“Els infants aprenen perquè juguen, no juguen per aprendre” Piaget

Pels infants que tenim a la llar d’infants, el joc és la forma d’interactuar amb el món. A través seu, aprenen totes les possibilitats que té el seu cos, a socialitzar-se i a entendre com funciona el món que els envolta.

Cada infant ha de ser el protagonista del seu joc. En funció del moment evolutiu en què es troba i de les seves inquietuds, mostrarà més interès per un tipus de joc o un altre.

Com a acompanyants en aquest procés, us recomanem preparar un ambient ric en possibilitats i prestar atenció a les demandes del joc i dels infants, i a tot el que pugui sorgir.

Espai Nadó Rodona

Partint de la base de què estan en un moment de ple coneixement del món, i de construcció i descobriment del seu propi comportament, en aquestes edats és recomanable oferir-los materials naturals, com més diversos millors (fusta, metall, tèxtil de diferents textures i formes, paper/cartó, materials translúcids/opacs, fruits de la natura…) que els ajudin a desenvolupar els seus sentits. Aquests, els aporten riquesa, coneixements i els fan aprendre característiques com la textura, el pes, la temperatura, el color… S’ha de procurar que siguin materials que puguin combinar i interactuar entre ells.

D’altra banda, cal tenir en compte que els infants tenen una capacitat d’atenció més limitada que les persones adultes i cal no atabalar-los donant-los massa material alhora. És per això que haurem d’anar gestionant el material per anar variant-lo en funció de les necessitats i el cansament.

Com ja sabeu, els infants d’aquestes edats tenen la necessitat de moviment, tot explorant les possibilitats del seu cos i de l’entorn. Per això, és molt positiu habilitar espais segurs i provocadors que afavoreixin aquest moviment, oferint-los materials diversos i controlats que els permetin:

– Amagar-se i fer túnels (amb robes, capses…).

– Enfilar-se (amb coixins, matalassos, puffs…).

– Construir i destruir (capses de cartó de diferents mides, robes grans, recipients grans, coixins grans…).

– Arrossegar-se (amb llençols, materials que puguin ser arrossegats…).

– Balancejar-se (balancí, hamaca, amb el nostre cos, amb robes grans sostingudes per dues persones adultes, pilota gegant tipus ioga…).

– Saltar (d’un puff/moble/escala adaptat a un matalàs).

– Provocar moviments de precisió (joc amb pilotes).

– Alliberar l’energia acumulada i controlada (picar a un espai determinat amb xurros de piscina o entre una persona adulta i un infant).

Jocs psicomotrius adaptats al menjador de casa

Al final de cada espai de moviment, us recomanem que, per tornar a la calma i si l’infant vol, us estireu a terra mirant el sostre i us imagineu que voleu agafar la lluna, les estrelles… També podeu relaxar-vos ajudant-vos de robes fines o pilotes amb les quals us podeu fer un massatge mentre escolteu música relaxant.

Esperem que us engresqueu amb aquesta proposta i ens deixeu comentaris explicant-nos com us ha anat!

Fins aviat!

Llars d’Infants Públiques Municipals de Barberà del Vallès

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *