Llibre Com ha canviat el conte

Alguns us preguntareu com funciona una experiència com aquesta. Per fer aquest llibre l’assessora LIC (dels serveis educatius), el SIAD (servei d’informació i atenció a la dona), la biblioteca pública municipal i diferents entitats del poble es reuneixen, ja al mes de setembre, i decideixen el tema que se treballarà cada any a nivell col·lectiu. Després es passa la proposta a les escoles, instituts i entitats del municipi, i en el mes de febrer se recullen els treballs, s’exposen a la biblioteca i es fa un llibre virtual per a que tothom  pugui gaudir de la mostra sense sortir de casa. Per últim els bibliotecaris fan visites guiades de l’exposició i expliquen un conte acord amb el tema al final del recorregut.

L’experiència va començar fa quatre anys sota el lema “Totes som dones” amb el que es treballava el tema coeducatiu de manera general, en el 2011 el lema va ser “Quina dona!” i vam recollir treballs que estudiaven a dones importants a la  nostra vida, des de les més properes a nosaltres (la mare, l’àvia, la doctora…) fins a  personatges rellevants de la ciència, la música, la literatura, la política… En 2012  vam donar un pas mes endinsant-nos en el repartiment de les tasques  domèstiques amb Tu també pots!. Aquest any hem vist que les princeses s’han fartat d’esperar i que els aventurers tenen ganes de dutxar-se i de canviar-se de roba, i tots volen viure sense haver de preocupar-se de seguir uns estereotips de gènere, és a dir, sense haver de pensar si son nois o noies per a actuar d’una manera o d’una altra. Així que hemos decidit canviar els contes clàssics sota el lema: “Com ha canviat el conte!”.

El llenguatge esta present a les nostres produccions, ja que no podem oblidar que designa les  nostres vivències, i que si el nostre món encara no és tan igualitari com ens agradaria, el nostre llenguatge tampoc ho és. Per tot això pensem que és molt important treballar des de petits la coeducació, per formar persones que creixin amb una visió el més igualitària possible de  la nostra societat.