Vitamines clàssiques per al Dan i la Nica

boleta-mundisEl món de les altes capacitats és sovint obviat en els plans educatius de tots els colors i tendències. Sembla que l’alumnat d’aquestes característiques va tot sol, no cal fer cap adaptació perquè parteix d’avantatges per sobre dels altres. Res més lluny de la realitat, la seva diversitat també demana ser atesa i hem de preguntar-nos què hi podem aportar des de les nostres disciplines clàssiques. Aquesta és la reflexió que va centrar la meva presentació del llibre de contes LES ALTES CAPACITATS A L’ESCOLA INCLUSIVA. Dan i Nica. Els viatges de la Boleta Mundis, escrit per la meva exalumna de Grec Maria S. Dauder i adreçat a l’alumnat de primer cicle de primària d’aquestes característiques.

Convertida en una especialista reconeguda en el tema, la Maria va tenir l’amabilitat de convidar-me a la presentació d’aquest llibre, el seu tercer, que va tenir lloc el passat 3 de desembre a l’Espai Betúlia de Badalona.

A continuació, us transcric les meves paraules durant l’acte, que pretenen ser una reflexió sobre com les disciplines clàssiques podem col·laborar en l’enriquiment del contingut dels material adreçat a l’alumnat d’altes capacitats. S’ha obert un camí que de ben segur continuarem…

Quan la Maria va tenir l’amabilitat de convidar-me a aquesta presentació, vaig acceptar encantada i, com a exalumna meva de Grec a l’Institut Isaac Albéniz, vaig sentir inevitablement el cuquet de curiositat docent per saber si en la seva creació hi trobaria traces de tantes hores de traducció i contacte amb el món clàssic. Suposo que els docents de la sala sabeu a què em refereixo.

I efectivament, he pogut comprovar, amb satisfacció, que el tema grecollatí apareix de manera recurrent com un element d’aprofundiment per sadollar l’afany de coneixement d’aquest alumnat amb altes capacitats que necessita anar una mica més enllà.

Cariàtides despentinades; Atena, la deessa de la saviesa amb què en certa manera s’identifica la Nica, sense arribar a la divinitat; Euclides, Eurípides, Medea, Octavi August, Ovidi, Nausica, Ulisses, (de fet, al conte de les lletres la majoria dels personatges són clàssics); un conte dedicat exclusivament al passat romà de Badalona (ja m’agradria que els meus alumnes d’ESO sabessin tantes coses de Baetulo!)… Totes aquestes referències són mostra de la presència dels fonaments clàssics de la cultura que aquests nens i nenes frissen per descobrir, juntament és clar, amb l’apassionant món de l’art, la música, la ciència, la tecnologia… una visió ben àmplia del saber humà traspua per aquestes pàgines!

Mireu que bonica la Nica, amb Bètulo al fons! Il·lustració: Georgina González Puig
Mireu que bonica la Nica, amb Bètulo al fons! Il·lustració: Georgina González Puig
D’altra banda, també voldria destacar l’interès per l’aprofundiment en l’origen i l’etimologia dels mots, una manera de donar sortida les necessitats dels infants a qui va adreçat el conte. Un alumne de primer cicle de primària a qui se li explica que la nota do antigament es deia ut (suposo que en un conte adreçat a un públic més gran, caldrà explicar la frase llatina a què pertany aquesta conjunció) i a qui se li pot explicar com escriure la lletra PI, com una taula amb dues potes, o ja estan preparats per conèixer la numeració romana, de ben segur que no en tenia prou amb els contes convencionals i agrairà l’existència de bibliografia adaptada com la que crea La Maria.
Tot això està molt bé i ha estat un dels atractius de la lectura, però encara ha estat més important per mi tot el que he après des d’un punt de vista pedagògic sobre les necessitats d’aquests nois i noies. Per començar, a la introducció he pogut fer-me a la idea de la importància de la detecció precoç d’aquest alumnat, que fins als dotze anys no poden ser definits com d’altes necessitats, però als quals la seva “precocitat intel·lectual” els provoca la necessitat de “vitamines culturals extres” com diu l’autora.

Moment de l’acte. De dreta a esquerra, Sílvia Llucià, Loluca Tascón, Maria Sánchez, Teresa Devesa i Georgina González

A secundària, aquests nois i noies ja ens solen arribar amb l diagnosi feta i algun curs avançat, tot i que també recordo un cas recent en què el pas el vam diagnosticar i fer de 2n a 3r d’ESO. L’alumna havia vist un reportatge televisiu sobre la superdotació i s’havia identificat plenament amb els nois i noies entrevistats, per tanti, amb el permís dels pares i l’assessorament del psicopedagog del centre, vam començar l’estudi del cas. No era una alumna amb notes brillants i tenia alguns enfrontaments amb el professorat, però finalment la promoció al final de la primera avaluació ceriem que va ser un encert. Personalment, com a coordinadora pedagògica de l’Institut, que també sóc, crec que m’ha servit de molt comprendre les necessitats de l’alumnat al principi del seu procés d’aprenentatge, per tal de poder atendre’l millor quan ens arriben als ensenyaments superiors.

Aprendre de l’alumna, ¿hi ha res més gratificant?

Gràcies, Maria, em sento molt orgullosa de tu.

Teresa Devesa

10 pensaments sobre “Vitamines clàssiques per al Dan i la Nica

 1. Salve!

  Molt interessant! Jo sempre he tingut un interès per la creació de llibres infantils. Sempre m’ha semblat una cosa una mica difícil, ja que a un nen de 7 anys no li pots fer llegir un llibre amb molta lletra i sense cap il·lustració. També important el tema de que tractaràs el llibre, i que com a mínim tingui un objectiu educatiu.

  Les cariàtides eren estàtues de forma humana. Les més conegudes són les que aguanten el temple d’Erectèon, a l’Acròpolis d’Atenes.
  Atena és la deessa grega de la saviesa i la guerra; el seu nom en llatí és Minerva. Euclides va ser un matemàtic grec i considerat el pare de la geometria.
  Eurípides va ser un dels principals autors de tragèdies gregues.
  Medea és una heroïna mitològica. Era una fetillera i princesa de la Cólquida, es va casar amb Jàson. És principalment coneguda per haver assassinat els seus propis fills com a venjança al seu marit.
  Octavi August va ser el primer emperador romà.
  Ovidi va ser un dels grans autors de l’èpica i lírica llatina en època augusta. És l’autor de l’obra “Les Metamorfosis”.
  Nausica és un personatge mitològic de l’Odissea. És la princesa de Feacia i s’enamora d’Ulisses quan aquest va a parar en la seva illa.
  Ulisses és l’heroi protagonista de l’Odissea. És conegut pel seu enginy i per seu l’autor de la idea del cavall de Troia.

  1. Marina, em consta que t’agrada la literatura i és veritat que la infantil no és pas fàcil, per molt que pugui semblar un gènere menor. També em complau veure com a hores d’ara pots resoldre amb seguretat totes les referències, sense buscar res, n’estic convençuda.

 2. Enhorabona Teresa, per la teva gran presentació, i també enhorabona a l’autora del llibre, Maria S. Dauder!
  Penso que les teves paraules van ser molt encertades i adequades al tema, i si més no em sembla molt interessant tractar el tema de l’alumnat amb altes capacitats, ja que no sempre són tractats o reconeguts com a tal.

 3. Salve!
  Em sembla un article molt interessant, ja que tinc un especial interès per l’educació infantil, i per tant, per els contes infantils.

  A l’article apareixen les següents referències clàssiques:

  * Les Cariàtides són escultures amb forma humana femenina, amb un entaulament sobre el cap.

  * Atena, la deessa de la saviesa i la guerra. El seu nom romà és Minerva.

  * Euclides va ser un matemàtic i geomètric grec.

  * Eurípides va ser un dels tres grans poetes de tragèdia grega.

  * Medea era un heroïna mitològica. És l’arquetip de bruixa o bruixot, amb certs trets de xamanisme.

  * Octavi August va ser el successor de Juli Cèsar i el primer emperador romà.

  * Ovidi fou un poeta romà que va escriure sobre temes d’amor, dones abandonades i transformacions mitològiques.

  * Nausica és un personatge de L’ Odissea, la filla dels reis de Feacia.

  * Ulisses és l’heroi de l’Odissea.

 4. Salve!

  Aquest article és molt interessant, ja que sempre m’ha interesant ja que sempre m’ha interessat saber com s’escriuen el llibres infantils ja que és molt complicat no només per el contingut si no també pel llenguatge i gramàtica, il·lustració, etc. Tot això cal tenir en compte per escriure un llibre infantil.

  A l’article apareixen diferents referencies clàssiques que caldria destacar:
  • Unes escultures anomenades cariàtides que consistent en unes figures humanes amb un entaulament sobre el cap.
  • Euclides, és el famós matemàtic i geomètric grec.
  • Eurípides, un dels tres grans poetes de la tragèdia grega.
  • Atena, deessa de la saviesa i la guerra. En la mitologia romana el seu nom envers Atena es Minerva.
  • Medea es una heroïna mitològica. Es representa com un arquetip de bruixa amb certs elements o trets màgics o característics d’una bruixa.
  • Ovidi fou un poeta romà que va escriure obres sobre temes d’amor, dones abandonades o transformacions mitològiques. El seu llibre més famós podria ser les Metamorfosis.
  • Octavi August va ser el successor de Juli César i el primer i gran emperador romà.
  • Nausica es el personatge de l’Odissea, la filla dels reis de Feacis.
  I per últim Ulisses és l’heroi de l’Odissea el famós llibre d’Homer.

  Vale!

 5. Salve!
  Aquest article m’ha semblat molt interessant ja que em crida l’atenció això de l’Educació infantil i per tant, els contes infantils.Amb aquest contes em sembla un manera molt bona de ensenyar als nens petits referències clàssiques com per exemple herois mitològics o matemàtics.

 6. Salve!
  El llibre d’en Dan i la Nica m’ha agradat perquè té un apartat de diversió, de cançons per memoritzar i gaudir d’unes rialles. És un punt a favor que els nens puguin aprendre les grafies i millorar la seva lectura mentre s’ho passen bé. També són activitats que es poden fer en grup.
  L’estructura dels dibuixos i els colors, el tipus de lletra i el fet de que requereixi una certa reflexió fa evolucionar la mentalitat dels infants. Tot un seguit d’apartats que afavoreixen i si més no, és important de valorar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *