Emmèlia Pomar

Departament d’expressió

El passat 20 de gener, un grup d’alumnes  de diferents cursos (4t ESO, Batxillerat i CAS) vam anar al Caixafórum a veure l’exposició:

AGON, la competició a l’antiga Grècia.

Per fer la visita ens va acompanyar una guia del mateix museu, que ens va anar explicant el més destacable de l’exposició.

Els grecs consideraven que es podia assolir l’excel·lència amb un equilibri entre la ment i el cos; a través de l’habilitat atlètica, buscaven un físic impecable, i a través de la filosofia, la ciència i l’apreciació de les arts, conreaven la ment.

Agon, era el terme en grec antic per descriure el concepte de rivalitat honorable. D’una banda, per entendre les raons de l’esperit competitiu dels antics grecs, hem de recordar la topografia de comunitats separades per mar d’aquesta civilització. Tot i que aquestes comunitats compartien una llengua, una religió i un passat llegendari, mantenien les seves diferències i incentivaven una cultura de rivalitat amb honor.

D’altra banda, hi havia la naturalesa politeista d’aquestes comunitats gregues, amb famílies de déus i titans . Finalment, un fort sentit de superioritat respecte a les altres cultures veïnes del món grec també contribuïa a les seves ànsies de competir.

Aquesta exposició ens va proposar una comprensió d’aquest esperit competitiu a través d’una selecció de tresors de l’espectacular col·lecció del British Museum.

Vam poder veure escultures, monedes, joies, ceràmiques , estàtues com la del “Diadúmeno de Vaison”, una escultura en marbre d’un atleta lligant una cinta al cap com marca de la seva victòria . Ens va cridar molt l’atenció el bon estat de conservació d’algunes peces.

Fotografies de la visita dels estudiants  a l’exposició.