12. UN APARCAMENT MÉS GRAN

2

Ja hi tornem a ser amb els Enigmates. A veure que us sembla aquest.

L’amo d’un pàrking es va decidir a ampliar l’espai d’aquest per poder guardar més cotxes. Va augmentar la superfície en un 50% i, llavors, va tenir espai per 8 cotxes més dels que tenia abans.

Quants cotxes hi podia guardar ara?

Teniu temps fins al diumenge 1 de març de 2020.

Felicitats als participants d’aquesta setmana. El Roger ha estat el més ràpid i l’Andrea té el punt de millor resposta. La solució és que ara pot guardar 24 cotxes en el pàrquing.

11. LA DIFERÈNCIA D’EDAT

5

Un príncep assiri va decidir casar-se per quarta vegada. Ho va fer amb una dona jove. Entre els dos sumaven 91 anys d’edat. L’edat del príncep multiplicada per 4 i dividida entre 9 donava l’edat de la dona.

Quina és la edat de cada personatge?

Teniu temps fins al diumenge 23 de febrer de 2020

Felicitats a totes les participants. La resposta és que el príncep té 63 anys i la dona 28. El punt de resposta correcta més ràpida és per al Sergi i el de millor explicació per al Roger i l’Andrea.

10. PETITS BOCINS

2

Després d’uns dies de descans, tormem trencar-nos el cap amb els Enigmates. Aquí teniu el d’aquesta setmana. Ànim!

Dividim un quadrat d’un metre de costat en petits quadradets d’un mil·límetre de costat. Si els retallem i els posem en línia recta, quant mesuraran tots els quadradets junts?

Teniu temps fins al diumenge 16 de febrer de 2020.

Felicitats a tots els participants. Aquesta vegada tots heu trobat la solució correcta. La distància que ocuparan tots els quadradets en línia és de 1000 m. Podeu veures el comentari del Jan que ho explica molt bé. Per a ell és el punt de millor resposta i per al Sergi el de resposta correcta més ràpida. Felicitats

9. LA LUPA MÀGICA

2

Aquest Enigmates és una mica diferent però si el poseu en pràctica segur que trobareu la resposta correcta.

Amb una lupa de 5 augments mirem un angle de 3,5º. Quan mesurarà la imatge de l’angle que veiem a través de la lupa?

 

Teniu temps fins al diumenge 26 de gener de 2020.

Veig que aquest us ha costat una mica massa. Malgrat tot felicito a les persones que ho heu intentat. Si agafeu una lupa i mireu qualsevol forma veureu que la forma no canvia, per tant els angles no canvien i valdran el mateix. Així doncs l’angle farà 3,5º.

8. QUINA EDAT TINC?

3

Després de les vacances de Nadal ja tornem a estar aquí amb nous enigmates per resoldre. Allà va el primer del 2020!

Pren tres vegades els anys que tindré d’aquí tres anys i resta-li tres vegades els anys que tenia ara fa tres anys i obtindràs exactament els anys que tinc ara.

Allargo una setmana més aquest enigmates a veure si us animeu. Que ja hem tornat de les vacances!!!!

Teniu temps fins al diumenge 19 de gener de 2020.

Felicitats a les persones que heu dedicat una estoneta a resoldre aquest Enigmates. Tant el Roger com el Sergi han trobat la resposta correcta. Tinc 18 anys i la resposta, entre d’altres maneres, es podia trobar resolent una senzilla equació. Podeu veure-le en els comentaris del Roger i del Sergi.

7. EN SERIE?

11

Ja està aquí l’Enigmates d’aquesta setmana. Vinga que no és gaire difícil i així anem entrenant el cervell.

Si observeu aquests nombres amb atenció, podreu veure que amaguen un secret. Trobeu aquest secret i sabreu quin nombre segueix. Quin és el nombre següent? Quin és el secret amagat?

1    3       8       19     42     89     …

 

Teniu temps fins diumenge 24 de Novembre de 2019

Felicitats a totes les persones que heu participat. El nombre següent era el 184 com molt bé heu dit la majoria i també heu trobat el secret de la sèrie. Aquesta vegada el més ràpid en donar la resposta correcta ha esta el Roger M. i he escollit com a resposta amb la millor explicació, per la seva senzillesa, la de l’Andrea D.

Ens tornarem a veure després dels exàmens. Molta feina i molta sort!

6. ELS DOS CARGOLS

8

Aquest Enigmates és un pel diferent a aquells que hem fet fins ara. No requereix cap càlcul i podeu simular el problema per trobar la solució.

Ànims!!!

Tenim dos cargols idèntics amb les rosques encaixades tal com es veu a l’esquema.

 

 

 

 

Si fem girar els dos cargols en la mateixa direcció i al mateix ritme, què els hi passarà als caps dels cargols…

… s’acostaran? Es separaran? Mantindran sempre la mateixa distància?

Teniu temps fins al diumenge 10 de Novembre de 2019.

Felicitats a tothom. Veig que tenim una bona orientació espaial! Els cargols es mantindran a la mateixa distància com heu dit la majoria. El punt per velocitat per resposta correcta és per l’Andrea D. i la resposta correcta amb la millor explicació ha estat la del Guillem P.

Podeu consultar-les als comentaris d’aquest Enigmates.

5. EL VENEDOR D’ORDINADORS

4

L’Enigmates d’aquesta setmana pot ajustar-se, tristament, a una situació real.

Aquí el teniu.

Una persona entra a una botiga d’ordinadors i en compra un. El venedor li diu que l’ordinador val 1500 €. El comprador diu que l’únic que té per pagar és un xec per valor de 2500€. El venedor porta el xec al banc del costat, on li donen els 2500 € en efectiu. D’aquests 2500 €, dóna 1000€ al comprador en concepte de canvi ja que l’ordinador només valia 1500€. Al cap d’uns dies, el banc li diu al venedor que el xec no tenia fons i que ha de retornar els diners. El venedor li demana els 2500€ a un amic seu i els torna al banc.

Aquí ve la pregunta: Si al venedor, l’ordinador li ha costat 1000€ fabricar-lo, quants diners va perdre realment el venedor d’ordinadors?

Teniu temps fins al diumenge 3 de Novembre de 2019.

Felicitats a totes les persones que heu participat en aquest Enigmates. Aquesta vegada he decidit que hi ha tres respostes que estan ben explicades i que guanyen el punt per resposta publicada. Són les del Tommy, que a més ha estat el més ràpid en trobar la resposta correcta, la del Roger M. i la de l’Albert S.

El cas és que el venedor perd 2000 €. 1000 de cost de fabricar l’ordinador i 1000 del canvi que li torna al comprador. Podeu consultar els comentaris que heu deixat per veure com ho heu explicat.

4. QUI GUANYARÀ?

5

Aquest Enigmates es pot resoldre amb matemàtiques o amb el sentit comú.

Suposem que el meu germà i jo juguem a llençar un dau. Si jo el llenço primer i el meu germà després, quina probabilitat hi ha que el meu germà tregui un nombre més gran que jo?

Teniu temps fins al diumenge 27 d’octubre de 2019

Aquesta vegada ha estat el Sergi C. qui ha donat la millor resposta perquè ha estat capaç d’ajuntar tots els cassos possibles. El cas és que tant el meu germà com jo tenim la mateixa probabilitat de guanyar perquè els daus no estan trucats. Però la pregunta demanava quina probabilitat hi ha que el meu germà tregui un nombre més gran que jo i això és el que ha respost el Sergi molt bé. Resulta que hi ha 36 cassos possibles (si jo trec un 1 el meu germà pot treure de l’1 al 6, si jo trec un dos, el meu germà pot treure de l’1 al 6, etc. 6X6=36) però només hi ha 15 que el meu germà tregui un nombre més alt que jo. Per tant la probabilitat que el meu germà em guanyi és de 15/36= 0,416 o el que és el mateix el 41,6% de les vegades, igual que jo.

3. NEN I NENA

6

Aquí teniu l’Enigmates d’aquesta setmana. Vinga que ja és el tercer de la lliga.

Un nen i una nena estan asseguts en un banc del parc. No podem veure’ls les cares i ni la roba ni res permeten saber el sexe de cada persona. Sabem que al menys una de les dues persones menteix, però no sabem quina. Fins i tot podria ser que tots dos menteixin. Allò que sabem del cert és que algun dels dos no diu la veritat mai.
Es produeix la següent conversa:
Persona 1: “Jo sóc una nena”.
Persona 2: “Jo sóc un nen”.
Amb aquestes dades, podríeu trobar el sexe de cada persona?

Teniu de temps fins al diumenge 20 d’Octubre de 2019.

Enhorabona a tots els participants. Gairebé tothom ha trobat la resposta correcta i ho heu explicat força bé. Ha estat difícil distribuir els punts però crec que l’Andrea ha de ser la guanyadora d’aquesta setmana. Podeu consultar el seu comentari per veure la resposta.

Perquè es compleixin les condicions de l’enunciat, només pot passar que les dues persones menteixin i així la primera és un nen i la segona una nena.

 

Go to Top