ELS AGENTS EXTERNS

Hi ha una sèrie d’agents externs (causes externes), provinents de l’exterior, que també midifiquen el relleu de
la Terra i tendeixen a igualar-lo:
1) L’aigua: és l’agent extern més important i
intens que modela el relleu. Pot ser de diverses maneres:
Pluja: arrenca i transporta roques i terra que desgasten les muntanyes. Els corrents i els rius obren barrancs i valls. Quan l’aigua perd força i ja no pot arrossegar les roques i la terra forma planes i deltes.
Glaç: quan l’aigua s’introduiex per les fissures de les roques i la temperatura baixa, es glaça i augmenta el volum, pressiona les parets de la roca i la trenca.
Rius d’aigua subterrània: els components químics de les roques es dissolen amb l’aigua, formen esquerdes per on l’aigua passa i es produeixen coves i galeries amb rius d’aigua subterrània.
Onades: actuen a la costa desgastant la roca més tova.
Corrents marins: acumulen sorra a les platges i els golfs.
2) Vent: desgasta les roques i transporta partícules petites que les van erosionant. En els climes secs i sense vegetació el vent té més facilitat per transportar partícules, fent que s’erosioni més el terreny.
3) Vegetació: les arrels de les plantes i els arbres poden ajudar a trencar roques o a fixar el sòl del vessant de les muntanyes.
Aquest article s'ha publicat dins de TEMA 3 LES FORMES DE LA TERRA i etiquetat amb , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *