L’ESQUELET

L’esquelet humà és l’esquelet dels éssers humans. L’adult està format per 206 ossos, alguns dels quals són fusionats, que vol dir pegats (com ara els de la pelvis i els del crani) . Fa la funció d’una carcassa que recolza els òrgans, ancora els músculs i protegeix òrgans com per exemple el cervell, els pulmons i el cor.
Aquí tens els noms dels ossos més importants:

En un adult, l’esquelet representa un del 30 al 40% del pes total del cos, i al voltant d’un 22% del pes dels ossos és aigua. L’os més gran del cos humà és el fèmur, i el més petit, l’estrep, a l’orella interna.

En el següent video aprendràs com funciona l’esquelet en situacions reals. És molt interessant.

Publicat dins de General, medi natural | Deixa un comentari

LA VELOCITAT DE LA LLUM

La velocitat de la llum és la velocitat de la llum en el buit.La llum viatja a velocitats diferents per materials diferents, però és en el buit que es mou més ràpid; es mou a a 300.000 km per segon, tant en el buit com en aire. Aquesta és una velocitat aproximadament un milió de vegades superior a lavelocitat del so, i és prou ràpida com per donar més de set voltes a la Terra en un segon.Els primers mesuraments eficaços de la velocitat de la llum es feren al segle XVII, i foren polits progressivament.

Publicat dins de General, medi natural, medi social, Monuments del món | Deixa un comentari

PANELLETS

De pinyons
panellets

Varitats
panellets-3

De pastanaga
panellets-7

D’atmelles
panellets-9

De coco
panellets-10

Mmmmm! Nyam!

RECEPTA PER FER 1.5 Kg DE PANELLETS:

Es posen a bullir les patates amb la pell, després es treu la pell i es barreja l’ametlla en pols, les patates, el sucre i els 2 ous, ( si voleu podeu deixar reposar una estona la barreja de tot plegat).
Després feu les formes amb la barreja, els pinyons o les ametlles trencades, ( va bé per enganxar els pinyons una mica de clara d’ou o ou batut), quan acabeu si voleu els podeu pintar amb el rovell de l’ou.
Es posen uns deu minuts al forn amb aire fort ( uns 180º ), vigilant que no es cremin. els treieu del forn i els deixeu reposar.
Millor si els feu un dia o dos abans de menjar-los.
Que us vagi de gust!

Ingredients:

– 700 grams d’ametlles en pols
– 1/2kg. de sucre
– 2 patates petites
– 2 ous sencers
– uns 700 grams de Pinyons o Ametlles trencades, o la meitat de cada, (a gust del consumidor).

panellets-2

Publicat dins de General, llengua, medi social | Etiquetat com a | Deixa un comentari

LES HORES EN CATALÀ

les-hores

En català, es diuen les hores dient quants quarts porta l’hora anterior, o bé es diu l’hora en punt.
És a dir, com a exemple:
Un quart de cinc (16:15).
Dos quarts de cinc (16:30).
Tres quarts de cinc (16:45).
Les cinc en punt (17:00).

Es poden dir els minuts avançats o retardats.
Per exemple:
Les quatre i cinc minuts (16:05).
Un quart i cinc de cinc (16:20).
Dos quarts menys cinc de cinc (16:25).
Dos quarts i cinc de cinc (16:35).
(No es sol dir: Un quart i un de cinc (16:16); es solen dir intèrvals de cinc minuts.).

Es pot dir “mig quart” en cas d’indicar 7 minuts i 30 segons avançat o retardat.
Per exemple:
Mig quart de cinc (16:07 (i 30 seg.)).
Un quart i mig de cinc (16:22 (i 30 seg.)).
Dos quarts i mig de cinc (16:37 (i 30 seg.)).
Tres quarts i mig de cinc (16:52 (i 30 seg.)).

Espero que almenys us hagi quedat una mica més clar amb aquesta explicació. És difícil però s’ha d’intentar. Sort.

Publicat dins de General, matemàtiques | Deixa un comentari

HALLOWEEN: LA LLEGENDA DE JACK “EL GARREPA”

halloween-11

L’origen de les famoses carbasses tallades esdevé d’una llegenda d’origen celta (a cavall d’Irlanda i Escòcia) sobre Jack “El Garrepa”, un granger que enganyava i mentia a veïns i amics. Aquesta conducta li va aconseguir tota classe d’enemistats però també una reputació de persona tan malvada que rivalitzaria amb el mateix Satanàs.

halloween-21

El Diable, a qui va arribar el rumor d’una ànima malvada, va acudir a comprovar si efectivament era un rival. Disfressat com un home normal va acudir al poble d’aquest i es va posar a beure amb ell durant llargues hores, revelant la seva identitat després de veure que en efecte era un autèntic malvat. Quan Lucífer li va dir que venia a emportar-se’l per pagar pels seus pecats, Jack li va demanar una ronda més junts com a última voluntat. El Diable li ho va concedir però en anar a pagar cap dels dos tenia diners, així que Jack va reptar Lucífer a convertir-se en una moneda per pagar la ronda i demostrar així els seus poders. Satanàs ho va fer, però en lloc de pagar amb la moneda Jack la va posar a la seva butxaca, on portava un crucifix de plata. Incapaç de sortir d’allà el Diable va ordenar al granger que li deixés lliure, però Jack no ho faria llevat que prometés tornar a l’infern per no molestar-lo durant un any.Transcorregut aquell temps, el Diable va aparèixer de nou a casa de Jack per portar-se’l a l’infern però de nou Jack va demanar un últim desig, en aquest cas que el Diable agafés una poma situada dalt d’un arbre per a així tenir el seu últim menjar abans del seu patiment. Lucífer va accedir, però quan estava en l’arbre Jack va tallar una creu en el seu tronc perquè no pogués baixar. En aquesta ocasió Jack li va demanar no ser molestat en deu anys, i que mai no pogués reclamar la seva ànima per a l’infern. Satanàs va accedir i Jack es va veure lliure de la seva amenaça.El seu destí no va ser millor: després de morir (molt abans d’aquells deu anys pactats), Jack es preparava per anar al cel però va ser detingut a les portes de San Pere, impedint-se-li el pas ja que no podien acceptar-lo per la seva mala vida passada, sent enviat a l’Infern.

halloween-31

Però per a desgràcia seva allà tampoc no podien acceptar-ho a causa del tracte que havia realitzat amb el Diable, i aquest el va expulsar del seu regne i el va condemnar a deambular pels camins amb un nap buit amb un carbó cremant dins com a única llum que guiés el seu etern vagar entre els regnes del bé i del mal. Amb el pas del temps Jack el Garrepa va ser conegut com Jack el de la Llanterna o “Jack of the Lantern”, nom que es va abreujar al definitiu “Jack O’Lantern”. Aquesta és la raó d’usar naps (i més tard carbasses, en ser més grans i fàcils de tallar) per il·luminar el camí dels difunts a Halloween, i també el motiu de decorar les cases amb aquestes figures horroroses (per evitar que Jack cridés a la porta de les cases i proposar Truc o tracte).

halloween-41

Publicat dins de General, història, medi social | Deixa un comentari

MONUMENTS DEL MÓN: EL TEMPLE EXPIATORI DE LA SAGRADA FAMILIA

El Temple Expiatori de la Sagrada Família és una església monumental iniciada el 19 de març de 1882 a partir del projecte de l’arquitecte diocesà Francisco de Paula del Villar (1828-1901). A finals del 1883 es va encarregar a Gaudí la continuació de les obres, tasca que no va deixar fins a la seva mort, el 1926. A partir d’aleshores, diversos arquitectes han continuat l’obra seguint la idea original de Gaudí.

L’edifici està situat al centre de Barcelona, i amb els anys s’ha transformat en un dels signes d’identitat més universals de la ciutat i del país. Anualment és visitat per milions de persones i són moltes també les que n’estudien el seu contingut arquitectònic i religiós.

El temple sempre ha estat expiatori; és a dir que, des dels seus inicis es construeix a partir de donatius. En aquest sentit, el mateix Gaudí va dir: «El Temple Expiatori de la Sagrada Família el fa el poble i s’hi emmiralla. És una obra que està a les mans de Déu i en la voluntat del poble». La construcció continua i es podria acabar durant el primer terç del segle XXI.

sagrada-familia-11

sagrada-familia-2

sagrada-familia-3

sagrada-familia-5

sagrada-familia-6

sagrada-familia-7

Publicat dins de General, Monuments del món | Deixa un comentari

MONUMENTS DEL MÓN: LA TORRE EIFFEL DE PARÍS

Publicat dins de General, Monuments del món | Deixa un comentari

LA PIRÀMIDE DELS ALIMENTS

La piràmide dels aliments és un esquema dels diferents grups d’aliments i de les racions que n’hem de prendre al dia. Està construïda de tal forma que els aliments que es troben a la base són més importants en la nostra dieta que els aliments que es troben en el vèrtex superior.
La piràmide està constituïda per set grups d’aliments, que són els següents:

1.Dolços i llaminadures
2.Olis i fruits secs
3.Llet i derivats
4.Carn, peix, ous i llegums
5.Verdures i hortalisses
6.Fruita
7.Pa, pasta, arròs i cereals

ELS NUTRIENTS

Els nutrients són les substàncies de les quals obtenim l’energia que necessitem, aquests nutrients provenen dels aliments que ingerim. Hi ha tres tipus de nutrients:

1. Els nutrients constructors: són les proteïnes que es troben en la carn, el peix, els ous, els fruits secs, la llet i els seus derivats. Són importants per al nostre cos i per la nostra dieta per a créixer, per defensar-nos de les infeccions i per substituir les parts del cos que es renoven constantment, com per exemple la pell o els cabells.

2. Els nutrients energètics: els nutrients energètics són de dos tipus. Els més energètics són els hidrats de carboni, també anomenats sucres i es troben en el pa, la pasta, l’arròs, els cereals i la fruita. L’altre tipus d’aliments energètics són els lípids, que també es poden anomenar greixos i els trobem en els dolços, les llaminadures, els olis i les mantegues. Són importants per al nostre cos i per la nostra dieta ja que constitueixen l’energia per al nostre organisme, sense aquesta energia no podríem caminar, ni córrer i els nostres òrgans no podrien complir la seva funció.

3. Els nutrients reguladors: Pertanyen a aquest grup l’aigua, la fibra, les vitamines i les sals minerals que ho podem obtenir a través de les verdures i hortalisses, la sal, etc. Són importants per al nostre cos i per la nostra dieta perquè controlen que totes les funcions del nostre organisme es portin a terme adequadament.

piramide-dels-aliments2

Publicat dins de General, medi natural | Deixa un comentari