AMPA

web de l’AMPA de l’escola

L’Informatiu de l’AMPA de La Lió

Maig 2008                 nº 3 

Editorial

Comissió de FestesAcabada
la Festa de
la Primavera fem balanç:
En primer lloc voldríem donar les gràcies a tots els pares i mares que, amb el seu esforç, han fet possible que es fes la festa i que tothom ho pogués passar el millor possible.Gràcies també als qui van col·laborar el mateix dia (que, per cert, van ser molt pocs) i als qui van aportar coses per la tómbola. Però sobretot moltes gràcies al Salva perquè, tot i no trobar-se gaire bé, va ser tot el dia amb nosaltres posant-nos la música.Volem recordar-vos que la festa es fa per recaptar diners per materials que l’escola necessita i que tots els nens i nenes faran servir, per tant és un bé per tots. Però aquest any l’afluència de gent ha estat tan gran (penseu que han vingut molts de fora de l’escola) que els pocs voluntaris que érem en hem vist desbordats. A més l’escola ha quedat en un estat lamentable: els patis plens de deixalles, els lavabos bruts, les taules i les cadires fora del seu lloc i brutes, … Hauríem de pensar que l’escola és de tots i totes i que n’hauríem de tenir més cura. També volem que quedi ben clar que els i les voluntaris/es que hem estat col·laborant en la festa som pares i mares com vosaltres, que ho fem desinteressadament i sense ànim de lucre, i que no només invertim el nostre temps en les diferents activitats de l’AMPA, sinó que moltes vegades també invertim diners propis (en benzina, fotocòpies, tinta i paper d’impresora, …)Sobre el dinar heu de pensar que els pocs pares que érem preparant-lo no som professionals de la restauració, mai havíem preparat menjar per 250 persones, per tant només us demanàvem una mica de comprensió i paciència en lloc de queixes.Per últim volem demanar disculpes en nom de l’AMPA (com a organitzadora) a l’escola,  a les cuineres i a les monitores del menjador per les molèsties i desperfectes que ha ocasionat la festa. 

Actualitat Mar EstremsBenvolguts pares i mares, parlem dels llibres de text! Com ja sabeu, des de fa uns cursos, des de l’escola hem iniciat un projecte per tal de reutilitzar els llibres de text que poguem.Tant l’AMPA com el claustre de mestres hem valorat que el projecte Passa-Llibres és vàlid en molts àmbits: per la sostenibilitat del medi ambient, per l’estalvi de diners de les famílies i pel treball de valors de respecte i responsabilitat de l’alumnat.Malauradament, aquest projecte es va aprimant successivament en la seva aplicació. Per causes alienes a l’escola, el projecte es pot fer efectiu en pocs nivells. Els canvis de currículums, que a la vegada provoquen canvis dels llibres de text, són actualment en el cicle mitjà i, previsiblement, l’any que ve al cicle superior.L’AMPA i l’equip Directiu hem treballat i treballem per dur a terme la millor gestió de reutilització i adquisició de llibres de text per al curs vinent, però també hem de fer-vos saber les dificultats i topalls d’aquests darrers cursos.Ja us comencen a arribar informacions que preparem l’organització del curs vinent. Entre aquestes, i important, ho és la dels llibres de text. Esperem aconseguir informar-vos adequadament. 

El bloc de
La LióJa està en marxa el nou espai a internet de la nostra escola. Visiteu-lo i podreu veure les fotos de les darreres activitats que s’han dut a terme: el carnestoltes, els tallers sobre les discapacitats, les activitats del dia de Sant Jordi, …L’AMPA també hi té un espai on podreu llegir els números anteriors de l’Ep, pares! o veure les fotos del concurs de fotografia que es va fer durant
la Festa de
la Primavera.No us perdeu la visita al “projecte d’anglès”, val la pena.L’adreça del bloc és: http://blocs.xtec.cat/lalio 

ErradesEn el número de l’Ep, pares! del mes d’abril, en l’article sobre l’escarlatina, no es veia bé el nom de l’autora,
la Mònica Agudo. El mateix passava amb l’article sobre el bullying, signat per
la Sílvia Velasco.Demanem disculpes a totes dues. 

 

 

I d’educació… què en diuen?Extret del full d’assessorament de l’escola de pares de
la Fapac de novembre de 1985
 

El diàleg: la primera clau de l’educació.Un aspecte bàsic de les relacions humanes és la necessitat d’escoltar i sentir-se escoltat, de conèixer els sentiments i els pensaments dels qui ens envolten.Amb el ritme de vida actual hem perdut aquesta capacitat d’escoltar. Mentre l’altre ens parla tendim a pensar en allò que respondrem i en com ho farem. Penseu en les vegades que, mentre el vostre fill/a us explica els seus problemes, esteu pensant en tot un seguit de consells i solucions que li doneu gairebé sempre abans que acabi de parlar.Cal que aprenguem a escoltar amb tots els sentits. Sovint una mirada o un gest diu molt més que les paraules, i hem d’estar atents a aquests senyals i disposats a escoltar pacientment tot allò que el nen/a ens vol dir. Si en aquell moment no en tenim ganes o estem enfeinats hem de dir-li-ho al nostre fill/a i posar-nos-hi d’acord per trobar l’espai i el temps adequat per escoltar-lo. Si som sincers respecte als nostres propis sentiments ensenyem els nens/es a ser honestos fins i tot en situacions difícils.Què podem fer quan sentim que al nostre fill/a li passa alguna cosa? Hi ha determinades expressions (verbals o no), denominades “obridors de portes” que ens poden ajudar a fer-li saber que estem interessats en escoltar-lo. Alguns exemples poden ser: “-Vols explicar-me alguna cosa?”, “-Sembla que estàs trist.” o “-Puc ajudar-te en alguna cosa?”. Un somriure, picar-li l’ullet, agafar-li la mà o abraçar-lo són fets senzills que expressen interès i indiquen que li fem costat.Una part important del diàleg és la resposta. Cal evitar les frases negatives, amenaçadores o desqualificatives envers el nen/a, com ara:   “-No t’estimo quan et portes malament” o    “-Surt del meu davant, que no et vull veure més”. Aquest tipus de frases fan sentir al nen/a que només se l’estima en determinades circumstàncies, per tant el fem sentir insegur.Els nens/es que estan segurs de l’amor dels seus pares i tenen bon concepte de si mateixos, gaudeixen d’una major seguretat i autoestima i podran resoldre millor qualsevol problema que se’ls hi presenti en el futur. Per això les frases adequades són les del tipus: “-T’estimo molt.” o “-Estic molt content/a que siguis el meu fill/a.” Així de simple. 

El racó de les websEn aquest espai hi trobareu referències de pàgines web que poden ser útils a l’hora de fer de pares i mares amb els nostres fills.www.ampgil.orgÉs la web de l’Associació de Mares, Pares i Familiars de Gais i Lesbianes. El seu objectiu és orientar els pares desconcertats per l’homosexualitat d’un fill/a i acompanyar-los en el procés d’acceptació de la nova realitat. Tenen un fórum molt interessant per compartir experiències.www.familiesmonoparentals.orgWeb de l’Associació de Famílies Monoparentals de Catalunya. Ofereixen orientació, assessorament i molts serveis i activitats pensades per aquest tipus de families.  www.solohijos.comHi trobareu articles generals escrits per pediatres, psicòlegs i educadors sobre tota mena de temes relacionats amb els fills des dels 0 fins als 18 anys. La web està organitzada per edats i, dins de cada edat hi ha temes específics.

On podríem anar?Activitats per fer amb nens i nenes 

Dissabte 17Animació infantil amb “
La Tresca i
la Verdesca”. A
la Plaça dels Països Catalans, a les 16:30 hores.
 

Rebombori 2008Divendres 30Correfoc i espectacle. A
la Plaça dels Països Catalans, a les 22:30 hores.
 

Dissabte 31Jocs tradicionals. A Sant Jaume (Premià de Dalt), a les 11 hores. 

Diumenge 1 de junyColles petites de De Bòlit! Sant Jaume (Premià de Dalt), a les 12 hores. 

Ball de la disfressada i balls coixinera. A
la Plaça dels Països Catalans, a les 18 hores.
 

L’Informatiu de l’AMPA de La Lió

Març 2008                    nº 2

Editorial

Mar Estrems

Ja tenim aquí el segon número del nostre informatiu.

Queda poc per acabar el curs, arriba el bon temps i tenim molt per explicar.

Si creieu que vosaltres també teniu molt per explicar no ho feu a la veïna, feu-ho per escrit i deixeu-ho a la bústia de l’AMPA, o també ho podeu donar a la delegada del vostre curs.

Col·laboreu amb nosaltres i compartiu les vostres opinions amb la resta de pares i mares de La Lió.

No ho dubteu, fem entre tots i totes una escola millor per als nostres fills i filles.

Actualitat

Mar Estrems

Els vostres fills us han exlicat que han anat en cadira de rodes?

L’AMPA de La Lió, en col·laboració amb l’associació Segle XXI i amb la direcció de l’escola, ha organitzat uns tallers per als alumnes de tercer a sisè curs amb l’objectiu de sensibilitzar-los sobre les dificultats dels discapacitats físics, visuals i sensorials.

Per això practiquen fent esport en cadira de rodes a la pista de l’escola

Durant la Festa de la Primavera podreu veure fotografies dels diferents tallers i treballs dels i les alumnes relacionats amb el tema.

No us els perdeu!!!

Festa de la Primavera

Mar Estrems

Titelles solidàries per la Festa.

El dia de la Festa de la Primavera, 13 d’abril, a les 3 de la tarda, es representarà al pati de l’escola un espectacle de titelles a càrrec de la Federació ECOM. Aquest espectacle és la cloenda dels tallers de sensibilització respecte a discapacitats que s’han fet a l’escola aquests dies. Els protagonistes són tres nens, un amb Síndrome de Down, un cec i un amb espina bífida que interactuen amb el públic.   

Els de segon van de colònies!!!

Els pares i mares de segon curs han organitzat una sortida de cap de setmana en un alberg de L’Espluga de Francolí. Marxen els dies 23 i 24 de maig.

Aquestes “colònies” en família s’estan convertint en una tradició que consolida amistats no només entre els nens, sinó també entre els pares. Són un exemple a seguir per tots i totes, no creieu? 

Per molts s’ha convertit en una tradició, en “la festa”, en aquell dia que passem tot sencer a l’escola dels nostres fills i filles, pintant samarretes, fent collarets, dinant carn a la brasa sota els arbres del pati …

Aquest any, però, hi ha canvis: hem canviat la rifa per la tómbola i així tothom tindrà premi, hem suprimit les mongetes de pot del dinar, i hi hem afegit activitats noves.

Veniu a les 10 del matí i, per només 1 €, esmorzeu coca amb xocolata calenta.

Després, si us atreviu, participeu en els partits de futbol sala entre alumnes i mares i pares; i si no us atreviu ajudeu els vostres fills i filles a estampar una samarreta o a fer un collaret ben llampant en els diferents tallers que organitzen les delegades de curs.

A partir de les 11:30 feu una ullada als treballs dels i les alumnes instal·lats al menjador. I a les 12:30 tots cap a la pista per fer jocs de bàsquet.

Cap a les 14h començarem a repartir el dinar, així que ja podeu comprar els tiquets a les delegades de curs abans que s’acabin. I de postres … pastís de concurs!!!.

Per cert, pastissers i pastisseres amateurs: comenceu a escalfar el forn, que aquest any el premi val la pena.

Després de dinar no marxeu, hi haurà un espectacle de titelles per tenir els nens i nenes distrets mentre nosaltres prenem el cafè tranquil·lament.

A les 16h tornem a posar-nos en marxa amb l’exhibició dels nostres patinadors, seguits dels bastoners petits de De Bòlit. Art i tradició en marxa, i a més molts són alumnes de La Lió.

I per acabar la festa de manera ben sonada: la tómbola, amb premi segur. Podeu comprar les vostres tires durant tot el matí.

No us perdeu la festa, des de les 10 del matí fins a les 6 de la tarda. Com més siguem més riurem i abans haurem recollit.

I d’educació… què en diuen?

Silvia Velasco

SOS Bullying

Mobbing, bullying, assetjament escolar, … Són termes cada cop més coneguts.

El 2004 l’Associació Nacional de Professors (ANPE) va crear un servei d’atenció telefònica les 24 hores per rebre denúncies anònimes o consultes sobre assetjament escolar. Aquest servei és el SOS Bullying i té seu a Barcelona. Des de la seva creació ha rebut més de 30.000 trucades

El 62,3% dels denunciants són pares, el 17% són professors i el 9% són alumnes que truquen quan ja són en una situació límit. La resta de trucades són de policies i periodistes. La majoria dels casos es donen entre els 12 i els 15 anys, a secundària.

El que més sobta és que durant la segona meitat de l’any 2007 el nombre de casos gairebé es va duplicar i que cada cop s’utilitzen mètodes més sofisticats.

El perfil de l’agressor és el d’un jove de baixa autoestima i mancances afectives que actua amb impunitat quan veu que no li passa res i que intenta cada cop anar a més.

Catalunya està, amb Madrid i València, entre les comunitats on es reben més denúncies.

El telèfon de SOS Bullying és el:

620 489 332

La salut  dels fills

Mònica Agudo

L’escarlatina.

L’escarlatina és una malaltia infecciosa causada per un bacteri anomenat Streptococ.

El quadre clínic consisteix en febre, faringitis, limfadenitis cervical (ganglis a la zona del coll) i exantema (erupció) “en paper de vidre”. Podem trobar també un edema a les papil·les de la llengua, que li donen un aspecte de llengua aframbuesada. L’erupció, en desaparèixer, deixa descamació de la pell (als 7-21 dies).

És una malaltia freqüent durant els primers anys d’escolarització. Als 10 anys el 80% dels nens i nenes tenen anticossos específics contra la toxina causant de l’escarlatina. La incubació dura unes 24-48 hores.

El pronòstic és excel·lent en general.

Sospitarem una escarlatina davant d’una febre alta (de vegades de l’ordre de 39,5-40 graus), sobtada, amb mal de coll, mal de cap, nàusees, vòmits i una erupció rasposa al tacte, d’aparició de 12 a 48 hores després de l’inici de la febre. Aquesta erupció respecta el triangle format per nas i boca, que queda força pàl·lid a la comparació. Pot haver-hi també alguna molèstia abdominal o muscular prèvies a l’aparició de l’exantema. Evidentment el contacte previ amb un altre nen diagnosticat d’escarlatina orientarà el nostre diagnòstic.

El tractament és el mateix que per una faringitis estreptocòcica sense erupció: amoxicil·lina 40mg per kg i dia durant 10 dies. En 24-48 hores la febre i altres símptomes desapareixen (quedarà l’erupció que, com hem dit, acabarà provocant una descamació).

El nen deixa de ser contagiós quan ja no té febre i porta, com a mínim, 24 hores de tractant antibiòtic.   

El racó de les webs

En aquest espai hi trobareu referències de pàgines web que poden ser útils a l’hora de fer de pares i mares amb els nostres fills.

www.jouscout.com

En principi és una pàgina destinada a grups escoltes, però la trobareu força útil per organitzar festes infantils, perquè els nens no se’ns aburreixin durant les vacances o per passar una tarda de pluja a casa.

www.firesifestes.com

Hi trobareu festes, fires i mercats tradicionals d’arreu de Catalunya, ordenats per setmanes, per mesos i per temes. Ideal perquè els nostres fills coneguin les tradicions de la nostra terra.

On podríem anar?

Activitats per fer amb nens i nenes

Diumenge 13

Festa de la Primavera de l’escola La Lió, a partir de les 10h i durant tot el dia.

Dissabte 19

A la Biblioteca de Can Manent, a les 12 hores, us donaran consells per regalar contes per Sant Jordi mentre als nens i nenes els expliquen la llegenda de Sant Jordi i altres contes.

Diumenge 27

“La Rateta”. Titelles amb la companyía L’Estaquirot al Patronat Teatre, a les 18 hores.

L’Informatiu de l’AMPA de La Lió

Febrer 2008                     nº 1

Editorial

Mar Estrems

Benvolguts pares i mares: la Junta de l’AMPA de La Lió us presentem aquest nou projecte informatiu amb l’únic objectiu de mantenir-vos al dia sobre el món educatiu que ens envolta. Pretén ser un mitjà no només d’informació, sinó també d’intercanvi d’opinions. Per això us animem a tots i a totes perquè hi participeu amb articles, idees, notícies o tot allò que creieu d’interès per a la resta de la comunitat educativa de la nostra escola.

Esperem que no us enganyi el nom amb què hem batejat el nostre informatiu, ja que totes i tots sabem molt bé quin és el paper real de les mares en l’entorn escolar. Però si l’aguéssim batejat “Ep, mares!” els pares s’haurien sentit discriminats, i “Ep, pares i mares!” ens semblava massa llarg. Disculpeu-nos totes per aquesta discriminació que, d’altra banda, és purament lingüística.

En tot cas ens alegrem que per fi vegi la llum i li desitgem una llarga i pròspera vida.

Actualitat

Mar Estrems

Què en sabem realment els pares i mares de la LEC (Llei d’Educació Catalana)?

El Conseller Maragall ens diu que ha de servir per millorar la qualitat de l’ensenyament públic a Catalunya i els sindicats de mestres ens diuen que pretén anar cap a la privatització.

En els darrers anys la majoria d’ajuntaments han privatitzat serveis com la neteja o la recollida d’escombraries amb l’objectiu de reduir la despesa pública.

La privatització de l’escola pública en altres països europeus ha comportat un marcat empitjorament no només de la qualitat de l’ensenyament sinó també de les condicions laborals dels seus treballadors.

Què ens garanteix que l’escola pública al nostre país, tart o d’hora, no sigui també privatitzada?

La LEC, en aquest sentit, deixa la porta oberta a la privatització quan permet l’autogestió econòmica dels centres i promou la professionalització dels equips directius.

Cal que tots, no només mestres sinó també pares i mares, estiguem ben alerta.

I d’educació… què en diuen?

Silvia Velasco

La llamada “Ley del Cachete” se basa en una modificación del artículo 154 del Código Civil. En su anterior redacción se permitía a los padres y tutores “corregir a los menores razonable y moderadamente”. Con el cambio introducido se deberá respetar “la integridad física y psicológica” de los menores.

España ratificó en 1990 la Convención de los Derechos del Niño de Naciones Unidas, que en su artículo 19 insta a los países a “adoptar todas las medidas legislativas, sociales, administrativas y educativas apropiadas para proteger al niño contra toda forma de perjuicio o abuso físico o mental, (…) mientras el niño se encuentre bajo la custodia de los padres, de un representante legal o de cualquier otra persona que lo tenga a su cargo”.

Según Jesús Palacios, catedrático de Psicología Evolutiva y de la Educación de la Universidad de Sevilla y experto en temas de infancia, “lo más importante de esta reforma legal es que marca un cambio de mentalidad, un cambio de época, y esto es muy positivo”. Palacios extiende su reflexión al problema de la violencia familiar: “es incongruente que la sociedad considere que se debe condenar a una mujer a 4 meses de cárcel por abofetear a su marido, como ha ocurrido recientemente, transmitiendo el mensaje correcto de que no se puede usar la violencia en la relación de pareja (…), y que luego sea tolerante a la hora de usarla con los hijos”. 

La salut  dels fills

Extret del “full d’assessorament” de l’escola de pares de la FaPaC

L’estrés i la vida familiar:

Tots i totes sabem que l’estrés forma part de la nostra societat i que difícilment ens en podrem escapar, però hem d’aprendre a evitar que el nostre estrés afecti els nosres fills.

Mantenir-se amb cert nivell d’activitat és imprescindible per sentir-se bé. Mantenir cert nivell d’adrenalina és bo, és l'”estrés positiu”.

El problema arriba quan aquest nivell d’activitat és excessiu i no ens veiem capaços de superar-lo. Això fa que estiguem nerviosos, irritables i que saltem per qualsevol cosa, és l'”estrés negatiu”.

No són les circumstàncies en sí mateixes les que ens causen estrés, sinó la manera com ens hi enfrontem. 

Estratègies per prevenir l’estrés dels fills:

1. Posem-nos en la seva pell: intentem veure les coses des de la seva perspectiva.

2. Coneguem els simptomes de l’estrés infantil: van des de l’insomni als atacs d’agressivitat, passant pel dolor d’estómac, la fatiga o tics com mossegar-se les ungles.

3. No els contagiem del nostre accelerat ritme de vida: evitem carregar-los d’activitats extraescolars, deixem-los temps lliure cada dia per jugar, córrer o no fer res en especial.

4. No els reprimim per sistema: deixem-los expressar la frustració cridant o corrent fins que es cansin i disminueixin l’angoixa.

5. Procurem no transmetre’ls les nostres preocupacions: pensem que ells ens tenen com a model i és molt fàcil encomanar-los el nostre estrés.

6. Parlem amb ells: aprofitem moments relaxats per escoltar allò que tenen a dir.

7. Controlem el temps que passen davant la televisió i l’ordinador: que provoquen estrés visual.

8. Potenciem el riure: l’humor compartit és una bona manera d’alleugerir les tensions.

El racó de les webs

En aquest espai hi trobareu referències de pàgines web que poden ser útils a l’hora de fer de pares i mares amb els nostres fills.

http://www.familiaforum.net/

Pàgina creada per la Fundació Claret. Tracta temes comuns a totes les famílies des de la tolerància i la participació, donant consells i recomanacions per educar els nens en valors com la solidaritat i el respecte.

http://www.fapac.net/

Pàgina de la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya. Bàsicament és útil per a les ampes, però també per aquells que voleu estar informats d’allò que passa en el món educatiu català.

http://www.petitexplorador.com/

Pàgina plena d’activitats de tota mena per fer amb nens: excursions, viatges, teatres, parcs, etc. També fa recomanacions de descomptes en viatges o per organitzar festes infantils.

Pares, llibres per a educar…

Bibliografia recomenada pel professorat

M’agrada llegir. Com fer els teus fills lectors

Autor: Joan Portell

Editorial: Ara Llibres
Any: 2004

Guia per aconseguir que el vostre fill sigui un gran lector. A M’agrada llegir trobareu els consells més clars i eficaços perquè llegir formi part de la vida quotidiana dels nens i perquè ells sols puguin endinsar-se en el món màgic dels llibres, perquè llegir és, de ben segur, l’activitat més enriquidora per al seu desenvolupament intel·lectual i personal. 

Llegim? Pares i fills: una invitació al plaer de la lectura

Autors: Lola Casa i Jesús González

Editorial: Cercle de lectors
Any: 2004

Llegim per passar-ho bé, per gaudir d’una història, per evasió personal, per plaer. Llegim per aprendre i guanyar cultura, per informar-nos, per a  tenir una finestra oberta als coneixements. Llegim per guanyar un element de comunicació, per compartir experiències i acostar-nos als altres. Llegim per a ser ciutadans del món.

Col·laboreu

Voleu compartir les vostres expriències amb altres mares i pares?

Teniu dubtes sobre temes educatius?

Feu-nos saber les vostres inquietuds, ajudeu-nos a fer d’aquest full informatiu una eina útil per a tots i totes.

Des de la Junta de l’AMPA de La Lió volem que aquest sigui el canal de comunicació amb totes i tots vosaltres, i això ho aconseguirem si ens ajudeu i hi col·laboreu

Podeu deixar les vostres aportacions per escrit a la bústia de l’AMPA (davant de consergeria) o bé fer-nos-les arribar a través de les delegades de curs.

No ho dubteu, fem entre tots i totes una escola millor per als nostres fills i filles.

One thought on “AMPA

 1. Joan Marcual

  Benvolguts senyors:
  Som una Associació no lucrativa que fomenta els esports olimpics de lluita dins el marc de les escoles.
  Voldriem tenir una entrevista per exposar el projecte, seguint el programa “Prova-ho” de la Federació Catalana de Judo i Disciplines Associades dins l’Educació Fisica i l’esport pel seu alt valor educatiu.
  Resto a l’espera de les seves noticies, moltes gràcies.
  Joan Marcual
  Director Tècnic
  DOJO ATENEU (Des de 1955)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *