Aquest inici de curs ha arribat ple de reptes. La primera setmana els infants de Les Agulles d’Amitges i dels Encantats van haver de fer front a l’adequació de les seves aules, les van pintar, en van ubicar el mobiliari, van organitzar els càrrecs…
El segon repte va obrir-se pas mentre ens estàvem acabant de situar. Des del Camp d’Aprenentatge de Can Santoi ens van plantejar la següent pregunta:
Tots els terrenys són bons per a construir cases?
Des de les aules ens vam posar a treballar i la hipòtesi inicial a les dues aules apuntava en la mateixa direcció. Pensàvem que NO tots els terrenys són bons per a construir cases. Per a poder acceptar o rebutjar la nostra hipòtesi, necessitàvem cercar evidències
Mentre estàvem actius buscant evidències, l’erupció del volcà Cumbre Vieja va entrar en joc i va aportar informació rellevant en la nostra investigació. Durant aquest procés vam anar d’excursió a les Escletxes del Papiol i vam intentar esbrinar si aquell era un bon indret per a construir. Vam analitzar la composició del sòl, la seva permeabilitat, la duresa dels materials, i vam entendre que els factors geològics s’han de tenir en compte a l’hora de determinar si un terreny és bo per a construir. A les escletxes la roca calcària està per sobre les argiles que són un terreny tou i inestable per a la construcció. Cal tenir en compte com fer els fonaments de les cases per evitar que es belluguin.
Us compartim els articles publicats al web del Camp d’Aprenentatge de Can Santoi que documenten l’experimentació que vam fer a Les Escletxes del Papiol i just a continuació podeu veure les fotografies que hi vam realitzar.
Investigant el terreny de les Escletxes del Papiol.
Els “Encantats” investiguen les roques de les Escletxes
AGULLES D’AMITGES
Cliqueu sobre la imatge per accedir a l’àlbum de fotografies.
ELS ENCANTATS
Cliqueu sobre la imatge per accedir a l’àlbum de fotografies.
Després de la recollida d’evidències vam dedicar-nos a estructurar la informació recollida, primer en grups petits i després en gran grup fet que ens va permetre ACCEPTAR la nostra hipòtesi i concloure que NO tots els terrenys són bons per a construir cases. Finalment cadascú va fer una reflexió personal d’aprenentatge que li permet ser conscient dels aprenentatges significatius que li ha aportat el procés.
Per tancar el projecte no en teníem prou en saber el què havíem après, volíem que el nostre coneixement tingués impacte més enllà de l’aula. Com ho podíem fer? La troballa d’un senyal, que indica que el pàrquing de darrera l’escola es troba en una zona inundable amb risc d’avingudes, va ser clau. Vam anar a observar la riera de Vallvidrera al seu pas per l’escola i vam veure que està plena de canyes, factor que incrementa el risc cas de fortes pluges.
Vam decidir actuar davant d’aquesta situació i hem escrit una carta a l’alcalde i el regidor de medi natural per expressar-los la nostra preocupació i per a oferir-nos voluntaris per netejar el llit i les vores de la riera i així contribuir a disminuir el risc d’inundacions i avingudes. Us les compartim enllaçades a continuació. Carta dels Els Encantats i carta de Les Agulles d’Amitges.