L’esgrafiat

La paraula esgrafiat prové de l’italià sgraffiare, és a dir, fer incisions o rascar amb un estri especial anomenat grafio.
És una tècnica molt antiga que ja utilitzaven les civilitzacions del IV mil·leni adC. Els romans empraren també aquesta decoració amb dibuixos senzills. Des del segle XII al XVI són nombroses les ceràmiques esmaltades esgrafiades i recobertes després amb una capa vidriosa. Tenen gran difusió a Itàlia.
En el món musulmà hispànic es practicava la tècnica del manganès esgrafiat que consistia en extendre una capa elaborada amb òxid de manganès per esgrafiar després i deixar al descobert la terracota.
Durant el Renaixement italià els arquitectes ampliaren els temes de la decoració esgrafiada en els grans palaus edificats en aquell moment. Més tard, s’iniciaren les primitives manifestacions de la moderna escola de l’esgrafiat que s’extengué especialment i sobretot durant el Modernisme, a Catalunya. És per això que es troben a Barcelona i d’altres ciutats moltes mostres d’aquesta tècnica.
Sobre el mur, es realitza amb els mateixos materials que per al fresc, calç aèria i sorra de marbre al 50% aprox, però el pigment es barreja amb la calç per separat per obtenir el que es denomina tinta, aquesta tinta (color) serà convenient que es passi per un procés de garbellat per tal d’eliminar els grumolls de gransa (calç poc apagada i amb molt mordent).
El procés consisteix en estendre un primer arrebossat (anomenat trepa), es deixa endurir i, un cop ja sec i passat un temps prudencial (preferiblement dos o tres dies), s’estén una altra capa fina del mateix color (s’anomena defensa). Tot seguit i encara tendre, s’estén el morter de diferent color. Es solen donar dues capes i generalment es deixa uniformement rugós per mitjà d’un remolinat o bé un enlluït (aplanat) que es fa amb la tinta de calç i molt poca sorra (o gens) realitzant una capa de gruix mínim.
Més tard, quan el material ho permet, s’estargeix el cartó amb el dibuix i amb l’ajut d’un estilet (o navalla) es talla el dibuix i s’elimina allà on convingui la capa superior, anomenada contratrepa i fent aparèixer a sota el color de la primera capa.

Adreces d’algunes empreses d’esgrafiats de Barcelona i rodalia

ORIOL GARCIA S.L.
Taller: c/ Polònia, 27 (08024 Barcelona)
Despatx: c/ Polònia, 8 (08024 Barcelona)
Telèfons: Taller: 93 – 219 19 85
Despatx: 93 – 210 61 08
Correu electrònic: estucsoriolgarcia@estucsoriolgarcia.com

JOAN SOLÉ
Procediments murals
Alfons XII 29,
08006 Barcelona
Telf.: 627 41 07 67 – 93 200 80 98
Fax: 93 237 79 48

ESTUCS CAMPRECIOS S.L.
Torrent, 3
08960 Sant Just Desvern
Telf.: 93 371 94 68 – 651 99 33 81
Fax: 93 372 48 01
Correu electrònic: info@estucscampreciossl.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *