Jocs amb… patacons

patacons.jpg 

NOM DEL JOC: patacons, patacs (a Bot), pataconots i patacones, són els realitzats amb dues cartes, és a dir, més grans (altres comarques)

Material: cartes de jugar

Jugadors:els que vulguin.

Descripció del joc:

Per construir els patacons, cada jugador agafa una carta i la parteix longitudinalment. Cada tros es doblega en tres parts iguals i es repleguen fent-ne un quadrat petit. Després, es fan entrar els extrems d’un tros dintre de l’altre que s’ha plegat prèviament. Cal que es vegi el pal de la carta al plegar un tros i el següent es plegui deixant veure el dors, així en construir el patacó aquest tindrà cara i creu.

Els patacons, a més de ser emprats com a moneda en els diferents jocs, serveixen per col.leccionar-los i ser intercanviats.

 

NOM DEL JOC: flèndi amb patacons

Material: patacons i un tello

Jugadors: entre 2 i 6 jugadors

Descripció del joc:

Es dibuixa un cercle a terra i cada jugador posa un patacó. Després, cada jugador, per torns, llança la seva tella (tros de rajola polida en forma de cercle amb els cantons rascats) als patacons que hi ha al cercle. Els que treu se’ls queda per a ell.

NOM DEL JOC: porteta

Material: patacons i suport vertical (paret)

Jugadors: entre 2 i 6 jugadors.

Descripció del joc:

Es deixa un patacó a terra al davant de la paret, els jugadors per torns agafaran un patacó i el posaran a sobre de la paret amb el dit, després el deixaran caure. Si el patacó cau a sobre del patacó inicial, el jugador es queda amb tots els patacons llançats.

NOM DEL JOC: Ratlleta

Material: patacons i una marca

Jugadors: entre 2 i 6 jugadors

Descripció del joc:

Fem una marca a terra, i els jugadors, per torns, llançaran els patacons d’una distància determinada. El jugador que llanci el patacó més proper a la marca, es queda amb tots els patacons llançants.

 

NOM DEL JOC: Pareteta I

Material: patacons

Jugadors: a partir de 2.

Descripció del joc:

Es posa un patacó a terra, que s’anomenarà peça, des de certa distància el jugadors van llançant els seus patacons a la peça. Qui aconsegueix tocar-la i fer la girar es queda tots els patacons llançats a aquesta. La peça sempre se la queda el seu propietari. Per jugar a aquest joc és important establir l’ordre per tirar.

NOM DEL JOC: Pareteta II

Material: patacons

Jugadors:els que vulguin.

Descripció del joc:

Cada jugador deixa un patacó prop d’una paret i, per tons, els diferents jugadors van deixant caure un altre patacó a sobre dels que són a terra.

Per deixar caure el patacó es fa de la manera següent: Es recolza el patacó a la paret, es subjecta

amb un dit i, quan es creu convenient, es deixa caure.

El patacó pot col.locar-se a qualsevol lloc de la paret i a l’altura que es cregui convenient.

Qui aconsegueixi col.locar el patacó llançant a sobre d’un d’els que hi ha a terra, se’l queda per a ell.

 

Orientacions didàctiques: Aquest és un joc senzill i, per tant, hi poden jugar els més petits però, a la vegada, com que necessita una certa estratègia per aconseguir més patacons, és molt apreciat pels més grandets. És millor no forçar les estratègies en els jugadors, millor que a mesura que juguen les vagin descobrint ells mateixos.

El joc admet dues formes per guanyar els patacons de terra:

-Només s’aconsegueix el patacó si el que es llença resta a sobre del primer.

-Es poden aconseguir tots els patacons que toqui el que es deixa anar de la paret.

Si es vol que el joc tingui més ritme en el seu desenvolupament, només cal convenir que qui tira el patacó i no n’aconsegueix cap dels que són a terra no pot arreplegar-lo, sinó que ha deixar-lo allí fins que algú el guanyi. Això vol dir que a mesura que els jugadors van tirant patacons, si no encerten, el terra pot semblar una catifa de patacons.

Suggeriments als participants: Prova diferents formes de deixar anar el patacó: completament pla, agafant-lo per un cantó…

Observa que segons on estigui situat el patacó que vols tocar, has de situar el teu amunt o més avall.

 

NOM DEL JOC: Barrisca

Material: uns quants patacons per a cada participant

Jugadors: els que es vulgui

Descripció del joc:

Cada jugador deixa un patacó a la vora d’una paret. A una certa distància s’assenyala una ratlla a terra. Els jugadors, per torns, llancen des de la ratlla un patacó a la paret. Si en el rebot cau a sobre dels que s’han deixat a terra, el jugador el recull i se’l queda. Evidentment, també recull el que ha llançat.

Qui falla en el seu llançament, ha de deixar el patacó que ha llançat. Si el joc s’allarga molt es pot establir que qui en cobreixi un se’ls queda tots.

 

Orientacions didàctiques: Per iniciar-se en el joc, la ratlla s’ha de col.locar entre 1,5 i 2 metres, perquè si no pot ser que els patacons no arribin ni a rebotar a la paret.

S’ha de cuidar que els patacons rebotin a la paret.

Es pot disminuir la dificultat del joc establint que és suficient tocar el patacó de terra i no cal que hi resti a sobre.

Suggeriments als participants: Per llançar bé el patacó situa més avançat el peu contrari a la mà que fas servir per llençar.

Flexiona el cos tant com puguis, mantenint una posició còmoda.

Es millor llançar el patacó amb un cop de canell que amb un balanceig de tot el braç.

Si no l’encerteu massa, es millor que els primers patacons se situin ben agrupats.

Si voleu, podeu jugar per parelles, de tal forma que sumeu els guanys i establiu estratègies entre tots dos.

 

One thought on “Jocs amb… patacons

  1. Pingback: Jocs.org » Jugar amb patacons

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *