Aquests són alguns consells i trucs que us ajudaran a dissenyar una bona enquesta:

Davant la dificultat que es presenta per fer l’ enquesta, aquest són uns consells que us ajudaran a dissenyar-la. A la GIC també disposeu de més informació.
Penseu que l’objectiu de l’enquesta, és obtenir la màxima informació sobre la necessitat ,els gustos i preferències dels vostres clients potencials.Heu de detectar aquestes necessitats i recollir aquells suggeriments que fan que el vostre producte o servei sigui més desitjat.

Indiqueu clarament els vostres objectius de recerca.
Moltes persones són reticents a contestar preguntes personals i a donar les seves opinions. Si s’està desenvolupant una enquesta per a un projecte , és molt probable que els receptors de l’enquesta estiguin més disposats a contestar-la si tenen clar l’objectiu de l’enquesta. A la part superior del l’enquesta, cal explicar-ne breument l’objectiu i assegurar a cada entrevistat que les seves respostes seran totalment anònimes. Per respectar a la intimitat de l’enquestat s’ha d’anomenar les persones com subject1, subject2, etc .

Incloeu les instruccions de com respondre a l’enquesta
Per tal de recollir uns resultats vàlids, assegureu-vos d’incloure instruccions sobre com contestar el qüestionari de l’enquesta. Les instruccions en general poden ser del tipus:

Si us plau, marqueu la casella corresponent al costat de la seva opció de resposta amb una “x” (X). Marqueu amb un cercle la resposta correcta O.Si us plau, contesti totes les preguntes posant amb la millor opció.

No demaneu informació personal si no és imprescindible
Moltes persones eviten omplir enquestes quan se’ls demanar informació personal ( raça, nivell d’ingressos, etc ..) Malgrat tot, en molts casos, aquesta informació és necessària per a la investigació. Si es necessita aquest tipus d’informació el millor és posar les preguntes al final de l’enquesta.

Mantingueu les preguntes curtes i concises
El text de les preguntes ha de ser curt i concís. La millor manera d’assegurar-se que les preguntes estan ben redactades és provar l’enquesta en un petit grup abans de passar-la a la mostra completa.
Mostra: estadísticament representa un subconjunt d’individus d’una població.

Feu només una pregunta a la vegada
És un error molt comú a les enquestes, i que afecta seriosament al seu anàlisi. Quan es redacta una pregunta, ha d’assegurar-se que només s’està fent una pregunta a la vegada.

Assegureu-vos que les preguntes són imparcials.

Al desenvolupar una enquesta heu d’assegurar-vos que les preguntes estan redactades de forma neutral, és a dir, que no s’esta conduint cap a una determinada resposta. Això pot semblar evident, però molt sovint quan s’escriuen les preguntes,

Feu preguntes que poden ser contestades
Cal assegurar-se que les preguntes que es formulen són preguntes que la gent serà capaç de respondre. L’error més comú és fer preguntes que la majoria de la gent no pot recordar. O preguntes que el públic objectiu no enten.

Ordeneu les preguntes per temes
Si l’enquesta té més de sis preguntes, has de fer un esforç per organitzar-les de tal manera que l’enquestat pugui respondre-les el més ràpidament possible. Una bona manera d’organitzar les preguntes és agrupant-les per temes.

Presenteu les preguntes en un disseny net i organitzat
Un disseny net, farà que sigui més senzill per a la gent respondre-les i per a l’enquestador recollir les dades.

Proveu l’enquesta
Un cop desenvolupada l’enquesta, fer una petita prova (5 -10 persones) per assegurar-se que els enquestats entenen clarament les preguntes que se’ls demanen, i que s’esta recollint la informació necessària per la recerca.

A.Codina

Quant a Àngels Codina

Hola em dic Àngels i actualment estic fent de professora de cicles formatius a la Salle Manlleu en la especialitat de Gestió administrativa i Administració i finances. En aquests moments porto aquest bloc: Fem Rutllat el projecte, és un bloc de suport per els alumnes d' Administració i finances de Grau superior en els Mòduls 11-13 Simulació Empresarial i Projecte d'administració i Finances. També serveix de suport als alumnes de GM i GS. d' empresa i iniciativa emprenedora i per a tots aquell/@s que us pugui servir .
Aquest article ha estat publicat en El projecte pas a pas, General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Aquests són alguns consells i trucs que us ajudaran a dissenyar una bona enquesta:

  1. Isabel Vivet diu:

    Aquests consells han resultat ser molt útils i encertats.
    En el meu cas, totes les persones enquestades no han tingut cap problema per contestar l’enquesta, han entès les preguntes i no les han trobat enrevassades.
    En definitiva, unes bones bones instruccions per elaborar una enquesta.

  2. A. Codina diu:

    La finalitat bàsica dels post del blog de projecte, és donar-vos quan més pautes millors, per tal de fer-lo el millor possible.És bo saber que ús ha estat útil.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *