreny perquè rebaixa muntanyes i omple valls amb el fang, sorra, pedres… que arrossega.

Al curs alt l’erosió és intensa perquè l’aigua cau amb molta força pels pendents i arrosseg apedres grans.

Riu Llobregat al seu curs alt.

Al curs mitjà l’erosió és menor perquè no hi ha tanta pendent i arrossega pedres i material més petit.

Al curs baix hi ha poc pendent i l’agua no té tanta velocitat ni força. El riu fa el treball de sedimentació perquè diposita el material que ha anat arrossegant i forma deltes i omple valls o platges.

Riu Llobregat al seu curs baix

 

Aquest article s'ha publicat dins de TEMA 4 RIUS I MARS i etiquetat amb , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *