Independència i educació

Presenciar la taula rodona organitzada per la sectorial de l’ANC Docents per la independència on els ponents eren tres exconsellers d’educació de la Generalitat i dos representants d’altres partits polítics –Ernest Maragall, Pep Bargalló, Carme Laura Gil, Teresa Casals i Montserrat Niubó moderats per Rita Marzoa- et dóna una raó més que la independència de Catalunya no és només una necessitat econòmica.
L’espoli fiscal que pateix el nostre país unit a que les lleis que regeixen l’educació provenen de l’estat espanyol i per més llàstima, de l’època franquista –a Catalunya tenim una petita escletxa de decisió- ens impedeix tenir uns millors pressupostos per invertir en educació, construir el nostre sistema educatiu en consonància amb la nostra realitat social i les nostres prioritats de país i poder fer un canvi radical en la formació inicial del professoral. Són motius suficients, oi?
És urgent posar-nos a treballar en aquest sentit. Volem la independència per aquesta i altres raons, més com serà l’endemà de tenir-la? En matèria educativa, haurem de pensar quin tipus de societat ha de ser la catalana i en funció d’això crear l’estructura i el sistema educatiu. Cada país necessita el seu projecte educatiu.
Dins aquestes consideracions incloem que volem una escola catalana. Recordeu que estem pendents de la sentència del Tribunal Constitucional que ha de determinar si podem parlar i educar en la nostra pròpia llengua a les escoles? Volem educar en català, és clar, i també aprendre altres llengües a l’escola, també importants, ja sigui el castellà, l’anglès o aquell que es cregui oportú.
Per últim però no menys important, tinguem en compte que per a la qualitat de l’educació falta modernitat. A ningú se li escapa que el sistema educatiu actual té la pesadesa de no estar al dia. Hem de formar l’alumne pel que viu avui i pel que viurà demà i passar del sistema d’avaluacions al sistema de les persones.
En el meu cas, l’11 de setembre a la manifestació, inclouré aquests anhels en el meu clam. M’hi acompanyaràs?

Núria Vinyals
Mestra d’educació infantil i mare de dos nens

Aquest article s'ha publicat dins de General i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *