VI Setmana de Cinema Espiritual

El lema de l’edició d’enguany és “Els qui encara esperen“.

Sembla que en el cine s’han imposat les històries que acaben malament. Es pensa que una pel·lícula que acaba bé, tot i que sigui després de superar dificultats i sacrificis, amaga la veritat de la vida. Hi ha un determinat pòsit de pessimisme que sobrevola guionistes i directors.

Els crítics afirmen que aquestes propostes de l’esperança són simplistes, benintencionades però falses, perquè s’allunyen de la realitat. Com més desolat i cru sigui el final, més és valorarà la pel·lícula com a coherent i sincera. Només en el cine infantil es concedeixen aquestes ingenuïtats.

No obstant això, les històries de l’esperança segueixen captivant el públic. En temps difícils, els éssers humans han necessitat relats que parlin de la victòria de la llum i la bondat. Quan la humanitat perd aquestes narracions s’oblida de l’esperança.

Per aquesta raó és freqüent que, aleshores, es proposin històries que recuperen la fe com a gran relat de confiança, de la promesa que prové de Déu. Sense ignorar el poder del mal i tot superant els optimismes inconscients, el projecte de l’amor que batega en el cor del món ens mostra fins a quin punt no tot està perdut i sempre hi ha una sortida.

No és cap casualitat que, precisament, en una època de crisi, tinguem una bona collita de pel·lícules que ens presenten personatges que, a pesar de tot, segueixen esperant contra tota esperança, com el protagonista de Slumdog Millionaire. O que capgiren les seves vides envers l’entrega i la bondat, como en Gran Torino. Fins i tot, personatges que, per la seva ingenuïtat, ens recorden que sempre són possibles les il·lusions, com en El hijo de Rambow o El valiente Despereaux. Tot i que també comptem amb avisos que ens prevenen de falses expectatives, com La ola, finalment ens queden els personatges que superen les proves i troben una confiança bàsica, fonamentada d’una manera transcendental, com en La vida secreta de la abejas.

Descarregar el tríptic informatiu

Aquest article s'ha publicat dins de Cinema i Religió, Materials, Multimèdia i etiquetat amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *