Primera sessió

1. El porta papers de Windows.

1.1. Què és?

El portapapers és una àrea de memòria que té reservat l’entorn operatiu per a què sigui utilitzada per qualsevol aplicació,

1.2. Per a què serveix?

És una eina de Windows,  que ens permet emmagatzemar qualsevol tipus d’informació (text, imatge, so, fórmules, taules, etc.), per a fer-ne còpies o transportar-la d’un programa a un altre.

Tots els Windows ho tenen. Si tothom te un portapapers al seu ordinadors

1.3. Utilitats Didàctiques.

1.    Copiar  qualsevol text

2.    Copiar qualsevol  imatge.

3.     Copiar qualsevol recurs informàtic.

Una vegada un bon amic em va dir una molt bona definició de mestre/a:

“Els mestres som els millors copistes del món, perquè ja està tot inventat.


Conclusió

El portapapers de Windows és una eina molt bona que ens facilita copiar manualment qualsevol tipus de text, imatge o arxiu.

Com?

COPIAR (copy): Copia les dades seleccionades cap al portapapers, sense tocar el contingut de l’àrea de treball. Mètode abreviat: Control + C

TALLAR (Cortar/Cut): S’emporta les dades seleccionades de l’àrea de treball, i les col.loca en el portapapers. Mètode abreviat: Control + X

ENGANXAR (Pegar/Paste): Fa una còpia del contingut del portapapers cap a l’àrea de treball, concretament on estigui situat el cursor del teclat o, si no n’hi ha, on s’hagi picat per última vegada amb la rata. Mètode abreviat: Control + V

Existeix també el mètode tradicionl:


  • menú–>editar–>Copiar (lògicament per a copiar)
  • menú–>editar–>retalla (lògicament per a retallar)
  • menú->editar–>enganxar (lògicament serveix per a enganxar la informació)

Aquest mètode és més fàcil de recordar però més lent


Exemple / exercici: Com duplicar una informació:

  1. Seleccionar les dades a duplicar
  2. Emmagatzemar una còpia des dades seleccionades en el portapapers
  3. Situar el cursor de teclat en el lloc de destí des dades a duplicar
  4. Desar-hi el contingut del portapapers.

Exercici. Tria un tema (per cert estaria bé que fora d’una de les verdures de l’hort) i realitza una fitxa que puguis fer servir  per a la classe.

Aquí us deixó un vídeo explicatiu.

2. Capturar pantalla

A molts manuals sobre ordinadors i a moltes pàgines d’internet (aquí mateix també) veureu imatges de com és un programa, tal com es veu al monitor. Aquestes imatges es fan aprofitant una possibilitat molt interessant de l’ordinador que es diu captura de pantalla.


2.1. Què és ?

És una acció que tenim en tots els teclats i ordinadors, a la nostra disposició i ens permet capturar tota la pantalla que en aquell moment es visualitza en l’ordinador (amb <Alt>+<ImprPant> capturem només la finestra activa). Equival a cliclar copiar amb qualsevol programa de Windows.Per utilitzar la captura en algun programa: Word, dibuix… únicament hem d’ enganxar-la (comandament “pegar” CTRL + V) en el full on treballem.

2.2. Aplicacions

Quines aplicacions té la captura de pantalla? L’aplicació més òbvia (i més corrent) és il.lustrar el funcionament de programes de l’ordinador. També podem fer un llistat dels continguts d’una carpeta o d’un disquet capturant la pantalla que els mostri a l’explorador de windows. Capturam i ho imprimim en paper. Podem emprar-lo per fer un mapa visual dels continguts d’un web, amb una tècnica semblant a l’anterior.

També ens serveix per aprofitar les imatges creades amb un programa de demostració que no permeti guardar 🙂 Una bona idea per aprofitar demos de programes com Photoshop, Painter o Bryce!

Els usos de les captures de pantalla són múltiples,  qualsevol cosa que vegem al monitor la podem convertir en una imatge normal que després utilitzarem on convengui.

Podem retocar aquesta imatge, agafar-ne una part, etc. amb qualsevol programa de dibuix o de tractament d’imatge, guardar-la i utilitzar-la quan ens convingui. No cal cap programa especial: és una propietat del sistema Windows mateix (si bé existeixen utilitats especialitzades, que permeten major nombre d’opcions.) Per capturar la pantalla, és a dir, fer-ne una imatge instantània del que es veu al monitor a un moment donat, hi ha un sistema molt fàcil que podeu provar ara mateix. N’hi ha prou amb seguir aquestes senzilles instruccions:

1.      Prepareu el que voleu que es vegi.

2.      Pitgeu la tecla ImprPant (o PrintScreen): està situada a la dreta, entre el teclat alfabètic i el numèric (vegeu la il.lustració).
3. Aneu al programa de pintura que volgueu, per exemple Paint o Paint Shop Pro. Obriu una nova imatge: Archivo>Nuevo. A continuació, aneu a Edición>Pegar. Voilà: Apareix la pantalla que heu capturat! Ara és una imatge i la podeu editar com calgui.
4. Alternativament, podeu enganxar (CRTL + V) la captura de pantalla gairebé a qualsevol programa: per exemple, com a il.lustració d’un document de Word o de Works.

Exercici.

  1. Fes clic aquí
  2. Còpia la imatge amb el botó Impr pant
  3. Enganxa-la al paint amb Crtl + V.

3. Paint


Paint és un programa de dibuix que ve incorporat amb Win9X. Permet realitzar

dibuixos, imprimir-los i desar-los en format mapa de bits (BMP), GIF i JPEG.

Malgrat que els programes de dibuix estan pensats per a la creació i manipulació

d’imatges, el seu ús es pot aplicar a d’altres activitats curriculars que continguin

importants components gràfics.

Aquí us deixo un jclic per a que valoreu els vostre coneixements de Paint (feu clic aquí)

3.1. Exercicis Paint


7 Paint Nivel Basic

4. Curiositats

Desprès de treballar de 9.00 a 17.00, crec que una de les millors metodologies per a prendre o ser competent amb les TIC o TAC és jugar per això us deixo tres activitats que us faran desconectar de la feina i gaudir una mica de les noves tecnologies.

Blog del Ventdelpla

www.youkioske.com

YouKioske, probablement la millor web per a llegir online, diaris i revistes online, magazines, premsa, llegir les millors revistes de la xarxa, ebook, pdf, …

Make my babe

http://www.makemebabies.com/mybaby/

És un programa divertit que fa simulacions de com podria ser la cacar del teu fill. Només cal pujar dues fotos carnet i surt una aproximació. Depenent de la bellesa surten veritables mounstruos.

5.0 Resum de la sessió

S’està carregant…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *