Els déus, els símbols i els llocs de la mort

Us proposo un viatge per descobrir l’inframón, aquell lloc on els grecs creien que hi anaven a parar els seus morts i també perquè conegueu una mica més els senyors de la mort: Hades i Perséfone. També hi ha altres déus, com el déu Cronos i la seva dalla que també simbolitzaven la mort.  A l’entrada del cementiri de Reus n’hi havia un,  el popularment conegut  “Peret de la dalla”. El déu Cronos, obra d’Agustí Auqué que simbolitza el pas del temps, esperava la nostra hora des de 1871 a la porta del Cementiri General de Reus fins que el franquisme la va fer retirar i amb la restauració de la democràcia va tornar al seu lloc original. També la magrana, símbol de Perséfone, es trobava als cementiris. És una de les fruites de la tardor, així com les carabasses, les castanyes, les ametlles. Altres déus, com Hermes, conduïen les ànimes dels morts fins a Hades i Hipnos( la son ) i Thanatos ( la mort) s’apoderaven del difunt.  Els familiars posaven una moneda a la boca o dues sobre els ulls del mort perquè pogués pagar a Caront, el barquer.Els grecs no temien tant els morts com els romans, però fins el moment que no els enterraven o incineraven pensaven que l’ànima vagava per la terra. Avui dia a Grècia encara posen monedes (a la butxaca del difunt ) i tapen els miralls de casa mentre hi ha el mort. Altres deesses monstruoses també decidien sobre el final o principi de la vida, eren les Moires: Cloto, Làquesis i Àtropos. Una cardava el fil, l’altre el mesurava i la última el tallava. Tenien un sol ull, a través del qual podien saber el passat, el present i el futur. La bola de vidre d’avui dia s’inspira sens dubte en aquest ull que tot ho veia.

Són molts els éssers, els déus i els símbols que tenen a veure amb la mort. Alguns com Odisseu van poder baixar a l’inframon i d’altres com Orfeu va intentar salvar la seva estimada Eurídice, si no fós perquè…  Si a algú en vol posar més o té algun dubte o comentari a fer, ja ho sap!

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *