9. LA NOTA MITJANA DE LA CLASSE

0

Bon dia a tothom

Amb aquest Enigmates arribarem al descans nadalenc. Així que vinga, teniu una nova oportunitat de jugar amb les mates abans d’aquest merescut descans.

“La nota mitjana d’una classe de 20 alumnes ha estat un 6. Vuit alumnes han suspès amb un 3 i la resta ha tret més d’un 5. Quina ha estat la nota mitjana dels alumnes aprovats?”

Teniu temps fins a les 10 del matí de dijous 20 de Decembre de 2018.

8. CANVI DE BASE

5

Tot i que ho pugui semblar, aquest enigmates no té res a veure amb el beisbol. El títol explica el que haurem de fer. Haurem de canviar el nombre 10240, escrit en base 6, al seu equivalent en base 10. Perquè us resulti més senzill us diré que si escrivim 100 en base 6, equival a 36 en base 10.

Teniu temps fins al diumenge 25 de Novembre de 2018.

Com molt bé diuen els dos Alberts i el Sergi el nombre que buscàvem era el 1392 i l’explicació la podeu consultar en els comentaris de l’Albert S. i de l’Albert L. Estan tots dos molt ben explicats.

Aquesta setmana no hi haurà enigmates per poder estudiar els trimestrals. Molt bona feina!

7. L’HERÈNCIA DEL PIRATA.

9
Arriba el 7è enigmates de la lliga 18-19. Sé que algunes persones l’esteu esperant amb ganes, doncs aquí el teniu.

“A la mort del capità pirata John Crash, els seus tres fills han de repartir-se l’herència que el seu pare els ha deixat. Aquesta herència consisteix en 30 cofres que han de repartir-se de manera equitativa. 10 d’aquests cofres estan plens de tresors, 10 més estan plens de tresors però només fins a la meitat i els 10 restants estan buits. Com poden distribuir-se els 30 cofres de manera que cada fill tingui 10 cofres, que a cada fill li correspongui l’equivalent a 5 cofres, plens fins a dalt, de tresors i que, com a mínim, tingui 1 cofre de cada tipus (ple, mig i buit).”

PISTA: Hi ha més d’una possibilitat correcta.

Teniu temps fins al diumenge 18 de novembre de 2018.

Molt bona feina aquesta setmana. Tots els participants heu estat força encertats. Hi havia dues possibilitats:

Possibilitat 1: Que dos dels tres pirates rebin 2 cofres plens, 6 cofres per la meitat i 2 cofres buits; i el tercer pirata rebi 4 cofres plens, 2 cofres per la meitat i 4 cofres buits.

Possibilitat 2: Que dos pirates rebin 3 cofres plens, 4 per la meitat i 3 buits cadascun i el tercer pirata rebi 4 plens dos per la meitat i 4 buits.

Els punts de millor resposta i resposta encertada més ràpida són per al Tommy.

6. LA FARINA DEL FORNER

6

Ja estem a l’Enigmates 6 i esteu força motivats/des, així que aquest suposarà un repte més gran. Ànims.

“El forner del poble compra 12 sacs de farina de diferent qualitat i preu. 2 sacs són de qualitat baixa que cada sac té un preu un 40% inferior que el de qualitat normal; 1 sac de qualitat mínima  que val un 75% menys que el de qualitat normal; també compra 2 sacs de qualitat superior que són un 25% més car, cada sac, que el de qualitat normal. Si el preu total de la compra és de 219 €, quin és el preu d’un sac de qualitat normal?”

Teniu temps fins al diumenge, 11 de novembre de2018

Felicitats a tots els participants. Tots heu trobat la resposta correcta i això que aquest Enigmates no era gens fàcil. Aquí es demostra el que valeu. Com bé dieu el preu d’un sac de qualitat normal és de 20€. El punt per a la resposta correcta més ràpida és per a l’Albert L. i el punt per la resposta millor explicada és per al Sergi C. Podeu consultar-la en el seu comentari. Era una resposta difícil d’explicar.

5. ELS EXCURSIONISTES FREDOLICS

7

Comencem el mes de novembre amb un Enigmates sobre el fred a la muntanya. Aquí el teniu, espero que no us deixi congelats:

“Un grup d’excursionistes comença a sentir fred i es planteja que han d’arribar al refugi abans que caigui la nit i el fred es faci més intens. Han calculat que viatjant a 2 km/h arribaran una hora més tard que es faci de nit, però si ho fan a 3 km/h podran arribar una hora abans que caigui la nit. A quina velocitat han d’anar per arribar just quan es faci de nit?”

Teniu temps fins al 4 de Novembre de 2018

Felicitats a tots els/les participants. Aquest enigmates era una mica enganyós però malgrat tot alguns heu trobat la resposta correcta que era que la velocitat ha de ser de 2,4 km/h. Podeu consultar les respostes que ha donat l’Albert L. que ho explica perfectament. Per a ell doncs, són els punts de resposta més ràpida i resposta publicada. Ànims per al següent.

4. LES PIZZES

5

Aquest enigmates és el que fa 4 d’aquest curs i amb ell acabem el mes d’octubre.

Un grup d’amics han decidit comprar unes pizzes per sopar mentre miren una pel·lícula. Si cada amic paga 9 € els sobren 11 € però si cada amic paga 6 € els falten 16 €. Quants amics han quedat a sopar?

Teniu temps fins al diumenge 28 d’octubre de 2018

Ja podeu consultar les respostes que heu donat a aquest Enigmates. Felicitats a tots els/les participants. Els punts a la millor resposta i a la resposta més ràpida els han aconseguit el Joan i l’Iván.

La resposta correcta és que hi ha 9 amics i que les pizzes valen 70 euros. Així si els 9 amics paguen 9 € cadascú tenen 81€, onze més que 70. I si paguen 6 € cadascú tenen 54 que són 16 menys que 70. 

Espero que us hagi agradat.

3. ENTRENAMENT CRONOMETRAT

5

Vinga que aquest tercer Enigmates és apte per a tots els públics. Animeu-vos.

Un entrenador atura el cronòmetre quan el seu corredor ha fet 4 voltes a la pista. El “crono” marca 5 minuts i 41 segons. A la pantalla del rellotge observa 05:41. Quin és el temps mínim que ha de passar per tal que aquests 4 dígits tornin a aparèixer en la pantalla del cronòmetre?

Teniu temps fins al diumenge 21 d’Octubre de 2018.

Resposta: Sembla que us aneu animant. Aquesta vegada han trobat la solució correcta en Tommy i l’Albert. En Tommy s’emporta el punt a la millor explicació i l’Albert el de resposta més ràpida. La resposta era que passen 5 minuts i 4 segons per tornar a repetir per primera vegada els 4 dígits. 10:45-05:41= 5min i 4 segons.

:

2. LA MILLOR PUNTERIA

3

AQUÍ TENIU EL SEGON ENIGMATES D’AQUEST CURS. ÀNIMS.

Un arquer del rei pot disparar 8 fletxes per minut i encerta el seu blanc dues cinquenes parts de les vegades. D’altra banda un arquer del bosc pot disparar 6 fletxes per minut i fa blanc una tercera part de les vegades.

En una batalla entre un grup de 15 arquers del rei un altre de 25 arquers del bosc, quin grup farà més dianes en un minut?

Teniu de temps fins diumenge 14 d’Octubre de 2018

Aquesta vegada totes les participants heu trobat la resposta correcta: Són els arquers del bosc els que faran més dianes. (Els del rei faran 48 i els del bosc en fan 50) Podeu consultar la resposta de la Noa que ho explica força bé. Per a ella és el punt de la resposta publicada i passa a encapçalar la lliga. Felicitats a tothom. 

1. ESTRANYES PARELLES

2

AMB AQUEST ENIGMATES COMENÇA LA LLIGA ENIGMATES TEMPORADA 18-19. ESPERO QUE GAUDIU PARTICIPANT-HI I RESOLENT ELS ENIGMES D’AQUEST CURS.

Per resoldre aquest primer enigma del curs haureu d’emparellar els nombres de la columna de l’esquerra i els de la columna de la dreta. L’enllaç és una de les operacions matemàtiques bàsiques que té la peculiaritat de fer que les tres parelles de nombres formades tinguin el mateix resultat. Heu de trobar les tres parelles, l’operació que les enllaça i el resultat comú després d’aplicar l’operació.

4                          10

5                          12

6                          15

Ànim que amb una mica de dedicació no us costarà gaire.

Teniu de temps fins al diumenge 7 d’Octubre de 2018 

Felicitats a tots els/les participants en aquest primer enigmates de la temporada. En aquest cas qui ha trobat la resposta correcta ha estat el Sergi C de ESO2. Per a ell els punts. 

La resposta és que si multipliquem els nombres amb els parells 4×15; 5×12 i 6×10, totes tres multiplicacions donen 60.

13. TEST LABORAL

0

Despres de la Setmana Santa ja és hora de recuperar els Enigmates. Queden molt poquets abans que s’acabi aquesta lliga 17-18.

Quatre persones, l’Anna, la Beatriu, el Carles i el David, són candidats a una feina. Per accedir-hi han de fer un test de 100 preguntes on cada pregunta correcta val 1 punt. Els examinadors, després de corregir els test manifesten que la mitjana dels quatre candidats ha estat de 75 punts.

L’Anna només s’ha equivocat en dues preguntes. La Beatriu ha respost 96 correctament i el Carles va fallar 6 preguntes.

Quina va ser la puntuació del David?

SOLUCIÓ: En David ha fet només 12 punts.

Aquest ha estat el darrer enigmates d’aquesta temporada. 

Teniu temps fins al diumenge 22 d’abril de 2018.

Go to Top