16 DE NOVEMBRE, DIA MUNDIAL DE LA TOLERÀNCIA

…Per reflexionar, comentar i aplicar en la nostra convivència i en les nostres relacions amb els altres.

“Fragment de la Declaració de principis sobre la tolerància, de la ONU, a 1995

Significació de la tolerància

1.1. La tolerància és el respecte, l’acceptació i l’estimació de la riquesa i de la diversitat de les cultures del nostre món, de les nostres formes d’expressió i de les nostres maneres d’expressar la nostra qualitat d’éssers humans. La tolerància és encoratjada pel coneixement, l’obertura d’esperit, la comunicació i la llibertat de pensament, de consciència i de creença. La tolerància és l’harmonia en la diferència. La tolerància no és pas només una obligació d’ordre ètic: és també una necessitat política i jurídica. La tolerància és una virtut que fa possible la pau i contribueix a substituir la cultura de la guerra per una cultura de la pau.

1.2. La tolerància no és ni una concessió, ni una condescendència, ni complaença. La tolerància és, en primer lloc, el reconeixement dels drets universals de la persona humana i de les llibertats fonamentals dels altres. En cap cas la tolerància no pot ser invocada per justificar atemptats a aquests valors fonamentals. La tolerància ha de ser practicada pels individus, els grups i els estats.

1.3. La tolerància és la clau de volta dels drets humans, del pluralisme (inclòs el pluralisme cultural) de la democràcia i de l’estat de dret. La tolerància implica el rebuig del dogmatisme i de l’absolutisme, sosté les normes enunciades en el conjunt dels instruments internacionals relatius als drets humans.

1.4. D’acord amb el respecte als drets humans, la pràctica de la tolerància no significa tolerar la injustícia social ni renunciar a les pròpies conviccions, ni fer concessions en aquest aspecte. La pràctica de la tolerància significa que cadascú és lliure de triar les seves conviccions i reconeix que l’altre gaudeixi de la mateixa llibertat. Significa l’acceptació del fet que els éssers humans, que es caracteritzen naturalment per la diversitat del seu aspecte físic, de la seva situació, de la seva forma d’expressió, dels seus comportaments i dels seus valors, tenen el dret de viure en pau i de ser tal com són. També significa que ningú no té el dret d’imposar les seves opinions als altres.”


21 DE SETEMBRE, DIA INTERNACIONAL DE LA PAU

Amb motiu del Dia Internacional de la Pau 2011, la Directora General de la Unesco ha publicat un Missatge, en el qual fa especial referència als joves i al seu protagonisme per a la construcció de la pau.  A continuació podeu llegir el missatge en les versions anglesa i castellana, ja que encara no està disponible el document en català.

Missatge Dia Internacional de la Pau (anglès)

Missatge Dia Internacional de la Pau (castellà)

CELEBREM EL DENIP (DIA ESCOLAR PER LA NO-VIOLÈNCIA I LA PAU).

Enguany el DENIP coincideix amb l’Any Internacional dels Joves, declarat per les Nacions Unides (des d’agost de 2010 a agost de 2011), i dedicat al diàleg i la comprensió mútua entre els joves. Per aquest motiu, hem triat com a lema de la celebració “Tinc un amic”. gdw_intl_year_of_youth

Al llarg del mes de gener hem realitzat uns tallers d’Educació per la Pau, en col.laboració amb la Coordinadora d’ONG de Lleida. Aquests tallers han consistit en dinàmiques de grup sobre el concepte de pau i violència, i de quina forma mirem de resoldre els conflictes quotidians. Inclosos en aquests tallers també hem construït uns paraigües amb materials reciclats, en els quals hi havia escrits missatges de pau. Aquesta part plàstica del taller s’emmarca en el projecte internacional “Paraigües per la pau”, i al qual ens hem adherit.

Hem compartit aquest projecte amb les altres escoles associades a la Unesco de Lleida. Per aquest motiu, l’alumnat de Formació Professional de l’Institut ha fet unes sessions de formació amb la Marta Marquès, de la coordinadora d’ONG, i en les setmanes següents han anat a les escoles per fer els tallers i activitats als nens i nens d’Educació Infantil i Primària. L’experiència ha resultat molt positiva.

El dia 28 de gener hem celebrat el DENIP amb dos actes paral.lels:

Hem anat tots plegats al cinema a veure la pel.lícula “Herois”, de Pau Freixa (2010), dedicada a l’amistat. Allí hem llegit el Manifest per la pau, i treballarem aquesta pel.lícula en les properes sessions de tutoria.

Els delegats i delegades de tots els cursos ens han representat en la celebració conjunta de les quatres escoles associades a la Unesco de Lleida, que s’ha fet al pavelló Onze de setembre. En aquest acte hi ha han participat uns 600 alumnes de les quatre escoles, i hi ha hagut actuacions musicals, missatges de pau, animació, lectura del manifest per la Pau i cant final, “Tinc un amic”, del grup Gossos.

10 DESEMBRE, DIA INTERNACIONAL DELS DRETS HUMANS

El dia 10 de desembre celebrem l’aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans (1948).

asma-jahangir3Asma-Jahangir, advocada pakistaní, ha estat guardonada enguany amb el Premi UNESCO/Bilbao per a la Promoció d’una Cultura dels Drets Humans. La Unesco ha reconegut de forma especial la seva contribució a la defensa des drets humans i en particular el seu paper a favor dels drets de les minories religioses, de les dones i dels nens. Per a l’atorgament d’aquest Premi la Unesco ha destacat que Asma-Jahangir ha contribuït de forma molt important a favor del diàleg interreligiós i intercultural, de la tolerància, i de la cooperació per la pau, i ha defensat l’educació com a eina per a combatre la intolerància i la discriminació.(llegir noticia web Unesco)

Per enriquir i obrir noves perspectives, us proposo la lectura i reflexió sobre la pàgina \”Tots som necessaris\”, d’Amnistia Internacional, en la qual hi ha històries reals, cites, i contes sobre els drets humans.

Així mateix, a la web d’Amnistia Internacional, en la secció d’Educació en drets humans, podem trobar un munt d’idees, materials i informació molt interessant per a tenir en compte en relació al tema de la Declaració Internacional dels Drets Humans.



20 NOVEMBRE, DIA DELS DRETS DELS INFANTS

El dia 20 de novembre se celebra el Dia Mundial dels Drets dels Infants, amb motiu de l’aniversari que les Nacions Unides van fer la Declaració dels drets dels infants (1959) i van aprovar la Convenció dels drets dels infants (1989).

Organitzacions com UNICEF o Save the Children estan fent una important i valuosa tasca d’anàlisi i denúncia de la situació de la infància en el món, especialment la que es troba en situació de risc, i de defensa dels drets dels infants.

Centrant-nos en el nostre context més proper, m’agradaria compartir amb vosaltres una reflexió que ens aporta Roser Batlle, pedagoga, i que titula “EL DRET A SER EDUCAT EN LA GENEROSITAT. Un dret oblidat”.

generositat5Pensant en els nostres infants “benestants”, acostumats a rebre i fins i tot a exigir, potser caldria recordar-nos que també tenen la necessitat de compartir, de ser solidaris, d’ajudar els altres sense esperar res a canvi. Sovint ignorem la seva capacitat de ser generosos, el seu dret a experimentar el goig de participar en la construcció d’un món millor, amb més bondat, amb més justícia. Hem de donar-los oportunitats per aprendre a ser feliços sense necessitat de tenir més, sinó mirant més enllà d’ells mateixos i desenvolupant la capacitat d’estimar. Ser educats en aquesta capacitat també és un dret que tenen els infants. No només han de ser estimats, també que han d’aprendre a estimar els altres.


ELS CASTELLS, PATRIMONI DE LA HUMANITAT

castellers_lleida1Avui a Nairobi, la Unesco ha declarat el fet casteller Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Amb això es dóna un reconeixement mundial a la tradició castellera, tan arrelada a Catalunya, com a riquesa cultural singular que s’ha de protegir i promoure.

En la 23a. Trobada Estatal d’Escoles Associades a la Unesco, celebrada aquest juliol a Lleida, a proposta de la xarxa catalana d’escoles associades a la Unesco, l’Assemblea General va donar suport unànime a la candidatura del fet casteller com a Patrimoni de la Humanitat. En el mateix acte es va donar suport, també, a les candidatures del flamenco i de la dieta mediterrània, que també han estat declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Aquest recolzament unànime de totes les escoles Associades a la Unesco de l’Estat Espanyol va ser comunicat a París a través de la coordinació estatal de la xarxa. Ens felicitem, doncs, per haver donat suport exprés a les candidatures del fet casteller, el flamenco i la dieta mediterrània amb aquest gest de compromís i solidaritat. Enhorabona a les tres candidatures, i endavant!!

DIA INTERNACIONAL DE LA TOLERÀNCIA (16 de novembre)

– “La tolerància és el respecte, l’acceptació i l’estimació de la riquesa i de la diversitat de les cultures del nostre món, de les nostres formes d’expressió i de les nostres maneres d’expressar la nostra qualitat d’éssers humans.”

– “La tolerància és l’harmonia en la diferència.”

– “La tolerància és una virtut que fa possible la pau i contribueix a substituir la cultura de la guerra per una cultura de la pau.”

– “La tolerància és el reconeixement dels drets universals de la persona humana i de les llibertats fonamentals dels altres.”

Aquestes definicions són les que va donar l’ONU en la seva Declaració de Principis sobre la Tolerància (1995). Han passat ja 15 anys des d’aleshores, i aquesta Declaració sembla per estrenar. Hem avançat en tolerància? Respectem, acceptem i estimem la diversitat com una riquesa? Hem après a conviure en la diferència amb harmonia?

Potser cal concretar encara més, per entendre-ho millor: Què significa practicar la tolerància? La mateixa Declaració de l’ONU ens dóna pistes per anar fent camí:

– “Significa que cadascú és lliure de triar les seves conviccions i reconeix que l’altre gaudeixi de la mateixa llibertat.”

– “Significa l’acceptació del fet que els éssers humans, que es caracteritzen naturalment per la diversitat del seu aspecte físic, de la seva situació, de la seva forma d’expressió, dels seus comportaments i dels seus valors, tenen el dret de viure en pau i de ser tal com són”

– “Significa que ningú no té el dret d’imposar les seves opinions als altres.”

Més enllà de les frases boniques i dels bons desitjos per al món en general, caldria que cadascú de nosaltres tinguem ben presents, en el dia a dia, aquests significats, ben simples: que tothom té el dret de viure en pau i de ser tal com és, i que ningú no té el dret d’imposar les seves opinions als altres. Podrien ser uns bons propòsits per al Dia Internacional de la Tolerància.

Declaracio tolerancia (1a part)

mafalda1

5 D’OCTUBRE, DIA MUNDIAL DEL PROFESSORAT

Missatge conjunt dels directors de la UNESCO, l’UNICEF, el PNUD, l’OIT i la Internacional de l’Educació amb motiu del Dia Mundial del Professorat 2010, “La recuperació comença amb el professorat”.Missatge dia professorat 2010

Us recomano també la lectura de l’article de Miquel Àngel Essomba, director del centre Unesco de Catalunya, en el Bloc “El Garbell”.: mestres-felicitats