8. LA CLAU LA TÉ EL PRIMER

0

Per respondre aquest enigmates tindreu dues setmanes de temps perquè no us robi temps d’estudi dels exàmens trimestrals.

No m’entretinc més que tots tenim molta feina. Aquí el teniu.

Per sortir d’una escape room hem d’obrir una porta que està tancada amb un candau de combinació numèrica. La combinació per obrir el candau és un número de 4 xifres. Hem trobat un pergamí amb instruccions per trobar els 4 dígits (A, B, C i D) que ens permetin sortir. Això és el que hem pogut llegir:

  • Els 4 dígits A, B, C i D són tots diferents.

  • A, B, C i D són dígits entre 0 i 9.

  • Si sumem el primer i el tercer (és a dir, A i C) el resultat és 10.

  • El segon dígit, B, s’obté restant quatre al primer dígit. És a dir: B=A-4.

  • El tercer dígit és un nombre primer.

  • El darrer dígit, D, s’obté restant 3 al primer dígit. És a dir D=A-3.

Espero que trobeu la combinació correcta per poder obrir la porta i alliberar-vos de l’escape room. Molta sort!!!

Teniu de temps fins dissabte 9 de desembre de 2023

 

7. NOMÉS UNA ÉS CERTA

4

En aquest enigmates haureu de fer servir la lògica. Potser us resulti una mica complicat però podeu demanar ajuda a la vostra família i així jugueu tots.

A veure si us agrada.

Tenim tres bosses, identificades amb les lletres A, B i C, on hi ficarem o un caramel, o una piruleta o un xiclet. Podríeu esbrinar quina llaminadura va en cada bossa si sabem que només una de les frases següents és certa? (No sabeu quina frase és certa, heu d’anar fent proves).

1. La bossa A conté el caramel.

2. La bossa B no conté el caramel.

3. La bossa C no conté el xiclet.

Teniu temps fins al dissabte 25 de novembre de 2023

Enhorabona a totes les persones que heu dedicat un temps a pensar aquest enigmates que no era gens fàcil. Veig que alguns de vosaltres heu donat amb la solució correcta i la que millor ho explica és la Valentina.

Com és una mica complicat tot plegat, intentaré explicar-vos-el jo també.

Recordeu, només una de les tres frases és certa. Per exemple si la certa fos la número 1 el caramel hauria d’estar en la bossa A. Això obligaria a la frase 2 a ser certa també ja que la bossa B no podria contenir el caramel perquè l’hem posat a la bossa A. D’aquesta manera ja tindríem dues frases certes i això no pot ser segons l’enunciat de l’enigmates.

Si la frase certa fos la 2, passaria una cosa semblant al que he descrit en el paràgraf anterior. Així doncs la frase certa ha de ser la 3. Anem a comprovar que no hi ha cap contradicció.           Si la frase 3 és certa, la bossa C no pot contenir el xiclet. Hauria de tenir o el caramel o la piruleta. Si hi fiquéssim el caramel a la bossa C, automàticament la frase 2 també seria certa, per tant el caramel ha d’anar a la bossa B per tal que la frase 2 sigui falsa i el xiclet a la 1 perquè també la 1 sigui falsa i així només quedi la 3 com a certa i amb la piruleta. 

6. LA CALCULADORA ESPATLLADA

2

Encara que amb una mica de retard, aquí teniu l’enigmates d’aquesta setmana.

Darrerament la meva calculadora intercanvia els nombres de dues tecles. És a dir, quan pitges una d’aquestes dues tecles, la calculadora fa el compte amb el valor de l’altre tecla, i a l’inrevés. No sé quines tecles són i he fet aquestes operacions per veure si m’ajudeu a esbrinar quines tecles estan intercanviades.

  1. 6+8=14

  2. 2+5+6=15

  3. 1+2+3+8=12.

Teniu temps fins el dissabte 18 de novembre de 2023

Veig que aquest enigmates ha costat una mica. Sort en tenim que l’Elsa ens ha donat la solució correcta i a més ens l’explica molt bé. Podeu llegir el seu comentari per entendre la resposta.

La solució és que són les tecles 6 i 8 les que estan intercanviades. Felicitats a tots els participants.

5. PARTIDA DE DARDS

3

Per fi, després d’uns problemes tècnics, tenim aquí el cinquè enigmates d’aquesta temporada.

Aconsegueix 50 punts tirant la mínima quantitat de dards possible.

Les puntuacions de cada cercle són:

3-5-11-13-19

Com es pot fer?

 

Teniu temps fins dissabte 11 de novembre de 2023

Enhorabona a tots i totes les participants. No només heu trobat la resposta correcta si no que heu donat diverses opcions! Els més ràpids en donar les solucions han estat l’Elsa i el Gorka, així que aquesta setmana hi haurà un punt per cadascú per la resposta publicada.

La resposta de l’Elsa ha estat: 2 dards al 13, 1 al 19 i 1 al 5. El Gorka ha proposat 3 dards al 13 i 1 a l’11. 

Bona feina!

4. UN EMBOLIC CURIÓS

2

Aquí teniu l’enigmates d’aquesta setmana. Com diu el títul és una mica un embolic però espero que el gaudiu.

L’Ashia, la Bruna i la Cinta tenen una quantitat diferent de monedes cadascuna. L’Ashia li dona a la Bruna i a la Cinta tantes monedes com té cadascuna, després la Bruna li dóna a l’Ashia i a la Cinta tantes monedes com té cadascuna i, finalment, la Cinta li dóna a l’Ashia i a la Bruna tantes monedes com en té cadascuna. Acaben tenint totes la mateixa quantitat de monedes: 8.

Quantes monedes tenia cadascuna al començament?

Teniu temps fins al dissabte 28 d’Octubbre de 2023.

Perdoneu pel retard en donar-vos la solució de l’enigmates d’aquesta setmana. Hi ha hagut problemes informàtics que han trigat més del compte en solucionar-se.

Aquesta vegada ha estat el Gorka qui ha donat amb la resposta correcta, tot i que no ho ha acabat d’explicar bé. La seva resposta està en la pàgina ESO1.  Una bona manera de resoldre aquesta mena de problemes és començar des del final. Al final tenen totes 8 monedes. Això vol dir que un moment abans l’Ashia i la Bruna tenien 4 (perquè han rebut de la Cinta tantes com en tenien) i, si la Cinta els hi ha donat 8 monedes vol dir que ella en tenia 16. Abans de rebre diners de la Bruna l’Ashia tenia 2 monedes i la Cinta 8. La Bruna els hi ha donat 10 monedes, per tant en tenia 14. Abans de rebre monedes de l’Ashia, la Bruna en tenia 7 i la Cinta 4. Com que l’Ashia els hi n’ha donat 11 monedes al començament en tenia 13.

3. REPARTIMENT D’AIGUA

2

Bon inici de setmana. Aquí teniu l’enigmates corresponent. A veure si hi ha més sort que en el de la setmana passada.

Del pou municipal, s’han pogut extreure 6 bidons d’aigua. Cada bidó conté respectivament 15, 16, 18, 19, 20 i 31 litres. 

Han vingut dues famílies i una s’ha emportat 2 bidons i l’altra tres, amb la casualitat que la que s’ha emportat els dos bidons s’ha dut la meitat d’aigua que la que s’ha emportat els tres bidons.

Quin bidó ha sobrat?

Teniu temps fins dissabte 21 d’octubre de 2023

Felicitats a tots els participants i en especial a aquells que heu donat la resposta correcta. Aquí teniu la solució que han donat tant l’Adrià com el Gorka.

Família 1: 15+18 = 33 litres

Família 2: 16+19+31 = 66 litres

Per tant sobra el bidó de 20 litres.

 

MAJORIA DE DONES

3

Pensar aquest enigmates és especialment interessant per veure que quan es tracta de % la nostra intuició pot fallar.

Aquest cap de setmana he estat en una festa amb molta gent, on passava una cosa curiosa. Només hi havia 3 homes i el 99% de les persones de la festa eren dones. 

Per equilibrar una mica la proporció entre homes i dones, l’organització de la festa vol que les dones siguin el 98% de les persones assistents.

Quantes dones han de sortir de la festa per assolir que les dones siguin el 98% de les persones de la festa?

Teniu temps per respondre fins dissabte 14 d’octubre de 2023

Aquesta vegada no l’heu encertat ningú. Això és perquè els percentatges ens resulten tan familiars que sovint no parem l’atenció que necessiten.

Aquí teniu la resposta correcta.

Solució: Si 3 homes representen el 1% dels assistents, el 100% són 300 persones, de les quals 297 són dones i representen el 99% dels assistents. 

Si sortissin 3 dones, com heu dit vosaltres, a la festa quedarien 297 persones de les que 294 són dones. Així les dones serien (294/297)·100 = 98,98%.

Per a que les dones passin a ser el 98%, els 3 homes han de ser el 2% dels assistents. Això implica que el total de persones ha de ser 150. Per tant “només” han d’haver-hi 147 dones. Això vol dir que han de deixar la festa 297-147=150 dones.

TEMPORADA 23-24

4

Amb el començament del mes d’octubre iniciem la temporada de l’Enigmates. Espero que participeu i gaudiu dels enigmes proposats. Sense més, aquí teniu el primer. Som-hi!

Un amic em proposa el següent joc:

“Llançaré tres monedes a l’aire, si totes surten cara, et dono 10 €. Si les tres surten creu, també et dono 10 €. Però si cauen amb qualsevol altre combinació que no siguin les tres iguals, tu em dones a mi 5 €”. 

Estaríem jugant una bona estona de tal manera que faríem moltes tirades. 

Em convé acceptar la proposta del meu amic?

Teniu temps per enviar la resposta fins el dissabte 7 d’octubre de 2023

Moltes gràcies a totes les persones que heu participat en aquest primer enigmates de la temporada 23-24. Gairebé tothom ha vist que no convé acceptar la proposta del meu amic perquè a la llarga surtiríem perdent. Tot i que l’explicació no és del tot correcta, la que més s’acosta és la de l’Elsa. Per a ella anirà el punt de millor explicació.

L’explicació correcta és aquesta:

hi ha 8 combinacions possibles de les quals només dues tenen les tres monedes iguals. És a dir la probabilitat que guanyi jo és de dues vegades de cada vuit o el que és el mateix, una de cada quatre. En canvi el meu amic guanyaria 6 de cada 8 o 3 de cada 4. Així si considerem que llancem 20 vegades, per exemple, jo podria guanyar 5 vegades i guanyaria 50 €, i el meu amic guanyaria 15 vegades que seria un guany de 75 €.

 

4. VIDEOJOC BÉ DE PREU

4

En una botiga d’informàtica, posen a la venda un videojoc per 25 €. Com que no el venen, al cap d’un mes, el marquen a 10 €. Un més després, vist que ningú el compra, el tornen a rebaixar i el marquen a 4 €. Un mes després anuncien rebaixes i el marquen a 1,60 €. Si el tornen a rebaixar, el videojoc es quedarà a preu de cost.

Si pensem que hi ha un mètode per anar calculant el successius descomptes, quin serà el proper preu del videojoc?

Teniu temps fins divendres 26 de maig.

3. TRES NOMBRES AMGATS

5

Encara que el títol d’aquest enigmates és “tres nombres amagats”, la veritat és que no ho estan gaire d’amagats.

A poc que us hi poseu els trobareu. Ànims. El de la setmana vinent serà més difícil, com m’ho heu demanat alguns de vosaltres.

Aquí teniu el d’aquesta setmana.

Esbrina el valor de tres nombres diferents, sabent que el seu producte és 16 i la seva suma és -7.

Teniu temps fins dissabte 20 de maig

Felicitats a totes les persones que heu participat. Totes heu trobat la resposta correcta. Sembla que anem agafant el ritme i us esteu animant força. En aquest cas, totes teniu el punt de resposta publicada ja que només trobant la resposta ja queda explicada. La resposta correcta és: -8, -1 i 2. Això sí, La Clara ha estat la més ràpida i és per a ella el punt de velocitat.

Go to Top