Espais de moviment

Cada infant juga al seu aire i en el moment que vol fer-ho, sense horaris. El moviment és un despertar del cos que va del cap fins als peus. Hi ha autors com Emmi Pikler que ens parlen de la importància que té el moviment lliure de l’infant en el seu desenvolupament. L’infant ha de poder conquerir el moviment amb autonomia, amb poder de moure’s en llibertat, per afavorir la descoberta de les seves pròpies capacitats, la utilització de les seves adquisicions i aprendre a partir dels seus propis fracassos i èxits. Si interferim en el seu desenvolupament, estarem forçant a l’infant a crear unes tensions musculars i a aplicar una força per la qual possiblement no estigui encara preparat. Aquestes tensions musculars es poden convertir en tensions al pensament, bloqueijos, parcialitat, pors i/o inseguretats.


Durant aquest procés l’infant passa per diversos esquemes que l’ajuden a anar evolucionant d’un moviment a un l’altre i a recuperar el seu registre personal sempre que ho necessiti.

Què podem fer per persones adultes per ajudar als infants en l’adquisició de moviments?

– Donar llibertat de moviment a l’infant: no tenir pressa, mostrar confiança en les seves capacitats i la seva consciència.

– Observar, escoltar, ser-hi a prop per oferir confiança i ajudar-lo amb la nostra mirada, paraules i gestos.

– Oferir espais, temps i materials que siguin segurs per desenvolupar les seves habilitats motrius on poder pujar, baixar, grimpar, saltar… Així com roba còmode que ho permeti.


– El material per desenvolupar la motricitat fina (el domini de les mans, els dits, la pinça…) és imprescindible per adquirir concentració i atenció.

– Facilitar propostes on practicar l’equilibri físic el qual va molt lligat al moviment. El que fa el cos es reflecteix al cervell. És molt important la connexió entre els dos hemisferis del cervell, que aconseguim a través del moviment.

– Com a adults podem plantejar als infants diferents propostes i activitats però també és important deixar-los espai pel silenci, l’avorriment i sobretot el joc lliure.

A continuació us facilitem una pluja d’idees perquè les pugueu fer a casa i que de ben segur els farà moure el cos amb llibertat:

 • guerra de coixins

 • jugar al correcuita

 • jugar al pica-paret

 • gimcana/circuit amb mobles i objectes de casa, com taules, cadires, mantes, coixins …

  Vídeo: Circuit de psicomotricitat a casa

 • dansa (es pot acompanyar amb mocadors, instruments, plomes …)

 • cançons amb moviment

  Vídeo: Catifa voladora

 • balanceig del cos amb robes

  Vídeo: Balanceig relaxant

 • ioga

 • jocs d’equilibri passant per sota o per sobre de les cadires, dibuixar una línia i caminar per sobre amb un peu darrere de l’altre…

 • crear espais que convidin a amagar-se, com per exemple passar per darrere del sofà com si fos un passadís o bé un túnel tot tapat; posar una roba gran que cobreixi tota la taula i amagar-se a sota; capses de cartó per ficar-s’hi a dins… Podem fer servir llençols, tovalloles, robes grans, mocadors, i per crear un espai màgic, utilitzar lots i així jugar amb la llum i la foscor.

 • facilitar jocs que permetin entrar i sortir: construir cases, castells amb cartons, coixins … un calaix de fusta també pot anar genial.

L’equilibri entre el joc de manipulació i la psicomotricitat gruixuda és vital, per això us animem a deixar-los fer sempre les dues coses, en la mesura del possible. Un exemple són les activitats de precisió que es poden fer agafant pompons, taps de suro, anelles amb pinces, apilar objectes, construccions, encaixar objectes dins d’un contenidor…

Esperem que us hagin agradat aquestes idees i que trobeu alguna proposta interessant per realitzar-la amb els vostres fills/lles. Podeu comentar-nos que us han semblat!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *