INVESTIGUEM L’ESTAT DEL RIU LLOBREGAT A L’ALÇADA DE MOLINS DE REI

Un dia la Clara va portar una noticia i de aquí va sortir la idea de fer una excursió al curs baix del nostre riu. Hi vam anar amb les les nostres bicicletes i vam anar al riu, a inspeccionar l’aigua del tram de riu, vam mirar l’aigua, vam mirar els macroinvertebrats, vam mirar com estava el bosc de ribera, i vam mirar l’impacte antròpic.

 

Vam fer un estudi de l’estat de l’aigua del riu Llobregat a l’alçada de Molins de Rei. Vam obtenir aquests resultats, l’aigua del curs baix és de color marronós i grisós, l’aigua és inodora però fa una mica d’olor a terra. És una aigua que no té gens d’espuma. És una mica tèrbola, i està a 13Cº . L’amplada mitjana del riu és de 28m i la fondària mitjana és d’1m. No hi ha gens d’ombra sobre el riu, hi trobem còdols , graves,llims i argiles.

Les plantes que vam trobar al bosc de ribera van ser: arbres, arbustos, lianes i herbes. Els arbres que hi havia eren: om, figuera, freixe i àlber. Els arbustos que hi havia eren ginesta, jonc boval, arç blanc i canyes de sant Joan. La liana que hi havia era un esbarzer. Les herbes són l’espiga, la rebenissa groga, els cards,els trèvols i l’herba donzella.

Quan vam observar el bosc de ribera vam veure que hi havia canyar i herbes no hi havia connectivitat entre el bosc de ribera i el riu, per això vam obtenir que la qualitat del bosc de ribera és baixa.

 

Vam buscar animals macroinvertebrats per saber si l’aigua del curs baix del riu Llobregat tenia bona qualitat, i vam trobar entre d’altres: cuc de sang, fisas, frigaria… i altres tipus de macroinvertebrats supervivents. Sumant l’índex biològic de cada animal podem concloure que l’estat actual de l’aigua del curs baix del riu Llobregat és pèssima.

 

Quan vam anar al riu Llobregat vam notar un fort impacte antròpic .

Hi havia l’autopista, la via del tren, tubs de gas, torres elèctriques, construccions, camí de terra i deixalles. A més, vam veure que la vora del riu està perforada per col·locar els tubs de gas.

El riu Llobregat té massa impactes antròpics i no s’hi poden cultivar horts o camps agrícoles, i això fa que sigui més pobre.

 

Aquell dia els nens i nenes de quart de l’escola La Sínia vam aprofitar l’excursió al riu per a recollir brossa. Vam trobar: una bossa de carbó, una forquilla, compreses d’orina, roba, papers, ampolles d’aigua, llaunes, tela, un ninot de playmobil…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *