LES NOTÍCIES QUE ENS INTERESSEN

En aquest espai podeu escriure qualsevol notícia d’actualitat que creieu que és interessant i pot ajudar a enriquir el nostre bloc.

14 thoughts on “LES NOTÍCIES QUE ENS INTERESSEN

 1. MARC MUNNÉ POL

  Des de l’Oficina de Consum de la Conca de Barberà i amb la col·laboració de l’Agència Catalana del Consum de la Generalitat de Catalunya, s’ha organitzat una sessió informativa dirigida al col·lectiu de la gent gran, titulada “Coneixes els teus drets i deures com a consumidor?” que tindrà lloc el proper dia 27 d’octubre de 2008 a les 17.00h a l’Associació de Jubilats i Pensionistes de Montblanc, a càrrec de la tècnica de Consum del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Laura Contijoch.

 2. jordi i eloi

  El diumenge 16 de novembre gran Trobada de la Confraria del Gras i el Magre a Montblanc
  La Fira de Sant Martí ha comptat amb la col•laboració de la Fundació dels Oficis de la Carn, estretament lligada amb la Confraria del Gras i del Magre que integra els Mestres Artesans Cansaladers-Xarcuters de Catalunya, professionals que porten una dilatada trajectòria dedicada al món de la carn.

  La Confraria del Gras i el Magre ha realitzat fins ara tres grans trobades. Les dues primeres foren a Barcelona i la de l’any passat a Vic, una de les principals capitals xarcuteres de Catalunya.

  Per a la gran trobada de 2008 es va decidir visitar les comarques del sud del país i es va triar Montblanc, per la possibilitat de visitar una població monumental i poder realitzar la trobada en un marc incomparable com és l’antiga església de Sant Francesc.

  El programa de la gran trobada s’inicia a les 11 del matí, amb l’arribada i concentració dels cofrares a l aplaça de Sant Francesc. Tot seguit s’iniciaran unes visites guiades a càrrec dels Guies de Montblanc per gentilesa de l’Ajuntament de Montblanc. Serà l’ocasió de veure desenes de cofrares vestits per a l’ocasió amb capa i barret de copa, passejant per Montblanc i donant una nota de color pel nucli històric.

  A continuació, l’antiga església de Sant Francesc acollirà la cerimònia d’investidura de nous cofrares i el nomenament i investidura dels cofrares d’honor. Seran distingits el periodista Miquel Sen, director del programa Cuines de TV3, i el doctor en Medicina Bonaventura Clotet, cap de la Unitat de SIDA de l’Hospital Germans Trias i Pujol.

  A 2/4 de 3 està previst un dinar de gala a l’antiga església de Sant Francesc que serà servit pel restaurant el Molí del Mallol.

 3. JOAN GONZALES

  La Banda de Música en el curtmetratge ‘Amparito Roca’
  El Cinema del Casal Montblanquí projectarà els dies 25 i 26 d’octubre de 2008, junt amb les pel·lícules habituals, el Curtmetratge “Amparito Roca”, en el que hi va participar la Banda de Música Verge de la Serra de Montblanc, actuant com a músics i com a ocupes.

 4. Eduard

  La Fundació Jaume Bofill acaba de fer un estudi on es compara el nivell dels estudiants catalans amb els d’altres països d’arreu del món.

  Els resultats no són gaire bons. Segons la fundació, que des de fa anys analitza l’educació a Catalunya, si haguéssim de posar nota a l’educació catalana, amb prou feines arribaria al cinc.

  En les diferents proves que s’han fet, els alumnes catalans sempre estan per sota de la mitjana. Mentre que el país que en surt més ben parat és Finlàndia, al nord d’Europa. Tot plegat ja se sabia, però ara n’hem conegut més detalls.

  Informe Bofill

  En l’informe, que és molt llarg, s’explica que, en general, els alumnes de les escoles privades tenen un nivell més alt que els de les públiques. I també hi ha diferència entre els alumnes nascuts aquí, que treuen més bones notes, i els que vénen d’altres països. Tot plegat, sembla que té força a veure amb el nivell econòmic de les famílies.
  A Catalunya també hi ha molta diferència entre nois i noies. En el cas de la comprensió lectora, les noies són millors, i en les ciències, són els nois els que guanyen.

  L’informe assegura que, tenint en compte els diners que ens gastem en educació, el resultat hauria de ser molt més bo.
  Però resoldre-ho no és fàcil. Tothom, polítics, professors i pares, s’hi ha de posar. I, és clar, l’actitud dels alumnes també pot ajudar molt.

 5. sergi

  1 DE CADA 3 JOVES NO PRACTICA EXERCICI FÍSIC

  Un de cada tres adolescents no practica exercici físic en el seu temps lliure. De seguir amb les tendències actuals, al 2015 hi haurà aproximadament 2.300 millons d’ adults amb sobrepes.

 6. josep i albert

  Frape de Montblanc negocia mesures amb els treballadors per afrontar la crisi
  Publicat: 11-11-2008 (CET) Frape Behr de Montblanc farà una aturada tècnica durant la setmana del 15 de desembre. Davant aquesta i altres mesures que aplica l’empresa per afrontar la crisi, els treballadors estan preocupats perquè es depèn de la situació de Nissan i altres empreses de l’automoció. Frape es va instal.lar a Montblanc fa 30 anys. Amb una plantilla d’un miler de persones, és la més potent de la comarca i una de les importants de la demarcació. La situació de crisi esquitxa aquesta empresa, tot i que altres de la comarca es troben en una situació encara molt més delicada, com ara Sinteritzats Montblanc (SIMO), Tapimont -situada just davant de SIMO-, o la paperera Gomà-Camps.

  http://www.tinet.org

 7. julia i cristina

  10/11/2008
  La Fira de Sant Martí neix amb un resultat molt positiu
  La Fira de Sant Martí de Montblanc, centrada en els productes agroalimentaris de la Conca de Barberà va tancar les seves portes el diumenge al migdia amb un resultat molt positiu i que dóna peu a l’optimisme de cara a properes edicions.

  L’antiga església de Sant Francesc acollí un esdeveniment que sorprengué pel seu caràcter innovador, l’aprofitament de les noves tecnologies i la potenciació d’elements d’arrel tradicional com són els productes agroalimentaris i la Setmana Medieval de Sant Jordi.

  La Fira de Sant Martí tingué prop de 5.000 visitants que van realitzar més de 2500 degustacions gastronòmiques i prop de 2000 de vins, cava, licor i aiguardent. Això a banda de les degustacions gratuïtes que es van repartir, al voltant de 1500 racions de productes de pastisseria i prop d’un miler de cuixes de guatlla.

  L’organització, integrada per l’Ajuntament de Montblanc amb el suport de quatre restaurants de Montblanc (Cal Jordi, el Call, el Molí del Mallol i l’Ull de la Vila), l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi i el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Conca de Barberà, van valorar molt positivament la primera edició de la Fira de Sant Martí. Expositors i visitants van destacar les novetats que presentava aquest nou format firal i tots apostaven per una propera edició que consolidi l’esdeveniment.

  Als visitants de la fira se’ls donava la benvinguda amb la degustació d’una cuixa de guatlla i només passejant pel recinte ja podia veure com es rostia un xai a l’estil medieval, i contemplar una exposició al voltant dels productes carnis de Catalunya gentilesa de la Fundació dels Oficis de la Carn.

  L’adquisició de tiquets de degustació donava dret a entrar en el sorteig d’un sopar per a dues persones als restaurants Cal Jordi, el Call, el Molí del Mallol i l’Ull de la Vila de Montblanc. Els sortejos van reunir molts assistents esperant ser els afortunats.
  Però un dels elements més atractius de la fira va ser una gran pantalla on es van projectar demostracions de cuina en directe. A banda de les que s’havien programat, n’hi va haver alguna d’improvisada com l’explicació de com s’elabora l’aiguardent a càrrec de membres de la Festa de l’Aiguardent de Prat d Comte, una explicació al voltant del món del vinagre a càrrec de Jordi Mateu de Vinagres Guarro i una demostració de cuina per part d’alumnes de l’Escola d’Hosteleria de Cambrils.

  Diumenge al matí es van viure els moments de màxima afluència de visitants (junt amb dissabte a la tarda). En aquells moments es va poder gaudir d’un concert de dixieland a càrrec de l’Small River Dixie.

  Com a dada curiosa per al record, esmentar que quan només feia una hora que s’havia obert la Fira de Sant Martí entrà a l’església de Sant Francesc un il•lustre visitant, el cuiner Santi Santamaria que va passejar una bona estona parlant amb els expositors i els visitants.

  Cuina en directe
  La Fira de Sant Martí s’inicià amb la vocació d’acostar al gran públic els productes agroalimentaris de la Conca de Barberà. Es va creure convenient fer-ho a través de les demostracions en directe que realitzaren diversos cuiners i que eren seguides pels assistents a través d’una gran pantalla situada a l’absis de l’antiga església de Sant Francesc.

  El que s’anomena “showcooking” fou una gran èxit gràcies a la col•laboració dels tres restaurants que participaren fent demostracions: Cal Jordi, el Molí del Mallol i l’Ull de la Vila.

  A més hi hagué dues altres activitats directament relacionades. Es va fer un tast comentat de botifarra blanca i negra a càrrec de Josep Dolcet, veterinari de la Fundació Oficis de la Carn.

  I tot seguit el reconegut cuiner Ramon Parellada, de la Fonda Europa de Granollers i del restaurant Casa Parellada de Barcelona, va parlar de la salsa de romesco acompanyat de Ramon Lamarca i Inés Bordas.

  http://www.montblanc.cat/noticies/view.php?ID=797

 8. Tània i Miriam

  Després de més de 700 anys custodiant la Serra, les monges van rebre un emotiu comiat on no va faltar el folklore popular

  Més d’un miler de persones van voler acomiadar-se ahir de les monges clarisses de la Serra, que des de l’any 1296 han estat guardianes de la patrona dels montblanquins. L’acte va viure’s com una celebració de les grans pels habitants de la Vila, que van treure els elements folklòrics al carrer tal com passa cada 8 de setembre, quan, coincidint amb la Mare de Déu de la Serra, se celebra la Festa Major.
  A tres quarts de cinc de la tarda els diferents grups sortien de la plaça Major. Els Timbalers encapçalaven el seguici fins al santuari, seguits per l’àguila i l’aguiló, el drac gran i el drac petit, a més de la mulassa, els torraires, la colla de dimonis, els nans, els gegants i els bastoners. La Banda de la Serra junt amb la pubilla i els representants polítics tancaven una comitiva que a les cinc en punt entrava per la porta de l’església. Tanmateix a aquesta hora, els bancs ja estaven del tot plens, així com les cadires que s’havien disposat a les ales de l’església, amb motiu de l’ocasió, i des d’on es podia seguir la cerimònia mitjançant unes pantalles gegants. I és que fins i tot alguns veïns van veure’s obligats a quedar-se a fora.
  Amb forts aplaudiments van ser rebudes sor Concepció, sor Purificació, sor Maria i sor Isabel, que durant les properes setmanes es traslladaran al monestir de les Clarisses de Reus. L’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, va presidir l’ofici religiós que també va comptar amb la presència de l’arquebisbe i bisbe emèrit d’Urgell, Joan Martí Alanis, així com també el pare abat de Poblet, Josep Alegre; el plebà de Montblanc, Albert Palacín, i nombrosos clergues de la comarca.
  Dia emotiu
  L’arquebisbe de Tarragona, que va qualificar la celebració d’un «esdeveniment molt trist», va assegurar que «ens agradaria que la comunitat no s’hagués fet petita. Si s’hagués pogut fer algun trasplantament s’hagués fet, ja que tot s’ha provat i no ha sortit». Tanmateix, Jaume Pujols va voler reconèixer la tasca de les germanes clarisses, que durant tots aquests anys «han estat molt estimades per l’entrega i generositat».
  Fruit d’aquesta estima, la corporació municipal va celebrar ahir a les dotze del migdia un ple extraordinari on es va aprovar per unanimitat la concessió del títol de filles predilectes de la Vila a les germanes clarisses, un reconeixement que se suma a la medalla d’or concedida l’any 1996 pel llavors alcalde Andreu Mayayo.
  En nom de la Vila Ducal, l’exalcalde Josep Gomis va voler «donar les gràcies pel testimoniatge a Montblanc, i perquè han estat guardianes del millor símbol dels montblanquins, la Mare de Déu de la Serra».
  Falta de vocació
  Per la seva banda, la mare abadessa sor Concepció Llurba va assegurar que «no marxem perquè som grans, sinó perquè no hi ha vocacions. Des de la joia de servir el Senyor, ens costa entendre la manca de generositat i valentia per dedicar-se totalment al servei de l’Evangeli». Sor Concepció, que va ser molt escueta en les seves paraules, va acabar el seu parlament amb la veu trencada i assegurant que «des del monestir de les Clarisses de Reus, prop del santuari de la Misericòrdia, continuarem pregant per Montblanc i la comarca».
  Acte seguit, va començar la celebració folklòrica, que va tenir lloc al mateix interior de l’església. Seguint l’orde amb què havien arribat al santuari, els diferents elements folklòrics van anar entrant fins a l’altar major, on van oferir els seus balls a les monges. I és que després d’esperar dues hores a l’exterior de l’església, els components de cadascun dels balls van ser rebuts amb un càlid aplaudiment per part del nombrós públic que va assistir a la festa.
  Els montblanquins també van poder seguir la retransmissió en directe de la cerimònia religiosa a través de l’emissora de ràdio municipal.
  Un cop les quatre germanes hagin abandonat el santuari, el Seminari del Poble de Déu s’encarregarà de custodiar les dependències.

  18-11-2008
  http://www.diaridetarragona.com/camp/025076/els/montblanquins/donen/clid/adeu/germanes/clarisses

 9. maria & eli

  Acord amb els operadors de telefonia mòbil per ordenar els emplaçaments de les torres de comunicació

  Els departaments de Governació i Administracions Públiques, Política Territorial i Obres Públiques i Medi Ambient i Habitatge, el consorci Localret, Abertis i les companyies de telefonia mòbil Telefónica Móviles, France Telecom (Orange) i Vodafone van signar el passat divendres un acord en el marc del Pla d’ordenació ambiental d’infraestructures de radiocomunicació (POAIR), amb actuacions a totes les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Aquest és el segon acord d’aquestes característiques, desprès que el passat mes d’abril es va signar el primer amb altres 10 comarques.

 10. Mireia i Ainhoa

  Organitzadors i participants donen el primer pas per un nou mode d’entendre els productes turístics
  La Fira de Sant Martí va iniciar-se amb la celebració a la sala de Plens de l’Ajuntament de Montblanc d’unes jornades al voltant de l’ús que es fa dels productes agroalimentaris en la gastronomia local.

  S’explicaren experiències per part de diversos professionals que incidiren en el fet de cooperar per millorar. Després es van fer uns tallers que resultaren ser molt participatius i d’on s’obtingueren unes conclusions molt positives i esperançadores, ja que es va començar a definir una nova forma d’organitzar-se i de cooperar en la creació de productes turístics.

  Les jornades volien ser un primer pas dins el proper Pla de Foment de Turisme que té entre els seus objectius conjuntar els diferents agents turístics de la vila (administracions, empresaris, entitats) per tal d’identificar voluntats i convertir les accions definides entre tots en activitats sostenibles en el temps. I l’objectiu es va acomplir ja que es va tractar d’una activitat que anirà molt més enllà en el temps.

  De fet, les jornades tindran continuïtat properament i s’espera fer una segona trobada al llarg del primer trimestre de l’any 2009.

  L’Ajuntament de Montblanc ha comptat amb la col·laboració d’APTALC (l’Associació de Professionals de Turisme de l’Administració Local de Catalunya) i de membres de la Fundació pel Cercle del Coneixement, que van coordinar les ponències i dirigiren els tallers de debat. Els assistents valoraren molt positivament les experiències presentades i l’ampli ventall de possibilitats que ofereix un tipus de treball basat en la cooperació.

  Data: 11-11-2008

 11. pol i nuria

  Fa uns dies la comarca de la Conca de Barberà denunciava que molts municipis no podien veure la Televisió Digital Terrestre. Ara ja es poden veure alguns canals a través de l’antena de Miramar L’ús d’aquesta antena ha estat la solució per a un gran nombre de veïns de la Conca i també de l’Alt Camp que no reben el senyal de l’antena de la Mussara. De moment, només es poden agafar els canals de Televisió de Catalunya, és a dir, TV3, Canal 33, K3-300 i 3/24

  http://www.fmtarragona.info/ca/news/view/273/la-tdt-arriba-a-la-conca-de-barbera

 12. Ramon i Marc

  Aprovat el projecte per a restaurar i millorar l’espai fluvial de l’entorn del Pont Vell
  La Junta de Govern de l’Ajuntament de Montblanc ha aprovat el pressupost per a la redacció del projecte de restauració i millora de l’espai fluvial de l’entorn del Pont Vell del municipi. L’import total d’aquest projecte és de 11.937,10 euros, i ha estat presentat per l’empresa Mare Nostrum Consultoria i Enginyeria Medi Ambiental SL.

  En el pressupost s’inclou els treballs de camp i de gabinet i la direcció i supervisió del projecte i coordinació de l’equip.

  El projecte s’emmarca en la línia de subvencions atorgades per l’Agència Catalana de l’Aigua per a la realització d’actuacions de gestió, conservació i recuperació de l’espai fluvial.

 13. Maria i Alba

  Los perros de las cinco razas que serán excluidas (dóberman, presa mallorquín, presa canario, mastín napolitano y bullmastiff) son 47, casi el 25% de los 200 potencialmente peligrosos censados en Pamplona.

  Según el censo, el dóberman es la raza más numerosa de las cinco, con 38 perros. Además, hay 2 dóberman mestizos. No constan ni presa mallorquín ni mastín napolitano, pero sí presas canarios (6) y bullmastiff (1). Del resto de razas incluidas en el censo (ocho: pit bull terrier, staffordshire bull terrier, american staffodshire terrier, rottweiler, dogo argentino, fila brasileiro, tosa inu y akita inu) que coinciden tanto en el real decreto como en la ordenanza municipal (153 perros), el rotweiler es la más numerosa (108).

  La decisión del TSJN se ha producido por una cuestión meramente formal, al tener que decidir sobre un recurso que había presentado un hombre multado con 2.854 euros por el Ayuntamiento por circular en un espacio público sin bozal ni correa, obligaciones marcadas por el Consistorio para estas razas. El recurrente alegaba que la multa debía ser anulada porque para el Estado el dóberman no es perro potencialmente peligroso.

  El recurrente llegó al TSJN porque un juzgado pamplonés dio la razón al Consistorio. Además de señalar que el dóberman se corresponde con todas o la mayoría de las características que define el real decreto como perro potencialmente peligroso, la juez expuso los ejemplos de Cantabria y Barcelona: sus ordenanzas municipales recogen esta raza. No es en absoluto descabellado considerarlo potencialmente peligroso, sentenció la juez.

  http://www.diariodenavarra.es

 14. Fede i Josep

  EL MODEL DE TERRÀNIA S’EXPLICARÀ A VILANOVA I LA GELTRÚ
  El Festival Internacional de Ceràmica exemple per incentivar noves propostes d’artesania
  Malgrat que se celebra el darrer cap de setmana de setembre, Terrània, el Festival Internacional de Ceràmica de Montblanc, segueix d’actualitat. En aquest cas perquè se’n parlarà en una jornada que orgnanitza l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.
  Dijous dia 13 de novembre al matí, a la capital del Garraf es fa una jornada sota el títol “Artesania, cercant un projecte local”. Intervindran diversos ponents: de la Generalitat, artesans de diverses disciplines i s’ha convidat l’Àrea de Turisme de Montblanc per a parlar de l’organització de Terrània.

  No és el primer cop que el model de Terrània s’utilitza en un fòrum d’aquestes característiques. Fa tres anys fou en el marc d’unes jornades d’artesania celebrades a Terrassa.

  El model de Terrània és molt interessant per a ciutats grans ja que es parteix d’uns recursos escassos (poc pressupost i una estructura tècnica molt petita) per a assolir uns resultats molt positius. En les explicacions s’incideix molt en la cooperació que existeix entre l’Ajuntament de Montblanc i els ceramistes implicats en l’organització com a clau de l’èxit.

  En moments de crisi econòmica és quan més es valora el treball que resulta de la imaginació i de la suma de voluntats i esforços per damunt del fet de disposar de grans pressupostos. Molts ajuntaments grans, davant la situació de no poder seguir gestionant pressupostos elevats han girat la seva mirada cap a models que des de la modèstia resulten més eficients.
  EL MODEL DE TERRÀNIA S’EXPLICARÀ A VILANOVA I LA GELTRÚ

  El Festival Internacional de Ceràmica exemple per incentivar noves propostes d’artesania

  Malgrat que se celebra el darrer cap de setmana de setembre, Terrània, el Festival Internacional de Ceràmica de Montblanc, segueix d’actualitat. En aquest cas perquè se’n parlarà en una jornada que orgnanitza l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

  Dijous dia 13 de novembre al matí, a la capital del Garraf es fa una jornada sota el títol “Artesania, cercant un projecte local”. Intervindran diversos ponents: de la Generalitat, artesans de diverses disciplines i s’ha convidat l’Àrea de Turisme de Montblanc per a parlar de l’organització de Terrània.

  No és el primer cop que el model de Terrània s’utilitza en un fòrum d’aquestes característiques. Fa tres anys fou en el marc d’unes jornades d’artesania celebrades a Terrassa.

  El model de Terrània és molt interessant per a ciutats grans ja que es parteix d’uns recursos escassos (poc pressupost i una estructura tècnica molt petita) per a assolir uns resultats molt positius. En les explicacions s’incideix molt en la cooperació que existeix entre l’Ajuntament de Montblanc i els ceramistes implicats en l’organització com a clau de l’èxit.

  En moments de crisi econòmica és quan més es valora el treball que resulta de la imaginació i de la suma de voluntats i esforços per damunt del fet de disposar de grans pressupostos. Molts ajuntaments grans, davant la situació de no poder seguir gestionant pressupostos elevats han girat la seva mirada cap a models que des de la modèstia resulten més eficients.

  Data: 11-11-2008

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *