“La pràctica del ioga amb els infants: una activitat plena de beneficis pel seu desenvolupament”

El ioga és una tècnica ancestral que neix amb l’objectiu de mantenir cos i ment sans. És l’instrument idoni per aconseguir un estat de pau interior i prendre consciència del nostre cos i de la nostra ment. De fet, regula la relació entre ambdós i aporta un major control sobre nosaltres mateixos i mateixes.

Durant els últims anys s’han comprovat els múltiples beneficis que comporta practicar aquesta pràctica mil·lenària com un sistema de salut per alleugerir tensions musculars i emocionals.

Sessió de ioga a la Llar d’infants La Baldufa

Tothom pot practicar ioga tant persones adultes com infants; només es tracta d’adaptar les tècniques segons les necessitats individuals.

El ioga és una pràctica positiva en l’etapa del creixement dels infants. Mitjançant el ioga, exerciten la seva respiració i aprenen a relaxar-se per poder respondre positivament davant dels conflictes. També, com que no és un esport de competició, disminueixen els estats d’agressivitat i els afavoreix la capacitat de concentració, la qual cosa els ajuda en la seva salut física i emocional.

El ioga pels infants és una manera divertida de desenvolupar el seu potencial creatiu i la seva capacitat de resoldre problemes i superar reptes.

I·lustracions del llibre OM de Ma Isabel Sanchez Vegara i Albert Arrayas

A més, les postures i moviments de Ioga ofereixen als infants la possibilitat de divertir-se imitant els diferents animals amb el seu cos.

I·lustracions del llibre OM de Ma Isabel Sanchez Vegara i Albert Arrayas

És una oportunitat d’aprendre jugant, de connectar els dos hemisferis del cervell i de reconèixer i exercir els seus propis talents.

Sessió de ioga a la Llar d’infants La Baldufa

Pels infants inquiets, curiosos o molt actius, resulta una manera de canalitzar la seva energia i creativitat, i no convertir-la en estrès o frustració. Pels més tranquils i menys actius, els ajuda a activar el seu cos, a refermar la seva autoestima.

En els infants, la pràctica del ioga és aconsellable perquè els aporta múltiples beneficis pel seu desenvolupament com:

  • El control del propi cos: Millora dels hàbits de respiració, fomenta la flexibilitat i agilitat, els aporta força muscular, estimula la circulació sanguínia, millora l’atenció i la coordinació, la memòria, la imaginació i creativitat, perfecciona els sentits i afavoreix un millor desenvolupament del ritme.
  • El domini i control de la ment: Els ajuda a l’autoconeixement, el coneixement dels límits del propi cos, a baixar els nivells d’estrès i frustració, i al control de les pròpies emocions i sentiments.
  • La millora de l’autoestima: Harmonitza la personalitat i el caràcter i, a més a més, si es treballa en grup, afavoreix les relacions socials millorant la comprensió i les relacions amb els altres i, en conseqüència, ajuda a una major percepció d’un/a mateixa afavorint l’autoestima.
  • Ajudar a canalitzar l’energia: Ajuda a fer una bona gestió de l’energia treballant la relaxació, la calma i la concentració. És molt beneficiós per aquells infants que són més inquiets.
  • Incorporar a la vida quotidiana hàbits saludables: Afavoreix establint hàbits, ritmes i rutines on els infants actuen activament i els ajuda a gestionar les seves emocions negatives de manera correcta.

Hi ha diferents recursos per pràctica ioga amb els infants com contes com aquest:

Llibre OM de Ma Isabel Sanchez Vegara i Albert Arrayas

A continuació us deixem dos vídeos amb propostes fetes per educadores de les Llars d’Infants Públiques Municipals de Barberà del Vallès per posar en pràctica exercicis de ioga amb infants. Són molt interessants i divertits, desitgem que us agradin!

Vídeo Natàlia, exercicis de ioga per a infants a través de la imitació d’animals.

Vídeo Núria, exercicis de ioga per a infants a través de la narració d’un conte.

Si voleu consultar més contes us deixem un parell d’enllaços:

Ioga per a infants en forma de contes

El conte de l’erugueta goluda

Us animeu a practicar ioga amb els vostres infants? Animeu-vos i comenteu-nos que us han semblat! Fins dilluns famílies!

Podeu consultar les propostes que us anem fent a http://www.bdv.cat/llarsinfantsbdvacasa

o als apartats LlarsInfantsBDVacasa dels blocs de les Llars d’Infants Públiques Municipals de Barberà del Vallès

Llars d’Infants Públiques Municipals de Barberà del Vallès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *