EL VIATGE DE L’ELEFANT

El viatge de l'elefantEl viatge de l’elefant és una novel·la de l’escriptor portuguès i guanyador del premi Noble José Saramago. Publicat en portuguès amb el títol A viagem do elefante el 2008. Ha estat traduït al català al mateix any per Núria Prats Espar i publicada per Edicions 62.

La novel·la parteix d’un fet històric, el regal que Joan III de Portugal va fer a l’arxiduc Maximilià d’Àustria en motiu del seu casament amb Maria d’Àustria filla de l’emperador Carles V. Aquest regal consistia en un elefant, de nom Salomó (que després serà canviat a Solimà, per ordre de l’arxiduc) i fou fet el 1551. En la novel·la se’ns explica com el rei de Portugal decideix fer aquest regal i com organitza una comitiva per enviar-lo a Valladolid, on Maximilià i la seva muller exerceixen de virreis de Castella. L’autor coneix aquesta història quan visita una lectora de portuguès de Viena.

Una novel·la plena de sarcasme, ironia i molt humor. Sorpèn el tipus de redacció que José Saramago ja ha utilitzat en altres moments de la seva obra. No és que sigui un error ortogràfic ni taquigràfic. Potser forma part de la mateixa ironia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *