PROTECCIÓ DEL MEDI

Els pins de l’Empordà perden el seu fruit

A l’Empordà , amb gran presència de pins pinyoners , els recol·lectors no han tingut quasi treball aquesta temporada . Els pins no tenen pinyes . Han desaparagut del paisatge els temporals que cada any per aquestes dates recorrien els boscos recol·lectant les pinyes per després vendre-les . El  desens progressiu de pinyes en els tres últims anys preucupa a la Generalitat , que en un principi el va atribuïr a la sequera , però ara  creuen que part de la culpa es d’un insecte originari  de EE UU que s’alimenta de la sàvia de pinyes y pinyons tendres . Es diu leptoglossus occidentalis i no medeixen més de dos centímetres .


La processionària

La processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) és un insecte lepidòpter de la família Thaumatopoeidae. Habita a la conca mediterrània i és una important plaga per a algunes espècies d’arbres, sobretot pins. Aquest insecte és propi de la zona mediterrània europea i africana, tot i que també es troba en algunes parts d’Alemanya, Suïssa, Hongria i Bulgària. Un dels principals factors que limita la seva distribució són les baixes temperatures, fent que només pugui sobreviure en zones on l’hivern no és rigorós (temperatures mínimes superiors a uns -15ºC). A causa del canvi climàtic, aquestes temperatures mínimes han anat pujant, i la distribució d’aquesta espècie s’està expandint vers el nord i cap a altituds superiors. És present a tota la península Ibèrica, incloses les illes Balears. A Menorca hi és present des de fa 50 anys, quan van fer-se repoblacions forestals amb pins espanyols.


Deixa un comentari

Podeu utilitzar aquestes etiquetes : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>