Sabó Cassolà: A PARTIR D’OLI D’OLIVA DE FREGIR!

Ingredients (proporcions)

 

. 3 litres d’oli D’OLIVA filtrat

. 3 litres d’aigua

. ½ quilo de sosa càustica (hidròxid de sodi = NaOH)

. Opcional: alguna essència (romaní, espígol…)

 

Preparació

 

1.- Tingueu en compte que la sosa és una substància perillosa: provoca cremades greus quan entra en contacte amb la pell; s’ha d’usar amb guants, ulleres i roba de treball; no s’han d’utilitzar mai objectes d’alumini per manipular-la perquè reacciona desprenent hidrogen i pot ser explosiu!

 

2.- Unes hores abans de començar a fer el sabó, posa el ½ quilo de sosa en remull amb 1 litre d’aigua. Cal que tinguis present que es produeix una reacció exotèrmica (desprèn calor) i per tant cal que facis aquesta operació en un recipient de plàstic o bé de ceràmica prou gran i amb la protecció adequada.

 

3.- Posa l’oli i la resta de l’aigua en una palangana prou gran perquè et permeti treballar amb comoditat. Remena aquesta barreja amb una cullera de fusta, sempre en el mateix sentit, fins que observis que l’oli i l’aigua s’han “ajuntat”. No perdis la paciència.

 

 

4.- Comença a afegir-hi el lleixiu que has preparat unes hores abans (sosa + aigua) molt a poc a poc i remenant constantment, sempre en el mateix sentit (com si fessis all i oli). Veuràs que a poc a poc va agafant consistència i es va fent una mica espès.

 

5.- Ara ja pots abocar aquesta pasta en una capsa de cartró folrada amb paper (et pot servir, per exemple, una capsa de sabates).

 

6.- Ho deixes reposar, millor a l’aire lliure però protegit de la pluja. I a l’endemà ja podràs marcar el que seran les pastilles del teu sabó. En un parell o tres de dies ja podràs tallar-lo i fer-lo servir.

 

 

 

També pots fer sabó líquid perquè no és gaire més complicat. Els passos a seguir són:

 

1.- Ratlla un dels trossos del teu sabó en pastilla que has obtingut amb la recepta anterior. També el pots tallar a bocinets amb un ganivet, però llavors hi ha el perill de que et quedin grumolls.

 

2.- A aquest sabó ratllat li has d’afegir tres parts iguals d’aigua.

 

3.- Ho poses a la cuina a foc lent i no deixis mai de remenar fins que arribi al punt d’ebullició. Aconseguiràs una crema una mica més densa que un xampú.

 

4.- En aquest moment li pots afegir aromatitzants (com ara trossets de llimona, romaní, camamilla…) i has de seguir remenant durant 10 minuts més perquè el sabó agafi l’aroma desitjada.

 

5.- Passa la pasta per un colador i deixa-la refredar. Ja tens el teu sabó líquid.

 

 

 

I… bona fragància!!!

Deixa un comentari