Les activitats vivencials properes a la realitat dels alumnes són una gran font d’aprenentatges que, a més a més, permet treballar moltes de les competències bàsiques.

Per aquest motiu la Cristina, la Montse, l’Olga i la Silvia del CEE Conxa Espina de Barcelona van decidir organitzar una taller per fer coques i van utilitzar les tauletes per explicar el procès seguit. Aquesta activitat ha interessat i motivat als alumnes perquè és manipulativa i molt funcional. El grup de cinc alumnes que l’han realitzat tenen entre 5 i 9 anys i presenten una discapacitat cognitiva mitja o lleu i altres trastorns associats com TEA, hiperactivitat, dèficit d’atenció, baix control motriu entre altres.Un tret generalitzat a tot al grup és la necessitat d’atenció molt individualitzada amb suport visual i oral, per aquest motiu fan ús de sistemes augmentatius i alternatius de comunicació (SAAC) com a eina metodològica. L’alumnat requereix de plafons amb SPC o imatges reals per aprendre vocabulari, per poder estructurar la frase i seqüenciar les accions.

Aquesta activitat requereix uns passo previs consistents en: elaborar una llista de la compra, anar a comprar, emmagatzemar i supervisar la compra.  Per tal de poder narrar el procés es van buscar els pctogrames adequats i es va crear un plafó amb els incgredients i una altre amb els passos a seguir. En un primer moment es volia utilitzar l’app Movenote però les mestres es van adonar que no era adequada ja que no els permetia incorporar lesimatges tal com volien i els nens estaven més pendents de mirar-se a la càmara que de parlar. Llavors van escollir Book Creator. Els alumnes van fer les fotografies dels ingredients i dels passos de la recepta, es va gravar l’àudio amb Audacity ja que el so de Book Creator va resultar ser poc senseible. Finalment, es va poder crear un llibre però van haver-hi dificultats per poder desar el material creat.

Mireu les fotografies que van fer els alumnes:

cee conxa espinaLes mestres valoren l’experiència de la següent manera: L’alumnat ha estat motivat tant per  poder fer les fotos, com participar manipulativament en l’elaboració de la coca de vidre i participar en la creació del llibre. Valorem que ens calia fer una reflexió més acurada de les possibilitats de les apps perquè ens hem trobat amb moltes dificultats. La nostra experiència no és del tot satisfactòria perquè amb un power point hagués estat més fàcil (imatge i audio) i  més proper per l’alumnat. Tot i així , creiem que la pràctica ens ajuda a aprendre. Per nosaltres era la primera vegada com a experiència i ha estat tot un repte perquè ara per ara ens estem iniciant en el camí de l’ aprenentatge vers les aplicacions educatives.

App utilitzada

book-creator-icon-large